• Skip to secondary menu
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Lekker eten met Linda

Lekkere en makkelijke recepten

  • HOME
  • RECEPTEN
    • Weekmenu
    • Barbecue recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Snack
      • HAPJES
      • Sinterklaas recepten
    • Drankjes en smoothies
    • Diner
    • Vegetarisch
    • Dessert
  • E-BOOKS
    • E-BOOK BARBECUE RECEPTEN
    • KOKEN OP DE CAMPING
  • INSPIRATIE
    • Algemene tips
    • Op bezoek bij
    • Review
    • Sport
      • Bikini body guide
      • FOOD EN MOVING EXPERIENCE
  • CONTACT
    • Over mij
    • Persoonlijk
    • Adverteren
    • Privacyverklaring
  • ZOEKEN

Zoete aardappel salade

Zoete aardappel salade

maart 6, 2014 door Linda 2 Reacties

Ook bij thuis krijg ik wel eens weerstand van al dat “gezonde” eten. Regelmatig vertel ik niet wat er op het bord ligt. Zo ook met zoete aardappel, altijd een succesnummer. De smaak is ronduit verrukkelijk en niemand weet dat ze een extra portie groente eten Ja, zoete aardappel alias de bataat is nl een knolletje.

Wist je dat de zoete aardappel vele malen gezonder is dan een gewone aardappel? Het bevat complexe koolhydraten, waarvan de (natuurlijke) suikers minder snel worden opgenomen in je lijf. Geen piek in de bloedsuikerspiegel en continue energie afgifte. De voedingsvezels zorgen dat je lekker vol zit, zodat je minder zin hebt om te snaaien. Ook voor de vitaminen en mineralen zou ik het niet laten om deze groente vaker te eten. Het zou 4x de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vitamine A bevatten. Goed voor je huid en haar, daarnaast veel vitamine C en vitamine B voor je energie productie.

De smaak van zoete aardappel met geitenkaas is hemels. De linzen maakt de salade nog voedzamer. Ik maak de salade in allerlei combinaties. De ene keer met rode biet of zoals deze keer met (volkoren) couscous. Dit graantje is makkelijk klaar te maken en favoriet bij kinderen. Ik had wat meer tijd en dus maakte ik er gekarameliseerde ui bij. Ter inspiratie gebruikte ik een bruchetta recept met rode ui van Francesa Kookt!

Wat heb je nodig voor de zoete aardappel salade voor 4 persoon:

  • 2 grote zoete aardappels
  • olijfolie
  • snufje zeezout
  • 300 gram volkoren couscous
  • blikje linzen
  • stukje zachte geitenkaas
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel honing
  • balsamicostroop
  • optioneel: voor erbij gemengde sla, platte peterselie en walnoten

Wat heb je nodig voor de gekarameliseerde rode ui:

  • 2 rode uien
  • 1  laurierblaadje
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 30 gram oerzoet (vervanger voor suiker)

Hoe maak je de zoete aardappel salade klaar:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Schil en snijd de zoete aardappel in frieten. Probeer alle stukken even dik te houden, zodat ze gelijk gaar zijn. Doe een eetlepel olijfolie in een kom met een klein beetje zeezout. Hussel de frieten erdoor en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze garen in 30-35 minuten en draai ze 1x om.
  3. Maak de couscous volgens de gebruiksaanwijzing.
  4. Verwarm de linzen kort en spoel ze af in een vergiet om toegevoegd zout te verwijderen.
  5. Meng de couscous met de zoete aardappel, linzen en kruimel de kaas erover.
  6. Maak een dressing van de olie, mosterd en honing en giet over het groente & kaas mengsel. Giet er nog een beetje balsamicostroop over om de salade helemaal af te maken.
  7. Heb je nog sla of verse kruiden zoals platte peterselie staan? Voeg dit dan toe aan de salade.

Hoe maak je de gekarameliseerde rode ui klaar:

  1. Snijd de rode ui fijn. Verwarm een kleine koekenpan met olijfolie en fruit hierin de stukjes ui in ongeveer 5 minuten. Voeg daarna de rode wijnazijn, takje rozemarijn, laurierblaadje en oerzoet toe en bak 30 minuten zachtjes. Het vocht dient uit de pan te zijn en het mengsel ziet er stroperig uit. Strooi de rode ui over de salade heen.

Tip: ik maak deze salade ook graag als lunch. Ik laat de gekarameliseerde ui achterwege en maak de zoete aardappel de avond ervoor klaar. Ook koud is de combi met de linzen & kaas verrukkelijk.

Tip: houd je niet zo van geitenkaas, neem dan feta of een pittige oude kaas.

Volg mij op Facebook | Twitter | Google+ | Bloglovin’ | Instagram

Categorie: Diner, Vegetarisch Tags: bonen, Francesca kookt, geitenkaas, linzen, maaltijdsalade, rode ui, salade, vegetarisch, volkoren couscous, zoete aardappel

Lees Interacties

Reacties

  1. John zegt

    mei 22, 2016 om 1:59 pm

    Beste Linda, heel mooie site.
    Maar waarom staan er geen voedingswaarden bij jouw creatieve en heerlijke recepten?

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      mei 23, 2016 om 9:13 am

      Hi John, dank je wel voor het compliment. Het is voor mij een bewuste keuze om er geen voedingswaarde etc bij te vermelden. Ik tel dit zelf nl ook niet. Gr. Linda

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Zoeken

Volg lekker eten met Linda

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
Lekker eten met Linda – ava Welkom! Ik inspireer je graag met makkelijke en lekkere recepten. Met alledaagse ingrediënten draai je een heerlijke maaltijd in elkaar. Daarvoor hoef je geen uren in de keuken te staan. Op zaterdag staat er een weekmenu klaar. Kijk lekker rond en laat je inspireren. Ik wens je veel kookplezier. Liefs, Linda

Pizza van de bbq

pizza van de bbq

Weekmenu’s makkelijke recepten 257

Lekker eten met Linda - weekmenu

Asperge recepten

Lekker eten met Linda - asperges

Barbecue recepten

Barbecue-recepten

Recepten index

Lekker eten met Linda - receptenindex

Meest gelezen

  • Weekmenu wat eten we vandaag 257 Weekmenu makkelijke recepten 257
  • Spaghetti bolognese van Jamie Oliver Spaghetti bolognese van Jamie Oliver
  • Limoncello pasta met zalm Limoncello pasta met zalm
  • Groentepakketjes met feta van de bbq Groentepakketjes van de barbecue
  • Zelf burritos maken met kip Zelf burritos maken zonder pakje en zakje

Aanmelden nieuwsbrief

Bekijk het profiel van Lekker eten met Linda op Pinterest.

Aanbevolen door Linda

  • Drie verschillende soorten thee tegen verkoudheid van een gember citroen thee, tijm honing thee en een bijzondere kurkuma kaneel thee. 3x thee tegen verkoudheid
  • 9 x amuse in een glaasje. Ideaal om een dinertje mee te beginnen. Alle amuse recepten zijn makkelijk vooraf te bereiden. 9 x Amuse in een glaasje
  • Kip in een braadzak Kip in een braadzak
  • vietnamese loempia's zelf maken Vietnamese loempia’s zelf maken
  • Een hartige taart met kip en Boursin, champignons, spekjes, pesto en cashewnoten. Deze quiche lust iedereen en ideaal voor een etentje. Hartige taart met kip en Boursin

Copyright © 2022 · Lekkeretenmetlinda.nl