Komkommersalade met limoendressing

Het barbecue seizoen is geopend. Daarbij horen lekkere zelfgemaakte dipsauzen, marinades voor vlees & vis, goed brood en natuurlijk salades. Nou deze friszurekomkommersalade met limoendressing met een Thaise twist kun je alvast op je “nog te maken lijstje” zetten.

De komende tijd zal je hier meer inspiratie aantreffen voor fijne zomers recepten. Allemaal lekkere en makkelijke gerechten die je binnen een paar minuten in elkaar draait. Met het mooie weer wil je niet lang in de keuken staan en toch goed eten.

Een komkommersalade lust iedereen eigenlijk wel. Met een Aziatische dressing van zoute sojasaus, limoen, rode peper en palmsuiker. Fantastische combi van zout, zuur, zout en pit! In het recept staat een sojasaus met minder zout vermeld. Dat is mijn persoonlijke favoriet, omdat ik de “normale” variant net iets te zoutig vind.

Komkommersalade met limoendressing

Verder wordt er bewust gebruik gemaakt van palmsuiker. Dit is een ongeraffineerde suiker te verkrijgen bij de biowinkel of toko. Het voordeel van deze zoetstof is dat het de bloedsuikerspiegel minder in de war zou schoppen. Denk nu niet, oh nu kan ik deze salade niet maken zonder de palmsuiker. Gebruik een beetje gewone suiker, dat is af en toe heus niet verkeerd. Bij mij draait het om het bewustzijn van suiker en niet om dit ingrediënt helemaal uit je eetpatroon te schrappen. Dan zou je nooit meer een ijsje kunnen eten bijvoorbeeld. Nou dan wordt het leven wel erg saai.

Vergeet trouwens niet, dat de komkommersalade op zijn best is als de smaken een uurtje kunnen intrekken.

Voor de barbecue heb ik een E-book gemaakt met 15 makkelijke recepten. Download jouw exemplaar hieronder.

Download button

Komkommersalade met limoendressing

Recept voor 4 personen:

  • 1 limoen
  • 1/2 verse rode peper
  • 2 theelepels palmsuiker (alternatief gewone suiker)
  • 2 eetlepels kikkoman (less salt met groene dop)
  • 1 komkommer
  • 2 bosuitjes
  • 4 eetlepels grof gehakte ongezouten cashewnoten
  • 1 zakje gemengde sla naar keuze (75 gram)
  • voor erbij: verse koriander

Hoe maak je een komkommersalade met limoendressing”:

  1. Rol de limoen een paar keer over het aanrecht om er meer sap uit te halen. Boen schoon en rasp ongeveer de helft van de vrucht en pers uit.
  2. Verwijder de zaadlijsten en snijd de peper fijn.
  3. Maak een dressing van het sap en rasp van de limoen, rode peper, palmsuiker en kikkoman. Roer goed door zodat het suiker oplost.
  4. Snijd de komkommer met een (kaas)schaaf in dunne plakjes of linten. Snijd de bosuitjes in kleine stukjes. Meng beide met de dressing en zet minimaal 1 uur in de koelkast.
  5. Haal de salade uit de koeling en giet eventueel overtollig sap af. Meng met de sla, strooi de cashewnoten en optioneel de koriander erover. Niet alleen lekker bij de barbecue maar ook bij een stukje vis met rijst.

Tip: De zaadjes van de rode peper verwijder je makkelijk op de volgende wijze. Rol de peper in je handen, snijd het groene kapje eraf, draai hem om, zodat de zaadjes eruit vallen. Nu kan je de peper snijden zoals je wilt.

Tip: Vries de rest van de peper in.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.