Picknick recepten voor onderweg naar vakantie

Onze vakantie begint altijd zodra wij met de auto de parkeerplaats afrijden. Vroeger probeerden wij in een record tempo de vakantiebestemming te bereiken. Dit gaat (gelukkig) niet meer met twee kids achterin en een aanhangwagen vol met kampeerspullen. We komen tegenwoordig veel relaxter aan, doordat wij meerdere stops maken met één lange lunchpauze. Wat wij dan eten? Ik geef je mijnpicknick recepten voor onderweg naar vakantie.

Nu hoor ik je al denken: “Ik heb echt geen tijd voor al die voorbereidingen. Het inpakken geeft mij al stress genoeg“. En dat begrijp ik. Voor mij geldt hetzelfde. Daarom kom ik met een aantal picknick recepten die je snel en makkelijkvooraf kunt klaarmaken! Vlak voor vertrek haal je de schalen uit de koelkast of vriezer en je kunt direct weg. Het bespaart je onderweg ook nog eens een lange wachttijd bij een wegrestaurant of broodjeszaak van het tankstation.

Picknick recepten

Een goede voorbereiding is het enige dat telt voor deze picknick recepten. De rauwkost, gehaktballetjes, fruit ijsjes en het drinken kun je twee dagen van te voren al maken en bewaren in de koelkast en vriezer. Alleen de wraps besmeer je de avond voor vertrek. Het is allemaal erg easy. Kijk maar even mee.

Picknick recepten

Rauwkost met dip

Eenmaal aangekomen bij een fijne picknick plek, willen de kinderen direct iets eten. Bovenop in de koelbox staat een schaal met rauwkost. Deze zet ik als eerste op het kleed, zodat de kids kunnen snacken en dippen. Ondertussen neem ik de tijd om de rest van de picknick uit te stallen.

Nodig:

  • mini komkommers
  • mini paprika’s
  • snoep tomaatjes
  • eventueel: dip (tzatziki of hummus)

Bereiding

  1. Was vooraf alle groente. Zet de groente eventueel met dip in een schaal klaar in de koelkast.

Gehaktballetjes

Op verzoek van manlief maak ik altijd een schaal met gehaktballetjes. Zonder de balletjes start hij de auto niet…. Deze gehaktballetjes heb je binnen 5 minuten voorbereid. Vervolgens zet je de schaal in de oven en heb je er geen omkijken meer naar. Maak de gehaktballetjes met pesto een paar dagen van te voren en bewaar ze in de vriezer. De dag voor vertrek laat je de schaal ontdooien in de koelkast.

Nodig:

  • 500 gram gehakt
  • 6 eetlepels groene pesto
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • 1 fijn gesneden sjalotje (ongeveer 2 eetlepels)
  • 1 volkoren beschuit
  • 1 ei
  • zout en peper
  • extra nodig: bamboe tapas prikkers

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie. Meng alle ingrediënten door elkaar. Draai er kleine balletjes van. Bak de gehaktballetjes in 18-20 minuten goudbruin in de oven. Draai halverwege. Laat de balletjes afkoelen. Bewaar ze in de vriezer.

Picknick recepten

Wraps met rauwe ham

Een wrap vind ik altijd heel feestelijk en mag dan ook niet ontbreken tussen de picknick recepten. Het is immers vakantie en het genieten begint onderweg. Snijd de wraps ter plekke eventueel in stukjes.

Nodig:

  • 8 medium wraps
  • 8 plakken rauwe ham (alternatief: gerookte kipfilet)
  • 4 eetlepels pesto
  • 75 gram rucola

Bereiding

  1. Besmeer de avond voor vertrek de wraps met de pesto. Leg de rauwe ham erop. Beleg met wat sla. Rol op en bewaar in een schaal in de koelkast.

Picknick recepten

Fruitwater

Juist onderweg is het belangrijk dat iedereen genoeg blijft drinken. Een fles met fruitwater ziet er gezellig uit en je kunt het onderweg hervullen met vers water.

Nodig:

  • water
  • 2 schijfjes citroen (of citroensap uit een flesje)
  • takje munt
  • extra nodig: glazen fles (bijv lege passata of smoothie fles) en bekertjes

Bereiding:

  1. Vul de fles met water, citroen en munt. Zet de fles in de koelkast. Het fruitwater blijft maximaal 3 dagen goed.

Watermeloen ijsjes

Deze watermeloen ijsjes zijn altijd een dikke hit bij mijn kids en een fijne afsluiter van de picknick. De Pyrex schaal kun je in de vriezer zetten, waardoor je de ijsjes bevroren in de koelbox zet. Zo is het fruit nog lekker koel tijdens de lunch.

Nodig:

  • een paar schijven watermeloen
  • bamboe tapas prikkers

Bereidingswijze:

  1. Snijd een schijf watermeloen in driehoekjes. Steek de tapas prikker erin. Leg de watermeloen ijsjes in een Pyrex schaal in de vriezer.

Enne, vergeet je picknickkleed, mes en servetten niet in te pakken. Geniet lekker van je vakantie en deze zomer!

Picknick recepten

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.