5 uit 1 beoordeling
bereiding 15 minuten

Tiramisu affogato

Tiramisu affogato, dat is een droom van een dessert en ook nog eens makkelijk om te maken. Het is de perfecte afsluiter van een diner.

Wat is tiramisu affogato?

Tot een paar jaar terug had ik nog nooit gehoord van tiramisu affogato. Natuurlijk, een tiramisu is alom bekend, maar affogato niet. Affogato is een Italiaans dessert van een bolletje ijs met verse espresso erover. Het ijs smelt (verdrinkt =affogato) door de hete koffie en dat is echt een goddelijk huwelijk van smaken. Tel daar een romige tiramisu bij op en je hebt een match made in heaven.

De tiramisu affogato kun je voor een groot gedeelte makkelijk vooraf klaarmaken. Doe de lange vingers met het mascarpone mengsel en cacaopoeder in de glaasjes. Schep ook alvast mooie bolletjes ijs. Bewaar dit op bakpapier op een snijplank in de vriezer. Ter plekke haal je de tiramisu glaasjes uit de koelkast, leg het bolletje ijs erop en schenk de espresso erover. Of nog beter, zet het tiramisu glaasje onder het espresso apparaat en laat de koffie het ijs verdrinken.

Tiramisu in een glaasje

De tiramisu affogato maak ik met mijn nieuwe koffiemachine van Sage Appliances: Barista Express™ Impress. Het is elke ochtend genieten, als ik mijn eerst kop cappuccino zet. Met dit apparaat voel ik mij een thuis barista. Nog nooit heb ik zulke lekkere koffie thuis gemaakt.

De espresso machine werkt volgens een 4-stappen methoden zoals bij een professioneel apparaat. De machine heeft een juiste dosering bonen, goede temperatuur regeling, optimale waterdruk en als kers op de taart: zalig melkschuim. Met behulp van een gratis Sage workshop heb ik mijn koffie skills en kennis flink opgekrikt om zo mijn apparaat goed in te stellen. Inmiddels maak ik de lekkerste haver cappuccino’s. De volgende stap is latte art (met een speciale techniek een mooi patroon in het melkschuim maken) zo mijn koffie naar een nog hoger niveau te tillen.

En dat niet alleen. In de planning staat een mini-verbouwing in de keuken voor een heuse koffie corner. Ons oude koffie apparaat stond in een keukenkastje. Deze espresso machine is te mooi om te verstoppen achter een deur.

Tiramisu Affogato

Makkelijk dessert voor een grote groep

Of je nu veel of weinig kookervaring hebt, deze tiramisu affogato kan iedereen maken. Tiramisu valt bij veel mensen in de smaak, net als ijs. Zonder al te veel moeite, serveer jij een dessert, waarbij iedereen geniet tot de laatste hap. De tiramisu affogato kun je op de dag zelf maken of nog lekkerder een dag van te voren. Op het moment suprême schep je het bolletje ijs erop en giet je de hete espresso erover. Om die reden is het een ideaal en makkelijk dessert voor een grote groep.

Tiramisu Affogato, makkelijk dessert vooraf voorbereiden

Tiramisu affogato

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
 • 200 ml slagroom
 • 2 eetlepels (poeder) suiker
 • 200 gram mascarpone
 • 8 lange vingers (eventueel meer voor decoratie)
 • cacaopoeder
 • 4 bolletjes vanille ijs (of andere smaak)
 • 4 kopjes espresso

Extra nodig

 • 1 Spuitzak
 • 4 glaasjes

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je tiramisu affogato?

 • Klopt de slagroom lobbig (yoghurt dikte) met de suiker.
 • Spatel de slagroom door de mascarpone. Doe het mengsel in een spuitzak.
 • Breek de lange vingers in tweeën. Leg 2 stukjes koek in een glaasje, spuit wat van het mascarpone mengsel erop. Vervolgens weer 2 stukjes koek en een flinke toef van het mascarpone mengsel. Strooi de cacao erover.
 • Schep een bolletje ijs erop en giet de hete espresso erover.

Linda’s Tips

Vooraf klaarmaken: bereid de glaasje met tiramisu voor tot en met stap 3 en bewaar in de koelkast. Schep bolletjes ijs en bewaar dit op een snijplank met bakpapier in de vriezer. 

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Dit artikel betreft een samenwerking met Sage Appliances. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.