Nog geen beoordelingen

Breekbrood van speltbloem

Bij Pasen denk ik aan eieren, pannenkoeken en natuurlijk zelfgemaakt brood. De komende dagen komen er allerlei heerlijkheden voorbij om bij het ontbijt, lunch of de Paasbrunch te serveren. Ik trap af met een breekbrood van speltbloem.

Naast de speltbloem heb ik ook volkoren meel gebruikt. In feit heb ik twee soorten deeg gemaakt. Eerst een deeg voor witbrood en daarna een bruinbrood met speltbloem. Ik vind het heerlijk om met mijn handen in het deeg te zitten, mijn vaders speltbrood is favoriet. Nu werd het tijd om eens een breekbrood te maken. Ik zocht iets voedzamers dan puur witbrood, vandaar dat het een breekbrood van speltbloem is geworden.

breekbrood van speltbloem

Ik heb hele goede herinneringen aan breekbrood. Op zaterdagavond kwam mijn vader vaak thuis met een breekbrood en zelfgemaakte hamburgers. In mijn herinnering was dit brood enorm. Ik dacht dat de bakker dit zelfs op ons verzoek groter bakte. Even een korte check bij mijn ouders en zij hielpen mij helaas uit de droom.

Zelf heb ik wel een kleiner breekbrood gemaakt. Of je dit zelfgemaakte speltbrood nu met Pasen eet of voor een andere gelegenheid maakt, er staat vast meer op tafel. En dan vind ik het zo zonde als er teveel overblijft. Het brood bestaat uit 16 kleine bolletjes. Van te voren was ik bang dat het mij niet zou lukken om er ook daadwerkelijk een breekbrood van te maken. Niets is minder waar, het is een klusje van niks. De topping van sesamzaad, pijnboompitten, maanzaad of zonnebloempitten maakt het zelfgemaakte breekbrood helemaal af.

breekbrood van speltbloem

Breekbrood van speltbloem

Ingrediënten

Aantal personen1 brood
  • 250 gram speltbloem
  • 5 gram zout
  • 1/2 zakje gist
  • 125 – 150 ml lauwwarm water

Bruin brood

  • 150 gram volkoren meel
  • 100 gram speltbloem
  • 5 gram zout
  • 1/2 zakje gist
  • 125 – 150 ml lauwwarm water

Toppings naar keuze

  • sesamzaad, maanzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Start met de bereiding van het deeg voor het speltbrood. Meng een beetje van het water met de gist en roer door elkaar. Zo heeft de gist de kans om goed op te lossen.
  • Meng de bloem met het zout, voeg het gistpapje en het water toe in een kom. Maak een elastisch deeg. Kneed een minuut of 5 op een met bloem bestoven aanrecht tot een soepel deeg.
  • Leg het deeg in de kom en dek af met een vochtige doek op een warme plaats en laat 1 uur rijzen.
  • Maak het deeg voor het bruine brood. Herhaal stap 1 tot en met 3. Het enige verschil is dat je bij stap 2 naast de speltbloem ook het volkoren meel toevoegt.
  • Laat ook dit deeg een uur rijzen of tot het in volume is verdubbeld.
  • Maak 8 bollen per deeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg 1 bol in het midden. Leg 5 bollen ertegen en vervolgens 10 bollen eromheen. Vervolgens het deeg opnieuw 30 minuten laten rijzen onder een vochtige doek.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Bestrijk de bollen voor het bakken met een los geklopt eitje en strooi de topping naar keuze erover. Bak goudbruin in 25 – 30 minuten in de oven. Het brood is gaar als het hol klinkt als je er op klopt.

Linda’s Tips

  • Tip: je kunt er ook voor kiezen om het brood geheel van speltbloem te maken. Verdubbel de hoeveelheden voor het speltbrood, zodat je alles in 1x kunt kneden.
  • Tip: met koekjes vorm kun je een paashaas uit plakken kaas snijden. Voor de boter heb ik een bloem vorm gebruikt.
breekbrood van speltbloem
breekbrood van speltbloem
breekbrood van speltbloem
breekbrood van speltbloem
breekbrood van speltbloem

Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Bij Pasen denk ik aan zelf brood maken. Dit breekbrood van speltbloem is makkelijker te maken dan je denkt. En die geur in huis, heerlijk!

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.