• Skip to secondary menu
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Lekker eten met Linda

Lekkere en makkelijke recepten

  • HOME
  • RECEPTEN
    • Weekmenu
    • Barbecue recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Snack
      • HAPJES
      • Sinterklaas recepten
    • Drankjes en smoothies
    • Diner
    • Vegetarisch
    • Dessert
  • E-BOOKS
    • E-BOOK BARBECUE RECEPTEN
    • KOKEN OP DE CAMPING
  • INSPIRATIE
    • Algemene tips
    • Op bezoek bij
    • Review
    • Sport
      • Bikini body guide
      • FOOD EN MOVING EXPERIENCE
  • CONTACT
    • Over mij
    • Persoonlijk
    • Adverteren
    • Privacyverklaring
  • ZOEKEN

Soffritto: basis van de Italiaanse keuken

soffritto de basis voor pasta saus

april 26, 2017 door Linda Reageer

Vandaag vertel ik iets meer over soffritto. Waarschijnlijk denk je nu: waar heeft Linda het nu weer over? Soffritto is de basis van de Italiaanse keuken en je hebt het vast al eens gemaakt. Het is de heilige eenheid van ui, wortel en bleekselderij en de basis van menig Italiaans gerecht.

Nu ben ik dol op Italiaanse gerechten en minimaal 1 keer per week komt er een pasta op tafel. Soms ben ik lui en bak ik 2 uien en gooi ik twee blikken tomaten in de pan als basis voor een saus. Maar ja, om nou te zeggen dat dit “echt” smaak heeft… Nee, daarvoor maak ik graag een soffritto. Het bijzondere is eigenlijk dat je de smaken van ui, wortel en bleekselderij niet als zodanig herkent. Bij elkaar zorgen de gebakken groente voor een rijke en pittige smaak.

En maak je niet te druk om de exacte verhouding van de groente. Ik ben een hobbykok en ga op mijn eigen gevoel (en smaak) af. Een tip vind ik wel belangrijk om te melden. Snijd de groente allemaal even groot, dat zorgt ervoor dat alles tegelijk gaart. Niks is vervelender dan stukken ongare wortel bijvoorbeeld.

Maak gerust een hele grote pan door een hele bos bleekselderij te snijden. Dan heb je vanzelfsprekend ook meer uien en wortelen nodig. Het snijden van de groente is altijd wel even een werkje. Even verstand op nul zitten (ik word er altijd wel lekker rustig van in mijn hoofd) en je wordt snel beloond door de heerlijke geur die opstijgt uit de pan.

soffritto de basis voor pasta saus

Soffritto

recept voor 1 / 2 porties

  • 2 uien
  • 1 winterwortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • olijfolie

Stappen om een soffritto te maken:

  1. Pel de uien en snijd de uien in kleine blokjes. Schil de wortel en snijd net zo klein als de ui. Schil de buitenkant van de stengels om de draadjes te verwijderen en snijd ook in kleine blokjes.
  2. Verwarm de flinke scheut olijfolie in een pan met dikke bodem. Bak hierin eerst de ui 5 minuten om middelhoog vuur (zorg dat de ui niet verkleurd). Voeg daarna de wortel en bleekselderij toe. Laat het geheel nog 15 minuten op een zacht vuurtje pruttelen totdat de groente zacht is.
  3. Vervolgens is de soffritto klaar voor gebruik. Je kunt de portie in 1x gebruiken of verdelen en de helft invriezen. Mocht je meer ui, wortel en bleekselderij in huis hebben, dan kun je ook alles fijnsnijden en ongebakken in de zakjes invriezen.

Nu kun je de soffritto gebruiken als basis voor een bolognese saus, soep, ovenschotel, eenvoudige pasta, risotto of wat dan ook. Ik geef je nog een paar ideetjes:

  1. Snijd de knoflook fijn en voeg dit toe voordat de saus bijna klaar is.
  2. Voeg een klein blikje tomatenpuree toe nadat de soffritto klaar is en bak even mee. Voeg dan een blik tomaten toe en laat even pruttelen. Dit vormt zo de basis voor een eenvoudige pasta saus.
  3. Verse kruiden zoals platte peterselie of tijm is altijd een goed idee voor erbij.
  4. Bak nog wat gehakt erbij en je hebt direct een bolognese saus gemaakt!

soffritto de basis voor pasta saus

Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Pinterest | Bloglovin’ | Google+

Categorie: Diner, Vegetarisch Tags: bleekselderij, bleekselderij recepten, hoe maak je een pasta saus zonder pakje en zakje, italiaanse recepten, pasta saus maken, ui, uien recepten, vegetarisch, winterwortel, winterwortel recepten, zelf pasta saus maken

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Zoeken

Volg lekker eten met Linda

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
Lekker eten met Linda – ava Welkom! Ik inspireer je graag met makkelijke en lekkere recepten. Met alledaagse ingrediënten draai je een heerlijke maaltijd in elkaar. Daarvoor hoef je geen uren in de keuken te staan. Op zaterdag staat er een weekmenu klaar. Kijk lekker rond en laat je inspireren. Ik wens je veel kookplezier. Liefs, Linda

Pizza van de bbq

pizza van de bbq

Weekmenu’s makkelijke recepten 257

Lekker eten met Linda - weekmenu

Asperge recepten

Lekker eten met Linda - asperges

Barbecue recepten

Barbecue-recepten

Recepten index

Lekker eten met Linda - receptenindex

Meest gelezen

  • Weekmenu wat eten we vandaag 257 Weekmenu makkelijke recepten 257
  • Spaghetti bolognese van Jamie Oliver Spaghetti bolognese van Jamie Oliver
  • Groentepakketjes met feta van de bbq Groentepakketjes van de barbecue
  • Zelf burritos maken met kip Zelf burritos maken zonder pakje en zakje
  • Snelle kip marinade voor een Oosterse maaltijd Snelle kip marinade (oosters) maken

Aanmelden nieuwsbrief

Bekijk het profiel van Lekker eten met Linda op Pinterest.

Aanbevolen door Linda

  • Drie verschillende soorten thee tegen verkoudheid van een gember citroen thee, tijm honing thee en een bijzondere kurkuma kaneel thee. 3x thee tegen verkoudheid
  • 9 x amuse in een glaasje. Ideaal om een dinertje mee te beginnen. Alle amuse recepten zijn makkelijk vooraf te bereiden. 9 x Amuse in een glaasje
  • Kip in een braadzak Kip in een braadzak
  • vietnamese loempia's zelf maken Vietnamese loempia’s zelf maken
  • Een hartige taart met kip en Boursin, champignons, spekjes, pesto en cashewnoten. Deze quiche lust iedereen en ideaal voor een etentje. Hartige taart met kip en Boursin

Copyright © 2022 · Lekkeretenmetlinda.nl