Zoete aardappel nacho schotel

Vrijdag staat bij mij voor comfort food. En ik heb mij toch een fijn gerecht voor jullie klaar gezet:zoete aardappel nacho schotel. Het nieuwe favoriete recept van mijn kinderen. Ik moest ze echt dwingen om te stoppen met eten.

Een nacho oven schotel stond al langer op mijn blog “to make” lijstje. Wat mij betreft is er niks mis met nacho’s. Sterker nog, de tortilla chips zijn gemaakt van slechts 3 ingrediënten: maïs, zout en olie. De beste keuze in heel chips land. In mijn recept mag je er ook gewoon nacho’s bij eten. Alleen wilde ik de schotel net iets voedzamer maken.

Mijn zoete aardappel chips inspireerde mij om van de bataat een soort nacho’s te maken. Natuurlijk zijn zoete aardappel nacho’s iets anders dan het echte werk. De chips heb ik voor dit nacho recept dikker gesneden zodat ze niet kunnen verbranden.

zoete aardappel nacho schotel

Wist je dat zoete aardappel eigenlijk groente is? Zijn de zoete aardappel nacho’s net een brug te ver? Mijn dochter moest er ook aan wennen. Ze mocht nog een extra portie als ze de zelfgemaakte nacho’s op at. Bleek toch dat er niks mis mee was. Vervang gerust de zoete aardappel door tortilla chips. Kijk wat bij je past.

Voor een extra groente intake kun je zoete aardappel ook bakken en bij het gerecht serveren. Natuurlijk is hier niks Mexicaans aan, alleen draait het hier nu even niet om. Het is comfort food met – als je wilt – een extra groente optie. Zoete aardappels en bonen smaken fantastisch met elkaar dus een aanrader!

Vervolgens ga ik wel aan de slag met fijne Mexicaanse ingrediënten. Van bonen, maïs, tomaat, paprika en cheddar. Het gehakt laat ik achterwege. Dat is meer omdat ik geen zin heb om dit nog even los te bakken. De gerookte kip snijd je makkelijk in plakken en zorgt voor een heerlijke zilte smaak aan het gerecht.

Bij de zoete aardappel nancho schotel serveer ik nog allerlei lekkers. Laat je niet gek maken door de boodschappenlijst. Je kunt je focussen op alleen de schotel, is ook prima.

zoete aardappel nacho schotel

Zoete aardappel nacho schotel

recept voor 4 personen:

  • 400 gram zoete aardappel (1 flinke aardappel gelijkmatig)
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel komijn poeder
  • zeezout
  • 400 gram zwarte bonen (blik/pot)
  • 150 gram maïs (kleine blikje)
  • 1 kleine rode ui
  • handje snoeptomaatjes
  • 200 gram gerookte kip
  • 1 rode paprika
  • 100 gram cheddar (of andere kaas)

Voor erbij:

  • 50 gram nachos’s naturel
  • 1 avocado
  • 1 limoen
  • zoet zure chili saus

Kruiden yoghurt saus

  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 1 theelepel gedroogde bieslook
  • 1 theelepel gedroogde platte peterselie
  • beetje citroen of limoensap
  • 1 teentje knoflook
  • snufje zout en peper
  • optioneel: stukje rode peper

Stappen om een zoete aardappel nacho schotel te maken:

  1. Boen de aardappel schoon. Snijd in hele dunne plakken met een mandoline of een scherp mes. Was met ijskoud water. Nu heb ik regelmatig gelezen dat het helpt om bij zoete aardappel frietjes de partjes 30-60 minuten in ijskoud water te weken. Hiermee zou je de zetmelen verwijderen. Nu had ik nacho’s voorbereid om vervolgens mijn dochter op te halen van sport. Voor de zekerheid heb ik de schijfjes in koud water gelegd. Vervolgens goed afdrogen met een theedoek of keukenpapier. Kruid met de gember en koriander en gebruik naar smaak gemalen zeezout.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Verdeel de zoete aardappel nacho’s over 2 met bakpapier beklede bakplaten. Zet 10-12 minuten in de oven en draai de nacho’s halverwege om. Proef, indien de aardappel nog te rauw is, zet de schalen nog even terug in de oven.
  4. Ondertussen spoel je de bonen en maïs af en laat uitlekken.
  5. Snijd de rode ui in ringen en snijd de tomaatjes doormidden. De gerookte kip en paprika snijd je in blokjes en rasp de cheddar.
  6. Haal de bakplaten met de zoete aardappel nacho’s uit de oven. Neem een ovenschaal, bekleed met bakpapier en voeg 1 laag zoete aardappel toe. Vervolgens de bonen, maïs, paprika, kip en ui. Eindig met de 2e laag zoete aardappel en de geraspte kaas.
  7. Zet 15 minuten in de oven.*
  8. Serveer met nacho’s chips, zoete chili saus, een avocado in blokjes en partjes limoen.
  9. Bij een authentieke Mexicaanse maaltijd hoort natuurlijk crème fraîche. Super lekker, alleen zijn mijn gezinsleden hiervoor intolerant. Ter vervanging maak ik een kruiden yoghurt saus. Meng Griekse yoghurt met de kruiden, geperst teentje knoflook, sap, zout en een stukje fijn gesneden peper voor extra pit tot een saus. Het lekkerst is als de smaken van de kruiden yoghurt even kunnen intrekken in de koelkast.

Tip: *laat jij de zoete aardappel nacho’s achterwege? Zet de schaal dan 10 minuten in de oven.

zoete aardappel nacho schotel

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.