Ga terug
–+ porties

Kenmerken

Porties 1 portie 500 gram

Ingrediënten

  • 500 gram verse bramen
  • 500 gram geleisuiker
  • sap halve citroen

Extra nodig

  • extra nodig: gesteriliseerde weckpotjes

Zo maak je het

  • Was de bramen voorzichtig en leg op een schone theedoek en dek voorzichtig droog.
  • Verwarm de bramen met het suiker en citroensap in een pan met dikke bodem.
  • Kook de jam 10 minuten op middelhoog vuur. Roer regelmatig met een pollepel en kook de bramen de laatste 4 minuten op hoog vuur. Mocht er schuim op drijven verwijder dit dan met een schuimspaan.
  • Om te checken of de jam goed geleert maakt Philippine gebruik van de schoteltjes test. Terwijl de jam kookt zet je een schoteltje in de vriezer. Na de kooktijd schep je een lepel jam op het koude bordje. Trek er met je vinger een streep door. Als de jam niet samenvloeit dan is de jam klaar. En anders kook je de jam nog even goed door op hoog vuur.
  • Vul de gesteriliseerde weckpotjes tot aan de rand en zet 10 minuten op zijn kop. Zet de potjes in de voorraadkast en daar zijn ze zeker een half jaar houdbaar.

Linda's tips

  • Tip: mocht je zelf een bramen struik hebben, dan zijn de besjes niet allemaal tegelijk rijp. Pluk een paar keer per week de rijpe vruchten. Was voorzichtig en dek droog en bewaar in de vriezer. Zodra je een grote hoeveelheid hebt, laat je het fruit ontdooien om er direct jam van te maken. Wat in ieder geval belangrijk is om te weten met zelf jam maken is dat de verhouding fruit en suiker 1:1 is.

Dit recept heb je geprint vanaf www.lekkeretenmetlinda.nl