Na het succes van het stoofpotje met gehakt, heb ik vandaag een stoofpotje met kip voor jullie. Deze stoofschotel hoeft niet uren te stoven en alle ingrediënten mogen in één pan. Daarbij zit deze makkelijke maaltijd boordevol groente, krieltjes en kip natuurlijk. Tja, waar wacht je nog op? Zet de ingrediënten op je boodschappenlijst en maak dit kip stoofpotje.
Een eenpansgerecht is ideaal na een lange (thuis)werkdag. Stel dat je zin hebt in een stoofschotel, maar niet uren de tijd hebt, dan is dit stoofpotje met kip iets voor jou. Terwijl het stoofpotje gaart, heb je je handen vrij om de keuken alvast op te ruimen.
Door het gebruik van Provençaalse* kruiden krijgt deze kip stoofpotje een lekker Frans tintje, zo waan je je even ergens anders. Geniet ervan.
Stoofpotje met kip
recept voor 4 personen:
- 400 gram kipfilet
- olijfolie om in te bakken
- 1 ui
- 250 gram kastanje champignons
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 blikje tomatenpuree
- 200 gram winterpenen
- 500 gram schoongemaakte krieltjes met schil (of vastkokende aardappels in evengrote stukjes)
- 1 blik (400 gram) gepelde tomaten blokjes
- 500 ml gekookt water
- 1 kippenbouillonblokje
- 2 theelepels Provençaalse kruiden
- versgemalen zout en peper
- optioneel: verse peterselie
*alternatief is oregano
Stappen om een stoofpotje met kip te maken:
- Snijd de kipfilet in stukjes. Verwarm een hapjespan met een scheutje olijfolie en bak hierin de kip 5 minuten om en om.
- Snijd ondertussen de ui in halve ringen en de champignons in plakjes. Hak de knoflook fijn.
- Haal de kip uit de pan en zet apart. Bak de ui, champignons en knoflook 5 minuutjes in dezelfde hapjespan met een scheutje olie.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee.
- Schil en snijd ondertussen de winterpeen in plakjes en de krieltjes met schil (dit zorgt voor extra smaak) in even grote stukjes.
- Voeg de winterpeen, krieltjes, tomatenblokjes, het water, kippenbouillonblokje en kruiden toe aan de pan. Breng op smaak met versgemalen zout en peper. Laat zachtjes 30 minuten pruttelen met de deksel erop, totdat de krieltjes gaar zijn. Roer af en toe en voeg 10 minuten voor tijd de kip terug in de pan. Op deze manier wordt het vlees niet droog.
- Strooi er eventueel verse peterselie over de kipstoof.
Tip: Mocht het stoofpotje te droog worden, voeg dan water toe. Maak de saus van het stoofpotje met kip dikker met water en maïzena.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
voor een stoofpotje kun je beter kippendij gebruiken. dit is veel malser dan kipfilet.
Helemaal waar, kip was droog geworden
De kip is inderdaad wat droog. Maar de smaak is heerlijk. Ik deed er ook een scheutje merlot bij.
Hi Cynthia,
Heb je de bereiding gevolgd zoals beschreven, dus de kip uit de pan gehaald na aanbakken en later weer terug in de pan gedaan? Een volgende keer kun je ook kippendijfilet gebruiken, dat is vetter van zichzelf en wordt minder droog.
Waarom kan ik dit recept niet printen?