Pita pizza’s van speltmeel

Deze snelle pita pizza’s met speltmeel zijn geboren uit gemakzucht. Ik had geen zin om kant en klare pita’s te halen, dus ben ik gaan snuffelen in mijn voorraadkast. Zo fijn als ik makkelijk het één en ander uit de kast kan toveren. Eerst bedacht ik mij om de havermoutbroodjes als basis te nemen. Alleen dit keer heb ik de havermout vervangen door speltmeel.

Het deeg voor deze pita broodjes is zo gemaakt met in de basis 3 ingrediënten. Ik kneed het deeg niet en stort het net als bij de havermout variant direct op de bakplaat. Vervolgens hoeven de broodjes slechts 15 minuten in de oven. In die tijd kun je alle ingrediënten voor op de pita pizza’s bij elkaar zoeken. Zo had ik nog een paar plakken rauwe ham in huis en een halve zak rucola. Ook had ik nog een stuk chorizo worst over van een ander recept en wilde ik eens experimenteren met geitenkaas en biet.

Pitta pizza's van speltmeel

Eén klein dingetje. De pita’s van speltmeel zwollen op in de oven. Geen idee hoe dit nu weer komt. Even prikken met een vork in het broodje en de lucht ontsnapt en de pita’s zien er normaal uit. Ik heb nog even een hulplijn ingeschakeld. Laura van Laura’s Bakery is de bakkoningin van Nederland en kon het ook niet helemaal verklaren. In havermout zitten geen gluten en die baksels blijven in de basis compacter.

De smaak is in ieder geval goed en binnen 30 minuten staan de zelfgemaakte pita pizza’s van speltmeel op tafel. Daarna kan het feestje beginnen van het beleggen. En onthoud dat de Italianen de pizza’s niet te dik beleggen en vaak een paar ingrediënten al genoeg zijn. Ik geef je een aantal suggesties.

Pitta pizza's van speltmeel

Pita pizza’s van speltmeel

voor 8 stuks

  • 200 gram speltmeel
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 4 eieren
  • flinke snuf zout
  • optioneel: 1 theelepel oregano

Beleg suggesties

  • 1 blik tomatenblokjes
  • mozzarella plakjes
  • rauwe ham
  • chorizo plakjes
  • rucola
  • 1 klein bietje
  • geitenkaas
  • noten

Hoe maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven op 200 graden.
  2. Mix het meel, de yoghurt, de eieren en het zout en optioneel de oregano in een kom tot een homogene massa.
  3. Verdeel het deeg in 4 porties over een met bakpapier beklede bakplaat. Om perfecte rondjes te krijgen, gebruik ik een mini taart vorm. Met behulp van een cocktailstamper verdeel ik het deeg evenredig binnen de vorm.
  4. Zet de pita broodjes 15 – 20 minuten in de oven. Elke oven werkt anders. Met 15 minuten waren mijn pita’s opgezwollen en gaar. Prik er even in met een vork en de lucht ontsnapt. Laat de oven aan staan.
  5. Beleg de pita pizza’s met een lepel tomatenblokjes en leg er mozzarella en chorizo op. Of mozzarella en rauwe ham en strooi de rucola erover bij het serveren. Of laat de tomatenblokjes achterwege en besmeer het broodje met geitenkaas en leg er plakjes biet op met een paar noten. Verwarm de pita pizza’s nog een minuut of 7 in de oven totdat de kaas gesmolten is.

Tip: in mijn blog zelf pizza maken geef ik nog meer suggesties voor beleg.

Pitta pizza's van speltmeel

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.