What’s in my kitchen tag

Er dwaalt weer een nieuwe tag rond in foodbloggers land. “De What’s in my kitchen tag” van Reny. Aan de hand van 10 vragen neem ik je mee in een rondje door mijn keuken. Ik ben een waardeloze huisvrouw, maar maak dit goed door de uren die ik in de keuken besteed.

Benieuwd hoe mijn keuken eruit? Welke apparatuur ik gebruik? Kom gezellig even meekijken.

1. Hoe ziet mijn keuken eruit?

Mijn keuken is inmiddels 15 jaar uit. Ik heb de keuken ooit nieuw uitgezocht. Ik kwam uit een Bruynzeel keuken met zo’n standaard ijzeren aanrechtplaat met ribbeltjes. Ken je die nog? Ik was zo blij met deze nieuwe keuken. Maar goed, daar denk ik inmiddels anders over. Let wel, de keuken voldoet hoor. Alleen heb ik nu andere eisen. De kleurstelling is vanille/zwart. Alle apparatuur is van Siemens. Wij hebben hier ooit goed in geïnvesteerd en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Alles ziet er nog keurig uit en werkt perfect. De aanrechtplaat is van zwart graniet en ook de tegels aan de wand. Lekker strak, alleen natuurlijk een dramatische achtergrond voor een foto.

Aan de andere zijde van de keuken staat een grote witte boerenkast en daarnaast een small dressoir, omdat ik anders al mijn “spulletjes” niet kwijt kan.

2. Wat staat er op mijn aanrecht?

Het grootste struikelblok van onze keuken is te weinig werkruimte. Aan de linkerzijde van mijn kookplaat staan 2 mesblokken, oliën, azijnen, kruiden en peper en zout molen. Aan de rechterzijde heb ik 3 manden gevuld met allerlei soorten groente en fruit. Standaard heb ik appels, bananen, avocado, ui (gele en witte), knoflook, wortelen, courgette, paprika en aubergine op voorraad.

Eigenlijk hebben wij alleen het middelste gedeelte als werkplek. Ik sta graag samen met mijn kinderen of manlief in de keuken te koken. En daarvoor haal ik standaard mijn aanrecht leeg, anders hebben wij echt te weinig ruimte. Onderstaande foto maakte ik even snel met mijn telefoon toen zoonlief vroeg of ik nog een “roerder” nodig had. Dan begrijp je direct mijn frustratie.

whatsinmykitchen

3. Welke apparatuur is er verder nog in de keuken?

Ooit heb ik elektrisch leren koken en ik kook dan ook op inductie. Ik vind koken op gas vervelend en eng om eerlijk te zijn. Ik ben nogal onhandig en een knoeierd. Na het koken haal ik een doekje over de plaat en klaar ben ik. Dat is zo fijn! Natuurlijk heb ik een fijne oven, een combi zelfs met magnetron, al gebruik ik die functie nooit meer. Een vaatwasser is echt essentieel. Ik zou niet weten wat ik zonder dat apparaat zou moeten. Naast foodblogger ben ik namelijk ook afwashulp van mijn eigen werk.

Op het dressoir staat de koffiemachine met melk opklopper, de sapcentrifuge en de blender. Verder is de boerenkast gevuld met een mixer, tosti/wafelapparaat. Manlief’s favo apparaat is de pastamachine. Ok, er zit geen stekker aan, maar ik zie dit toch echt als een heus apparaat.

4 Handige hulpjes?

Onze raspen van Microplane gaan altijd mee op vakantie. De extra grove rasp wordt voor Parmezaanse kaas gebruikt. De fijne variant voor citrusschil of gember. Wij kunnen niet meer zonder die raspen. Verder gebruik ik mijn staafmixer met hakmolen bijna dagelijks.

5. Bovenkastjes of planken?

De keuken bestaat al 15 jaar en ik heb ooit gekozen voor kastjes. In totaal 3 waarvan 1 van melkglas. Of ik zo’n keuze een volgende keer weer maak, weet ik nog niet. Waarschijnlijk wil ik gewoon een lege muur hebben zonder planken, is wel zo handig schoonmaken:).

6. What’s in my fridge?

Over welke fridge hebben wij het? Wij hebben namelijk 2 koelkasten. In de keuken staat de variant met de dagelijkse inhoud. In de categorie zuivel staat er altijd (geiten)kaas, een stuk parmezaanse kaas en volle yoghurt in. Geen melk want het gezin heeft een lactose intolerantie. Verder is de groente lade altijd goed gevuld met bladgroente, krimp bietjes en wat er die week op tafel komt. Verder ben ik dol op smaakmakers. Dus gewone mayonaise, truffelmayonaise en minimaal 3 soorten mosterd (I like). Ook een fijn assortiment van Aziatische smaakmakers, zoals Indiase milde curry, sojasaus, Thaise vissaus, oestersaus en Thaise rode curry ontbreken niet. Laat ik de tahin en harissa niet vergeten en een stuk gemberwortel.

Tot groot verdriet van mij maar grote vreugde van manlief heb ik Hela Curry in de koelkast staan en ook appelsap van de boer.

Tja, de tweede koelkast staat in de schuur en dat is manliefs terrein: de drankenkoelkast. Hij is verantwoordelijk voor het koelkastmanagement (geen grap). Het bier staat hier netjes met etiket naar voren! Naast een paar flessen witte wijn, prosecco en Pellegrino. En blikjes fris voor de visite. De groentelade “mag” ik gebruiken voor de voorraad appels van de boer.

7. What’s in my freezer?

Tot een half jaar terug hadden wij op zolder een tafelmodel vrieskast. Tja, met 2 opgroeiende kids was er altijd te weinig ruimte. Nu hebben wij van vrienden een flinke kast met 5 lades en 2 snel vrieslades overgenomen. En hoe snel die extra ruimte alweer niet gevuld is. De onderste lade zit vol met vis, garnalen, bladerdeeg, naanbrood en filodeeg. Vervolgens een la vol met goed brood van de bakker.

Vervolgens wordt het een beetje rommelig. Ik zou zo model kunnen staan voor een #nowaste campagne. Alle restjes vries ik in. Van halve blikjes kokosmelk tot kliekjes eten. Regelmatig haal ik allerlei bakjes uit de vriezer en flans zo een maaltijd in elkaar. Ook ligt er zelfgemaakte pasta, pastasaus en vlees zoals gehakt en kipfilet in. Oja en de ijsjes van de kids niet vergeten, zowel zelfgemaakt als zelfgekocht.

En nog even terug naar de drankenkoelkast. Die bevat een groot vierkant vriesvak. Hier liggen minimaal 3 soorten diepvriesfruit in en groente zoals biologische doperwten.

8. En wat in de voorraadkast?

Wat ligt er niet in de voorraadkast? Mochten vandaag alle winkels sluiten, dan kan ik weken voorruit. Ik heb een kast onder de trap met een aantal planken. Ooit hoop ik zo’n pantry als Nigella Lawson te hebben met planken aan alle 3 zijdes. De bovenste en smalste plank is voor snoep, koek, toast en chip. Daaronder staat de voorraad thee, vis in blik, mayo, mosterd, kruiden, zongedroogde tomaatjes en fijne potjes zoals funghi porcini uit Italië en olijven. Vervolgens een plank met verschillende soorten peulvruchten, knakworstjes en tomaten in blik. Daarnaast een enorme voorraad koolhydraten: Udon noodles, rijst noodels, volkoren pasta, verschillende smaken rijst, Freekeh, couscous etc. Op de onderste plank bewaar ik verschillende soorten meel in bakken en flessen passata en olijfolie.

Na de vakantie “moest” ik de kast opruimen. Voorlopig wordt er alleen nog verse groente en fruit gekocht om de voorraad weg te werken. Ik heb nog zoveel eten in huis, dat moet eerst op. De foto laat de kast zien, gewoon zoals deze is. Ik heb niks weggezet, zo ziet de kast eruit als je deze nu zou openen.

whatsinmykitchen

9. Hoe vaak ben ik in de keuken te vinden?

Net als Reny, elke dag! En ook ik heb genoten van mijn “niet koken tijd” deze vakantie. Ik draai zoveel uren in de keuken dat het fijn is om even een pauze in te lassen. Even niet nadenken over ingrediënten, bereidingswijze of foto’s. Nu heb ik juist weer veel zin om nieuwe gerechten te bedenken.

Ooit zijn wij 3 maanden op reis geweest in Zuid-Amerika en at 3x per dag buiten de deur. Ik ging het koken zo enorm missen. Ik begon zelfs lijstjes te maken met recepten die ik uit wilde proberen.

10. Wat zou ik nog anders willen in mijn keuken?

Wat wil ik niet anders? Ik wil eigenlijk verhuizen voor een nieuwe keuken, maar ik woon veelste fijn. Het aller belangrijkste is om meer werkruimte te creëren. Daarbij wil ik een koelkast van onder tot boven met verschillende vakken om temperatuur in te stellen. Een kookeiland of los werkblok met barkrukken eraan. Zo kan ik met een wijntje in de hand, lekker koken, snijden en kletsen tegelijk met manlief, kinderen of vrienden. Een stoomoven en een extra brede normale oven staan op de verlanglijst. Net als een inductieplaat van 90 cm en afzuigkap weggewerkt in het plafond. Zal ik nog even doorgaan??

Ondertussen voldoet mijn keuken prima hoor. Het is toch fijn om nog iets te wensen over te houden?

Ik ben heel benieuwd naar “What’s in your kitchen”? Wil je de tag ook overnemen? Vergeet dan niet om Reny te taggen op social media (@MindYourFeedNL) en de tag #whatsinmykitchen te gebruiken!

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.