5 voordelen van havermout

Havermout is een waar wondermiddel. Of eigenlijk: een wonderingrediënt. Het heeft diverse voordelen, je kunt er enorm mee variëren en bovendien smaakt het ook nog eens heerlijk! Een gastblog van Jasper Alblas met dé 5 voordelen van havermout.

1. Het werkt tegen overgewicht en diabetes
Ja, dat lees je goed: havermout is opgewassen tegen grootse gezondheidsproblemen als overgewicht en diabetes. Uit onderzoek van New York’s Columbia University is zelfs gebleken dat wanneer kinderen regelmatig havermout eten, het aantal kinderen met obesitas gehalveerd kan worden. Havermout is natuurlijk, bevat geen toegevoegde suikers of zout en is laag in calorieën terwijl het wel enorm voedzaam is. Daardoor kan havermout dus erg goed helpen bij het afvallen. Havermout is vezelrijk en bevat volle granen; twee dingen die het risico op diabetes verlagen. De oplosbare vezels in havermout zorgen er namelijk voor dat de opname van glucose wordt vertraagd. Zo blijft je bloedsuikerspiegel in balans.

appeltaart havermout uit de oven

2. Het bevordert de stoelgang
Problemen met je stoelgang kunnen enorm vervelend zijn. De oorzaken zijn echter vaak simpel: je slaat elke ochtend je ontbijt over, je beweegt niet of nauwelijks of je eet te weinig vezelrijke voeding. Stuk voor stuk dingen die je heel makkelijk zelf kunt oplossen! Het helpt om goed, gezond en vezelrijk te ontbijten. Laat havermout daar nu precies de perfecte basis voor zijn. Waarom zijn vezels eigenlijk zo belangrijk voor de stoelgang? Ze houden de darmen wakker en houden vocht vast, waardoor de ontlasting meer volume krijgt. Kortom: aan de slag met een lekker havermout ontbijt!

havermout met appel

3. Het helpt tegen de welbekende winterdip
In havermout zit vitamine B6. Deze vitamine zorgt er niet alleen voor dat de weerstand van het zenuwstelsel wordt verhoogd, maar ook dat er serotonine aan wordt gemaakt. Serotonine wordt vaak geassocieerd met geluksgevoelens. Van havermout word je dus heel happy! ’s Nachts wordt uit serotonine bovendien melatonine gemaakt; dit zorgt ervoor dat je er een gezond slaappatroon op nahoudt. En wie goed slaapt, heeft ook weer een beter humeur. Jawel, zelfs in barre en donkere wintertijden.

Havermout wafels

4. Het is spotgoedkoop
De maand december is duur geweest en door de kerstdiners en kerstcadeautjes. Wil je op de centen letten, maar wel gezond blijven eten? Dat kan. Havermout is namelijk niet alleen gezond en lekker, maar ook nog eens heel goedkoop! Ideaal als je de maand januari bewuster met je geld wilt omgaan.

5. Je kunt er eindeloos mee variëren
Havermout is een ontzettend veelzijdig product. Hierdoor is het elke keer weer verrassend en hoeft elke ochtend ontbijten met havermout niet saai te worden. Je kunt de havermout met een beetje melk, stukjes appel en kaneel zachtjes aan de kook brengen als pap (smaakt als een appeltaartje, maar is veel gezonder). Of je maakt overnight oats: een kommetje havermout de hele nacht laten weken in melk, amandelmelk of yoghurt en er de volgende ochtend nog wat vers fruit en noten aan toevoegen. Ook een lekkere variant is baked oats (havermout uit de oven) met amandelmelk, speculaaskruiden, honing en geraspte mandarijnenschil. Of wat dacht je van een havermout mug cake met een beetje cacaopoeder? Het kan allemaal!

Snuffel gerust eens rond op het woord havermout op de blog. Je treft er van alles aan van ontbijt, tussendoortjes, brood en wafels.

pindakaas havermout reep

Instagram

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.