Sam Stern’s groentekorma met kokosrijst

Kookboeken, het liefst koop ik er elke week 1. Bij de masterclass van Sam Stern kreeg ik zijn boek Virgin to Veteran cadeau. Fijn! Dit kookboek is nu één van mijn favorieten. Zijn filosofie is, krijg de basis onder de knie en ga dan variëren. Dit meesterwerk is niet onopgemerkt gebleven in de kookboeken wereld. Zijn boek is genomineerd voor beste kookboek van het jaar. Stemmen kan nog, doe je ook mee? En ik mag één van zijn recepten met jullie delen. Hoe fijn is dat?

Mijn keuze was snel gemaakt: degroentekorma met basmatirijst. Een lekker romig stoofgerecht uit de Indiase keuken. Zelfgemaakte korma zonder pakje en zakje. Met maar liefst 5 soorten groenten! Het wassen en snijden van de groente kost even wat tijd. Vervolgens is het een fluitje van een cent. Hier en daar heb ik wat aanpassingen gedaan. De slagroom heb ik vervangen door kokosmelk. De okra & aubergine heb ik weggelaten. En ik gebruik zoete aardappel in plaats van een kruimige aardappel. De rijst heb ik gezoet met geraspte kokos en een klontje boter. Zo wordt dit een fijne tegenhanger van de korma. Maak het af door te dippen met naan (Indiaas brood), en pappadum. Ik serveerde er mijn eigen komkommer riata bij.

Een fijn stoofpotje, heerlijk tijdens een druiligere dag. Comfortfood ten top!

Wat heb je nodig voor 4 personen:

Korma

  • 8 kardemompeulen
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 (klein) kaneelstokje
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 cm verse gember, fijngeraspt
  • 1 Spaanse peper, ontzaad en fijngesneden
  • 1 el (olijf)olie
  • klein klontje roomboter
  • 1 grote rode ui
  • 200 gram flespompoen, geschild en in blokjes
  • 1 zoete aardappel, geschild en in blokjes
  • 200 gram kikkererwten uit blik, afgespoeld
  • 1 blik kokosmelk
  • 200 gram sperziebonen, schoongemaakt en in stukjes
  • 4 el Griekse Yoghurt
  • handvol verse koriander, fijngesneden
  • 2 theelepels garam marsala
  • zout en peper

Rijst

  • 300 gram basmatirijst
  • 1 eetlepel kokos
  • klein klontje roomboter

Riata

  • 1/2 theelepel komijnzaad
  • 1/2 theelepel mosterdzaad
  • kwart komkommer geraspt
  • 125 ml Griekse yoghurt
  • snufje gember
  • zout en peper

Voor erbij

Hoe maak je het klaar?

  1. Maak de specerijenmix: stamp de kardemom met komijn, koriander, kurkuma en kaneelstokje in een vijzel (of ander zwaar voorwerp). Leg de knoflook, gember en Spaanse peper klaar op een bordje en bereid de groente voor.
  2. Zet een grote pan met dikke bodem op het vuur. Voeg olie en boter toe. Fruit de ui in 5 min zacht. Voeg de knoflook, gember en Spaanse peper toe en bak 2 minuten mee. Gooi de specerijenmix erbij en roer 30 seconden totdat de fantastische geuren vrij komen.
  3. Bereid ondertussen de basmati rijst volgens de verpakking. Giet af, voeg flinke eetlepel kokos toe met een klontje boter. Zet de deksel terug op de pan.
  4. Roer de pompoen en zoete aardappel bij de specerijen. Schenk de kokosmelk erbij en breng aan de kook. Zodra het kookt, vuur lager en laat 10 minuten zachtjes koken totdat pompoen gaar is. Voeg de sperziebonen halverwege toe en kook in 5 minuten gaar.
  5. Nu alle groente gaar zijn, voeg je yoghurt, koriander en garam masala toe. Maak af met peper en zout.
  6. Voor de riata rooster je de komijn en mosterdzaad in een pan zonder olie. Voeg geroosterde kruiden, snuf gemberpoeder en komkommer toe aan de yoghurt. Breng op smaak met snufje zeezout en peper.
  7. Serveer de groentekorma met de kokosrijst, een flinke klodder riata en dippen maar met de naan & pappadums.

Tip: Sam adviseert een 1 eetlepel amandelmeel toe te voegen voor een iets dikkere saus. Voeg citroensap toe om de saus iets zuurder te maken.

Tip: kan je echt niet zonder vlees, voeg dan kip toe bij de rode ui.

Bron: Virgin to Veteran van Sam Stern
Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 978 94 6143 082 3
Sam Stern – Virgin to Veteran

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.