Fotografie workshop voor de perfecte foodfoto’s

Het is zo fijn om van je hobby je werk te maken. Al komt er bij het bloggen best wat kijken. Naast recepten bedenken en koken zijn wij onze eigen afwashulp, sales manager, boekhouder, systeembeheerder en fotograaf in één. Om eerlijk te zijn beheers ik niet alle disciplines even goed. Fotograferen vind ik echt een vak apart. Het volgen van een fotografie workshop heeft mij enorm geholpen om lekkere foodfoto’s te maken.

Laatst ben ik weer een dagje op cursus geweest en dit was verrassend leerzaam. Marleen van Es van Eten uit de volkstuin en Marianne Snel van Homecooking dept. organiseren foodfotografie workhops. Zij bieden o.a. een workshop styling en foodfotografie aan om je eigen stijl te ontdekken.

fotografie workshop

Soms zie ik groen van jaloezie van de Instagram feed van collega foodbloggers, waarbij alle foto’s een bepaalde kleur, rust en stijl hebben. De foto’s op de blog hebben inmiddels wel een bepaalde soort uitstraling maar zodra de witte planken niet als ondergrond gebruikt worden, ben ik de weg een beetje kwijt.

fotografie workshop

Een moodboard maken helpt enorm om je eigen stijl vorm te geven. Een moodboard is niet meer dan een groot vel papier vol geplakt met afbeeldingen en teksten die jouw aanspreken. De dames hadden tientallen magazines voor ons klaar gelegd en knippen maar. Al snel vormde zich bij iedereen hoopjes met mooie foto’s. Vervolgens werden die foto’s geselecteerd met overeenkomsten in kleur, styling, props en opgeplakt op een stuk karton.

fotografie workshop

De volgende stap is om te spelen met het licht. Dat vind ik persoonlijk een van de moeilijkste factoren. Met name in de winter sta ik regelmatig te vloeken boven een bord eten. Met een setting werd iedereen gedwongen om de verschillende richtingen van licht uit te proberen en er achter te komen wat bij je past.

Na een keuze in stijl en licht draait het vervolgens om een goede compositie. Welke props (borden, bestek, ondergrond etc) gebruik je? Met welke hoek neem je de foto? Welke kleuren? Nou, het duizeldeeen gegeven moment echt. Ik raakte gefrusteerd, want ik had een beeld in mijn hoofd dat er niet uitkwam.

fotografie workshop

Natuurlijk was ik niet de enige tijdens de workshop en zo leerde ik ook weer veel van andere. Ik heb allerlei knopjes / functies ontdekt op mijn nieuwe camera (suf he). Ook blijkt mijn statief te licht te zijn, waardoor het lijkt of mijn camera er af en toe doorheen zakt. Tijd voor een nieuw statief dus.

Het allertofste aan de fotografie workshop vond ik het persoonlijke stylingsadvies. Van het woord “style” krijg ik altijd een beetje jeuk. Ik ben helemaal niet hip en hot. Toch blijkt dat ik al aardig een bepaalde stijl heb opgebouwd en de dames hebben die stijl voor mij onder woorden gebracht. Met tips over uitstraling, fotografie tips, voorbeeld fotografen om te volgen en winkels om servies te kopen voor de foto’s. Het helpt mij zo, nu ik weet wat mijn richting is. Voorheen deed ik maar wat en nu kan ik het toetsen aan het beeld van mijn moodboard.

fotografie workshop

Voor als je net als ik een beetje zoekende ben met je foodfoto’s dan is deze fotografie workshop een dikke vette aanrader. De theorie wordt direct in de praktijk gebracht waardoor je flink kunt oefenen en er genoeg ruimte is voor vragen aan Marleen / Marianne. De locatie voor die dag is ook echt geweldig en de zelfgemaakte lunch zalig. Kortom, een zeer leerzame dag.

fotografie workshop

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.