• Skip to secondary menu
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Lekker eten met Linda

Lekkere en makkelijke recepten

  • HOME
  • RECEPTEN
    • Weekmenu
    • Barbecue recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Snack
      • HAPJES
      • Sinterklaas recepten
    • Drankjes en smoothies
    • Diner
    • Vegetarisch
    • Dessert
  • E-BOOKS
    • E-BOOK BARBECUE RECEPTEN
    • KOKEN OP DE CAMPING
  • INSPIRATIE
    • Algemene tips
    • Op bezoek bij
    • Review
    • Sport
      • Bikini body guide
      • FOOD EN MOVING EXPERIENCE
  • CONTACT
    • Over mij
    • Persoonlijk
    • Adverteren
    • Privacyverklaring
  • ZOEKEN

Sam Stern’s groentekorma met kokosrijst

Groentekorma Sam Stern

november 6, 2013 door Linda Reageer

Kookboeken, het liefst koop ik er elke week 1. Bij de masterclass van Sam Stern kreeg ik zijn boek Virgin to Veteran cadeau. Fijn! Dit kookboek is nu één van mijn favorieten. Zijn filosofie is, krijg de basis onder de knie en ga dan variëren. Dit meesterwerk is niet onopgemerkt gebleven in de kookboeken wereld. Zijn boek is genomineerd voor beste kookboek van het jaar. Stemmen kan nog, doe je ook mee? En ik mag één van zijn recepten met jullie delen. Hoe fijn is dat?

Mijn keuze was snel gemaakt: de groentekorma met basmatirijst. Een lekker romig stoofgerecht uit de Indiase keuken. Zelfgemaakte korma zonder pakje en zakje. Met maar liefst 5 soorten groenten! Het wassen en snijden van de groente kost even wat tijd. Vervolgens is het een fluitje van een cent. Hier en daar heb ik wat aanpassingen gedaan. De slagroom heb ik vervangen door kokosmelk. De okra & aubergine heb ik weggelaten. En ik gebruik zoete aardappel in plaats van een kruimige aardappel. De rijst heb ik gezoet met geraspte kokos en een klontje boter. Zo wordt dit een fijne tegenhanger van de korma. Maak het af door te dippen met naan (Indiaas brood), en pappadum. Ik serveerde er mijn eigen komkommer riata bij.

Een fijn stoofpotje, heerlijk tijdens een druiligere dag. Comfortfood ten top!

Wat heb je nodig voor 4 personen:

Korma

  • 8 kardemompeulen
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 (klein) kaneelstokje
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 cm verse gember, fijngeraspt
  • 1 Spaanse peper, ontzaad en fijngesneden
  • 1 el (olijf)olie
  • klein klontje roomboter
  • 1 grote rode ui
  • 200 gram flespompoen, geschild en in blokjes
  • 1 zoete aardappel, geschild en in blokjes
  • 200 gram kikkererwten uit blik, afgespoeld
  • 1 blik kokosmelk
  • 200 gram sperziebonen, schoongemaakt en in stukjes
  • 4 el Griekse Yoghurt
  • handvol verse koriander, fijngesneden
  • 2 theelepels garam marsala
  • zout en peper

Rijst

  • 300 gram basmatirijst
  • 1 eetlepel kokos
  • klein klontje roomboter

Riata

  • 1/2 theelepel komijnzaad
  • 1/2 theelepel mosterdzaad
  • kwart komkommer geraspt
  • 125 ml Griekse yoghurt
  • snufje gember
  • zout en peper

Voor erbij

  • naanbrood
  • pappadum

Hoe maak je het klaar?

  1. Maak de specerijenmix: stamp de kardemom met komijn, koriander, kurkuma en kaneelstokje in een vijzel (of ander zwaar voorwerp). Leg de knoflook, gember en Spaanse peper klaar op een bordje en bereid de groente voor.
  2. Zet een grote pan met dikke bodem op het vuur. Voeg olie en boter toe. Fruit de ui in 5 min zacht. Voeg de knoflook, gember en Spaanse peper toe en bak 2 minuten mee. Gooi de specerijenmix erbij en roer 30 seconden totdat de fantastische geuren vrij komen.
  3. Bereid ondertussen de basmati rijst volgens de verpakking. Giet af, voeg flinke eetlepel kokos toe met een klontje boter. Zet de deksel terug op de pan.
  4. Roer de pompoen en zoete aardappel bij de specerijen. Schenk de kokosmelk erbij en breng aan de kook. Zodra het kookt, vuur lager en laat 10 minuten zachtjes koken totdat pompoen gaar is. Voeg de sperziebonen halverwege toe en kook in 5 minuten gaar.
  5. Nu alle groente gaar zijn, voeg je yoghurt, koriander en garam masala toe. Maak af met peper en zout.
  6. Voor de riata rooster je de komijn en mosterdzaad in een pan zonder olie. Voeg geroosterde kruiden, snuf gemberpoeder en komkommer toe aan de yoghurt. Breng op smaak met snufje zeezout en peper.
  7. Serveer de groentekorma met de kokosrijst, een flinke klodder riata en dippen maar met de naan & pappadums.

Tip: Sam adviseert een 1 eetlepel amandelmeel toe te voegen voor een iets dikkere saus. Voeg citroensap toe om de saus iets zuurder te maken.

Tip: kan je echt niet zonder vlees, voeg dan kip toe bij de rode ui.

Bron: Virgin to Veteran van Sam Stern
Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 978 94 6143 082 3
Sam Stern – Virgin to Veteran

Wil je mijn tips en recepten om stap voor stap gezonder en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg mij op Facebook | Twitter | Google+ | Bloglovin’ | Instagram | Pinterest

Categorie: Diner, Vegetarisch Tags: Indiaas, kikkererwten, kokosmelk, oosterse recepten, Pompoen, rijst recept, Sam Stern, sperziebonen, stoofpotje, vega, vegetarisch, Virgin to Veteran, zoete aardappel

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Zoeken

Volg lekker eten met Linda

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
Lekker eten met Linda – ava Welkom! Ik inspireer je graag met makkelijke en lekkere recepten. Met alledaagse ingrediënten draai je een heerlijke maaltijd in elkaar. Daarvoor hoef je geen uren in de keuken te staan. Op zaterdag staat er een weekmenu klaar. Kijk lekker rond en laat je inspireren. Ik wens je veel kookplezier. Liefs, Linda

Pizza van de bbq

pizza van de bbq

Weekmenu’s makkelijke recepten 257

Lekker eten met Linda - weekmenu

Asperge recepten

Lekker eten met Linda - asperges

Barbecue recepten

Barbecue-recepten

Recepten index

Lekker eten met Linda - receptenindex

Meest gelezen

  • Weekmenu wat eten we vandaag 257 Weekmenu makkelijke recepten 257
  • Pasta met tonijn Pasta met tonijn
  • Spaghetti bolognese van Jamie Oliver Spaghetti bolognese van Jamie Oliver
  • Groentepakketjes met feta van de bbq Groentepakketjes van de barbecue
  • Zelf burritos maken met kip Zelf burritos maken zonder pakje en zakje

Aanmelden nieuwsbrief

Bekijk het profiel van Lekker eten met Linda op Pinterest.

Aanbevolen door Linda

  • 9 x amuse in een glaasje. Ideaal om een dinertje mee te beginnen. Alle amuse recepten zijn makkelijk vooraf te bereiden. 9 x Amuse in een glaasje
  • Drie verschillende soorten thee tegen verkoudheid van een gember citroen thee, tijm honing thee en een bijzondere kurkuma kaneel thee. 3x thee tegen verkoudheid
  • Kip in een braadzak Kip in een braadzak
  • Een hartige taart met kip en Boursin, champignons, spekjes, pesto en cashewnoten. Deze quiche lust iedereen en ideaal voor een etentje. Hartige taart met kip en Boursin
  • vietnamese loempia's zelf maken Vietnamese loempia’s zelf maken

Copyright © 2022 · Lekkeretenmetlinda.nl