5 uit 1 beoordeling

Poké bowl met tonijn

Het zal je niet ontgaan zijn: een poké bowl is helemaal hip. Nu is eten uit een bowl (kommetje) al langer hip. In Hawaï denken ze vast dat we gek zijn geworden. Het is daar namelijk een eeuwenoude traditie om poke bowls (vis salades) te bereiden om restjes vis op te maken. Hoog tijd om eens zelf met een poké bowl met tonijn aan de slag te gaan.

Eigenlijk ben ik helemaal niet zo van de trends. Maar ja, mijn weerstand is snel weg. Een poké bowl bestaat namelijk uit rauwe vis gemarineerd met sojasaus, lente ui en sesamolie. De kom wordt verder gevuld met rijst, groente en een topping. Een soort sushi bowl met dit verschil dat de vis dus is gemarineerd.

Na de eerste hap denk ik: “waarom heb ik dit niet eerder gemaakt?” Ik ben om! Een poké bowl is een ideale maaltijd voor de vrijdagavond. Je kunt dit nauwelijks koken noemen en toch eet je lekker en nog super gezond ook. De enige criteria is dat je ingrediënten vers zijn. En daarmee bedoel ik dan ook echt kakelvers. Van de rauwe vis tot de lente ui en gemberwortel.

Persoonlijk ben ik dol op tonijn, maar je kunt ook zalm gebruiken en als je googled kom je nog veel meer recepten tegen. Ik heb gekozen voor een basic variant met niet te veel ingrediënten. Alleen bij de marinade bevat misschien meer ingrediënten dan je zou verwachten. Je hebt alles vast al in huis en het zorgt juist voor de bijzondere smaak van de bowl. Combineer het nog met 2 of 3 soorten groente en klaar is je kommetje geluk.

De ideale makkelijke maaltijd op de vrijdag: een poké bowl met tonijn, avocado en zeewier. De marinade is goddelijk en dat wil je echt geprobeerd hebben. #vis #tonijn

Poké bowl met tonijn

Ingrediënten

2 personen
  • 150 gram rijst naar keuze
  • 200 gram rauwe verse tonijn
  • 2 theelepels sesamolie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel sesamzaad
  • 1/2 theelepel vers geraspte gember
  • 1 teentje knoflook
  • 1 lente uitje heel fijn gesneden
  • 1 avocado
  • halve komkommer
  • 80 gram zeewier bij de visboer of sushi schap van supermarkt of visafdeling
  • optioneel: sesamzaad

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Ik heb een rijstkoker. Voor nog geen € 20,- koop je dit bij de toko of huishoudwinkel. Je hebt altijd goede droge rijst.
  • Snijd de tonijn in kleine blokjes. Maak een marinade van de sesamolie, sojasaus, sesamzaad, gember, knoflook en lente uitje. Hussel de tonijn erdoor en zet het liefst een half uurtje weg. Zo kunnen de smaken intrekken. Voor jou het moment om even een drankje in te schenken en te kletsen met je lief.
  • Schep de rijst in twee kommetjes. Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees eruit. Snijd de avocado in een waaier. Snijd de komkommer met een kaasschaaf in slierten en rol op. Verdeel de tonijn, zeewier en komkommer rolletjes over de kommetjes en leg de waaier erop. Serveer de poké bowl met tonijn direct!
De ideale makkelijke maaltijd op de vrijdag: een poké bowl met tonijn, avocado en zeewier. De marinade is goddelijk en dat wil je echt geprobeerd hebben. #vis #tonijn
De ideale makkelijke maaltijd op de vrijdag: een poké bowl met tonijn, avocado en zeewier. De marinade is goddelijk en dat wil je echt geprobeerd hebben. #vis #tonijn

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.