Nog geen beoordelingen

Ontbijtkoek uit Easy Peasy Family

Easy Peasy Family is het tweede boek van Claire van den Heuvel en Vera van Haren, oftewel Bluebelle. Na het succes van Easy Peasy voor de allerkleinste is er nu het vervolg: een gezonde basis voor het hele gezin. Hoogste tijd voor een review. Ik deel het recept voor een gezonde ontbijtkoek én als klap op de vuurpijl mag ik 2 boeken weggeven (actie is inmiddels verlopen)

Ik draag de Bluebelle dames een warm hart toe. Zij hebben mij 3 jaar geleden de kans gegeven om de eerste stagiaire te worden. Een periode waarin ik enorm veel heb geleerd. Het is de basis geweest voor mijn eigen bedrijf.

Op de blog deelde ik al eerder de groene parelcouscous met champignons en cashewnoten uit Easy Peasy Family. Bij thuiskomst uit Bali lag het boek te wachten op mijn bureau. Ik kon het niet laten om het snel even te scannen. Net als bij het eerste deel, valt direct de prachtige vormgeving op. Je krijgt trek én zin om de keuken in te gaan om te koken.

groene parelcouscous uit Easy Peasy Family

Waar het bij het eerste deel draaide om kinderen van 0 tot en met 4 jaar, zijn nu de basisschool kinderen aan de beurt. Easy Peasy Family is ingedeeld in 3 delen: de filosofie, recepten en how-to guide.

Het eerste deel beschrijft uitgebreid de visie, denkwijze en ideeën over gezonde voeding. Het boek geeft je de informatie om bewuste(re) keuzes te maken voor het hele gezin. Niks MOET, alles mag. Met een positieve insteek geeft dit boek onwijs veel inspiratie om een gezondere lifestyle aan te meten.

easy peasy family

Na alle informatie zijn de meer dan 100 recepten aan de beurt. Van heel erg Easy Peasy tot gevorderd. Een pollepeltje bij de recepten geeft aan dat dit vernieuwender is of dat je langs een andere winkel dan de supermarkt moet om ingrediënten te halen. De recepten starten bij de basis en dat is natuurlijk vanuit huis met recepten van ontbijt tot toetjes. Om vervolgens recepten te geven voor gerechten met familie en vrienden, school en vriendjes, sport en spel en onderweg en op vakantie.

easy peasy family

In het derde en laatste deel praktische tips over welke voedingsmiddelen je nodig hebt qua koolhydraten, vetten en eiwitten. Of hoe je de lunchtrommels kunt vullen, food swaps (het ene product vervangen door het andere) en budgettips en inkoop tricks.

Al met al is dit boek veel meer dan een kookboek. Hoe langer ik in het boek blijf bladeren, des te meer gerechten vallen mij op, die ik graag eens wil maken. Zoals een bonen pindakaaskoek (yep met pollepel) maar ook de pompoen spinazielasagne met dadels en hüttenkäse of een snelle saoto soep.

Easy Peasy Family pompoenetti

Of ik nog een negatief puntje kan verzinnen? Ik moest even wennen aan de donkere style van de foto’s. En ik durf het bijna niet te zeggen, maar het lettertype is voor mij wat klein. Echt, ik word oud…

En om te eindigen met de volgende woorden uit het boek: Kortom, lees dit boek en gebruik het. Probeer wat dingen uit, kijk wat bij jou en je gezin past. Wie weet denk je over een paar maanden net zo over als wij: dit moet ik niet doen, dit wil ik doen.

Ik heb jullie nog een recept beloofd en ik mag 2 lezers blij maken met een eigen exemplaar. Maar eerst lekker snoepen met de Slow Joe ontbijtcake, oftewel een gezonde ontbijtkoek uit Easy Peasy Family. De smaak van deze ontbijtkoek is echt te gek. Mijn kinderen krijgen er geen genoeg van. Dit is een blijvertje bij ons en zal ik zeker vaker maken.

ontbijkkoek uit easy peasy family

Ontbijtkoek uit Easy Peasy Family

Ingrediënten

10 plakken
  • 195 gram speltmeel
  • 195 gram speltbloem
  • 1 1/4 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel bakingsoda
  • 2 theelepels vanillepoeder
  • 4 theelepels kaneel
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 2 rijpe bananen
  • 4 medjouldadels
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • 120 ml sinaasappelsap
  • 80 ml olijfolie
  • 40 gram kokosboter of kokosolie extra virgine
  • 3 eieren
  • snufje zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Zeef het meel en de bloem boven een kom. Doe bakpoeder, baking soda, vanille poeder, kaneel en nootmuskaat in een kom en roer goed door elkaar.
  • Pureer de bananen en dadels in de keukenmachine of hakmolen van de staafmixer en voeg de siroop, sinaasappelsap en olijfolie toe.
  • Smelt de boter in een pannetje. Klop de eieren en voeg samen met de boter toe aan het natte mengsel en roer goed door elkaar.
  • Meng de natte ingrediënten met de droge ingrediënten tot een glad beslag.
  • Vet de bakvorm in of bekleed met bakpapier en stort het deeg erin. Bak de ontbijtcake in zo’n 25 minuten gaar. De binnenkant blijft vaak een beetje smeuïg.
ontbijkkoek uit easy peasy family

Foto credits van de gerechten: Jeroen van der Spek

Voor dit review heb ik een product toegestuurd gekregen en daar mijn eerlijke mening over gegeven. Deze blogpost bevat affiliate-links naar Bol.com. Mocht jij iets bestellen, dan ontvang ik daar een kleine commissie over.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.