De kleverige kipdrumsticks zijn onweerstaanbaar! Aan de buitenzijde is het vlees plakkerig en zoet, terwijl de binnenkant lekker mals blijft. Hierdoor zijn de sticky kipdrumsticks uit de oven niet alleen populair bij kinderen maar ook bij volwassenen.
Even een bekentenis. Ik heb jarenlang kant en klare kruidenmixen gebruikt om kipdrumsticks mee te bereiden. Lekker, makkelijk en altijd een groot succes thuis. Maar bij gezonder eten horen geen pakjes en zakjes. Nadat mijn voorraad zakjes op was (ik heb een hekel aan om eten weg te gooien), werd het tijd om te experimenten.
Naast kruiden is marineren een manier om kip op smaak te brengen. Deze marinade heeft alles in zich. Een zoetje door de honing, een zoute smaak door de sojasaus en een intense nootachtig smaak door de sesamolie. De knoflook erbij is een fijner smaakmaker. Kortom, een marinade om vaker te maken!
Sticky kipdrumsticks uit de oven
recept voor 4 personen:
- 3 teentjes knoflook
- 4 eetlepels honing
- 2 eetlepels sesamolie (Oosterse schap – AH)
- 2 eetlepels sesamzaad
- 2 eetlepels soja saus (Kikkoman less salt met groene dop)
- 8 – 10 kipdrumsticks
- optioneel: rode peper in dunne ringetjes
Stappen om sticky kipdrumsticks uit de oven te maken:
- Snijd de teentjes knoflook fijn.
- Maak een marinade van de knoflook, honing, sesamzaad, sesamolie, sojasaus en optioneel rode peper. Dep de kipdrumsticks droog met keukenpapier en leg in de marinade en laat 1 uur intrekken in de koelkast. Hussel na 30 minuten even door elkaar. Heb je haast, laat het marineren dan achterwege.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Leg de drumsticks in een grote ovenschaal of op een bakpapier beklede bakplaat en bak in 30 – 35 minuten goudbruin. Keer halverwege en besprenkel met de overgebleven marinade.
Tip: sesamolie wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken. Ook lekker als dressing over een salade.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Een goede marinade kan iets simpels als drumsticks zo geweldig maken. Meestal maak ik dezelfde marinade, maar deze versie lijkt me ook lekker.
HI Emily, nou dan hoop ik je geïnspireerd te hebben om iets nieuws uit te proberen.
Vandaag gemaakt en we hebben er van zitten smullen! Ok, vooruit 1 peuter vond het lekker en de ander heeft bij voorbaat al geen hap op…lag vast aan zijn humeur en zeker niet aan de kip ?
Ach ja, een volgende keer beter toch? Fijn dat jullie er zo van genoten hebben. Gr. Linda
Hi Linda, kan het kwaad als ik de kip de dag van te voren al marineer?
Hi Peter, nee hoor dat kan prima. Gr. Linda
Zojuist gemaakt en ik vond het geen succes. Ondanks de heerlijke ingredienten bleek de marinade helaas heel flauw (ondanks de toevoeging van een rode peper), de kip was pas na ruim 40 minuten goed gaar en i.p.v een knapperig velletje was het heel slap.
Hi Aki, wat jammer dat dit recept geen succes was. Hopelijk past een ander recept wel bij je.