• Skip to secondary menu
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Lekker eten met Linda

Makkelijk, bewust en vooral lekker eten.

  • HOME
  • RECEPTEN
    • WEEKMENU
    • ONTBIJT
    • LUNCH
    • SNACK
    • DRANKJES EN SMOOTHIES
    • DINER
    • VEGETARISCH
    • DESSERT
  • E-BOOKS
    • BARBECUE RECEPTEN
    • KOKEN OP DE CAMPING
  • INSPIRATIE
    • ALGEMENE TIPS
    • OP BEZOEK BIJ
    • WINACTIE
    • REVIEW
    • SPORT
      • BIKINI BODY GUIDE
      • FOOD EN MOVING EXPERIENCE
  • CONTACT
    • OVER MIJ
    • PERSOONLIJK
    • ADVERTEREN
    • PRIVACYVERKLARING
  • ZOEKEN

Breekbrood van speltbloem

breekbrood van speltbloem

maart 19, 2016 door Linda 4 Reacties

Bij Pasen denk ik aan eieren, pannenkoeken en natuurlijk zelfgemaakt brood. De komende dagen komen er allerlei heerlijkheden voorbij om bij het ontbijt, lunch of de Paasbrunch te serveren. Ik trap af met een breekbrood van speltbloem.

Naast de speltbloem heb ik ook volkoren meel gebruikt. In feit heb ik twee soorten deeg gemaakt. Eerst een deeg voor witbrood en daarna een bruinbrood met speltbloem. Ik vind het heerlijk om met mijn handen in het deeg te zitten, mijn vaders speltbrood is favoriet. Nu werd het tijd om eens een breekbrood te maken. Ik zocht iets voedzamers dan puur witbrood, vandaar dat het een breekbrood van speltbloem is geworden.

breekbrood van speltbloem

Ik heb hele goede herinneringen aan breekbrood. Op zaterdagavond kwam mijn vader vaak thuis met een breekbrood en zelfgemaakte hamburgers. In mijn herinnering was dit brood enorm. Ik dacht dat de bakker dit zelfs op ons verzoek groter bakte. Even een korte check bij mijn ouders en zij hielpen mij helaas uit de droom.

Zelf heb ik wel een kleiner breekbrood gemaakt. Of je dit zelfgemaakte speltbrood nu met Pasen eet of voor een andere gelegenheid maakt, er staat vast meer op tafel. En dan vind ik het zo zonde als er teveel overblijft. Het brood bestaat uit 16 kleine bolletjes. Van te voren was ik bang dat het mij niet zou lukken om er ook daadwerkelijk een breekbrood van te maken. Niets is minder waar, het is een klusje van niks. De topping van sesamzaad, pijnboompitten, maanzaad of zonnebloempitten maakt het zelfgemaakte breekbrood helemaal af.

breekbrood van speltbloem

Breekbrood van speltbloem

voor 1 brood

Speltbrood

  • 250 gram speltbloem
  • 5 gram zout
  • 1/2 zakje gist
  • 125 – 150 ml lauwwarm water

Bruin brood

  • 150 gram volkoren meel
  • 100 gram speltbloem
  • 5 gram zout
  • 1/2 zakje gist
  • 125 – 150 ml lauwwarm water

toppings naar keuze: sesamzaad, maanzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten

stappen om breekbrood te maken:

  1. Start met de bereiding van het deeg voor het speltbrood. Meng een beetje van het water met de gist en roer door elkaar. Zo heeft de gist de kans om goed op te lossen.
  2. Meng de bloem met het zout, voeg het gistpapje en het water toe in een kom. Maak een elastisch deeg. Kneed een minuut of 5 op een met bloem bestoven aanrecht tot een soepel deeg.
  3. Leg het deeg in de kom en dek af met een vochtige doek op een warme plaats en laat 1 uur rijzen.
  4. Maak het deeg voor het bruine brood. Herhaal stap 1 tot en met 3. Het enige verschil is dat je bij stap 2 naast de speltbloem ook het volkoren meel toevoegt.
  5. Laat ook dit deeg een uur rijzen of tot het in volume is verdubbeld.
  6. Maak 8 bollen per deeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg 1 bol in het midden. Leg 5 bollen ertegen en vervolgens 10 bollen eromheen. Vervolgens het deeg opnieuw 30 minuten laten rijzen onder een vochtige doek.
  7. Verwarm de oven voor op 220 graden. Bestrijk de bollen voor het bakken met een los geklopt eitje en strooi de topping naar keuze erover. Bak goudbruin in 25 – 30 minuten in de oven. Het brood is gaar als het hol klinkt als je er op klopt.

Tip: je kunt er ook voor kiezen om het brood geheel van speltbloem te maken. Verdubbel de hoeveelheden voor het speltbrood, zodat je alles in 1x kunt kneden.

Tip: met koekjes vorm kun je een paashaas uit plakken kaas snijden. Voor de boter heb ik een bloem vorm gebruikt.

breekbrood van speltbloem

 

breekbrood van speltbloem

breekbrood van speltbloem

breekbrood van speltbloem

breekbrood van speltbloem

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Bij Pasen denk ik aan zelf brood maken. Dit breekbrood van speltbloem is makkelijker te maken dan je denkt. En die geur in huis, heerlijk!

Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg mij op Facebook | Pinterest | Instagram | Twitter | Bloglovin’ |

Categorie: KERST, ONTBIJT, PASEN Tags: brood maken, brood recepten, hoe maak je zelf brood, hoe maak je zelf speltbrood, Paas recepten, pasen, speltbloem, zelf maken

Lees Interacties

Reacties

  1. Nienke zegt

    maart 27, 2016 om 7:29 pm

    Gemaakt voor paasbrunch en helemaal geslaagd! Best makkelijk ook eigenlijk…viel me alles mee.

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      maart 29, 2016 om 9:34 am

      Hi Nienke, goed om te horen!

      Beantwoorden
  2. Christine van Pareren zegt

    mei 20, 2016 om 6:39 pm

    Ik neem aan dat gewoon (bio) volkoren (al of niet gemixt met gewoon blanke bio meel) net zulk prima resultaat geeft?

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      mei 23, 2016 om 9:14 am

      Ja hoor, geen probleem. Bloem zorgt wel voor een luchtiger resultaat. Gr. Linda

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Zoeken

Volg lekker eten met Linda

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
Lekker eten met Linda – ava Welkom! Ik inspireer je graag om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten. Mijn doel is om het plezier in de keuken terug te brengen en te laten zien dat gezond eten en lekker koken echt niet zo moeilijk is.

Weekmenu 191 makkelijke recepten

Lekker eten met Linda - weekmenu

Bekijk het profiel van Lekker eten met Linda op Pinterest.

Recepten index

Lekker eten met Linda - receptenindex

Meest gelezen

  • Zelf burritos maken met kip Zelf burritos maken zonder pakje en zakje
  • Spaghetti bolognese van Jamie Olvier Spaghetti bolognese van Jamie Oliver
  • Voor de drukke dagen met sporten van de kids is een macaroni ovenschotel met broccoli ideaal om op tafel te zetten. Dit makkelijk recept is zo klaar. Macaroni ovenschotel met broccoli
  • Snelle kip marinade voor een Oosterse maaltijd Snelle kip marinade (oosters) maken
  • Bananenpannenkoeken met slechts 3 ingrediënten Bananenpannenkoeken

Aanmelden nieuwsbrief

Gezonde en lekkere recepten

  • gezonde pannenkoeken recepten 10 gezonde pannenkoeken recepten
  • Chili con carne van Jamie Oliver Chili con carne van Jamie Oliver
  • Stoofpotje met gehakt en groente Stoofpotje met gehakt
  • Snelle pastasaus uit de blender. Binnen 5 minuten is deze basis pastasaus klaar, gemaakt met verse ingrediënten. Kijk snel op de blog voor het recept. Snelle pastasaus uit de blender
  • Kip cashew met broccoli is een Wereldgerecht dat je makkelijk zelf maakt en binnen 30 minuten op tafel staat. Het gerecht is smaakvol en boordevol groente. Kip cashew met broccoli (kip siam)
Follow on Bloglovin

mytastenld.com

Copyright © 2021 · Linda op Genesis Framework · WordPress · Log in

Deze website gebruikt cookies ter bevordering van jouw gebruikerservaring.OK Meer info
Privacy & Cookies beleid

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Noodzakelijk
Altijd ingeschakeld

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Niet-noodzakelijk

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.