Samenwerking. Wat een genot zeg het zonnetje van de afgelopen weken. Laten we hopen dat dit een voorbode is van een heerlijke zomer. Lekker buiten eten, zodat de avond voelt als een minivakantie. Dit jaar geef ik jullie een kijkje in onze zomer maaltijden. De ene keer gooi ik een aantal ingrediënten in een maaltijd salade, de andere keer staat de barbecue aan met groente en vlees. De marinade voor het vlees maak je makkelijk zelf. De eerste in de rij zijn deze beef teriyaki spiesjes.
Vroeger stond barbecueën bij ons in het teken van veel vlees. Tegenwoordig draait het om een goed stukje vlees met (meer) duidelijkheid over de herkomst. De bbq wordt nu als buitenkeuken ingezet. In de schuur staat een complete skottelbraai met een rooster, grill, skottel en deksel. Naast barbecueën kun je er ook mee bakken, koken en roerbakken. Dit apparaat nemen wij ook altijd mee naar de camping. De komende weken kunnen jullie meer gerechten van de skottelbraai verwachten.
Laten we even terug gaan naar het recept. Biefstuk is één van mijn favoriete stukjes vlees, als kind eigenlijk al. Bij mij thuis aten we de biefstuk met alleen zout en peper een goede jus en een witte boterham om in te dopen. Yum! Vandaag de dag kies ik voor biefstuk omdat het minder verzadigde vetten bevat. Daarbij is het snel klaar en met een goede marinade kun je er elke keer een andere twist aan geven.
De Aziatische keuken is na de Italiaanse maaltijden favoriet in huize Linda. Op vakantie nemen wij altijd een fles zoute sojasaus mee, omdat dit vaak zo’n zoektocht in de buitenlandse supermarkt is. De sojasaus is de basis voor de marinade van de biefstuk. Een echte teriyaki saus wordt gemaakt van sojasaus, mirin (rijstwijn) en sake. De sake laat ik altijd achterwege en de rijstwijn bleek op te zijn. In plaats daarvan heb ik rijstazijn gebruikt. Een super lekkere combinatie. Onze dochter is een vlees liefhebber en heeft er enorm van genoten.
De beef teriyaki spiesjes heb ik geserveerd met noedels en wokgroente. Een eetlepel van de marinade smaakt trouwens ook te gek door de noedels. Geniet nog meer van de zomer door vaker buiten te koken.
Beef teriyaki spiesjes
recept voor 4 personen
- 8 – 10 tapas prikkers
- 6 eetlepels sojasaus
- 4 eetlepels rijstazijn
- 2 eetlepels bruine suiker (of honing)
- 1 teentje fijngehakte knoflook
- 1/2 theelepel vers geraspte gember (of 1 theelepel gemberpoeder)
- 400 – 500 gram biefstuk
Stappen om beef teriyaki spiesjes te maken:
- Leg de tapas prikkers minimaal 30 minuten in een bak water, zodat het hout niet verbrand op de barbecue.
- Meng de sojasaus, rijstazijn, bruine suiker, knoflook en gember in een pannetje. Verwarm en roer goed door elkaar, zodat het suiker oplost. Laat de saus inkoken tot een stroperige dikte. Om het proces te versnellen, kun je ook een lepeltje maizena toevoegen.
- Snijd de biefstuk in blokjes en rijg aan de spiesjes. Smeer de biefstuk in met de marinade.
- Verwarm de barbecue met de grillplaat erop. Grill de beef teriyaki spiesjes kort en blijf continue besmeren met de marinade.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Op zoek naar nog meer makkelijke barbecue recepten? Download dan het BBQ E-book.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Geef een reactie