Ovenschotel met pompoen en zoete aardappel

Tot 2 weken terug stond er geen enkelovenschotel recept op de blog. Een grote schande natuurlijk. Als eerste heb ik mijn moeders prei ovenschotel met gehakt online gezet. Lekker old-school met een twist. Vandaag staat er een “hippe”ovenschotel met pompoen, zoete aardappel en gehakt op het programma.

Het gehakt heeft een Sinterklaas tintje gekregen door de speculaaskruiden en de zoete ketjap. Heb je dat wel eens eerder geprobeerd? Echt, dat is een dikke vette aanrader. En het zoete van het gehakt past weer perfect bij het zilte van de feta. Al met al een ovenschotel waar ik blij van word. Alleen al die fel oranje kleur van de pompoen en de aardappel. Een echt herfst recept.

pompoen ovenschotel

Waar ik trouwens ook heel gelukkig mee ben is nieuw servies. Kijk eens naar die roze ovenschaal en de bordjes. Vorig jaar kwam ik voor het eerst in aanraking met het Deense merk IB Laursen. Ik werd spontaan verliefd op de kleuren van zacht pastel tot stoer grijs. Enne, nu heb ik servies in bruikleen. Jullie zullen dit dan ook vaker voorbij zien komen.

pompoen ovenschotel

Ovenschotel met pompoen en zoete aardappel

recept voor 4 personen

  • 400 gram (fles) pompoen
  • 400 gram zoete aardappel
  • olijfolie
  • 2 rode uien
  • 250 gram runder gehakt
  • 2 theelepels koekkruiden
  • 2 eetlepels ketjap
  • snufje zout en peper
  • 1 blik linzen (310 gram)
  • 1 flinke eetlepel couscous
  • 100 gram schapen feta
  • rucola

Stappen om een ovenschotel met pompoen en zoete aardappel te maken:

  1. Halveer de pompoen*, verwijder de pitjes en de draden en snijd in plakken van 1 cm. Schil en was de zoete aardappel in plakken van 1 cmKook de aardappel en pompoen in 1 pan met een beetje zout in 10 minuten gaar.
  2. Verwarm de hetelucht oven voor op 180 graden.
  3. Snijd een rode ui in ringen. Verwarm een koekenpan met een scheutje olijfolie en bak de ui 5 minuten. Bak het gehakt 2 minuten met de koekkruiden, ketjap en zout & peper. Spoel de linzen af om overtollig zout te verwijderen en voeg toe aan het gehakt.
  4. Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie. Strooi een eetlepel couscous over de bodem. Dit absorbeert het vocht uit het gehakt en de groente. Schep het gehaktmengsel in de schaal. Verdeel de aardappel en pompoen erover. Verkruimel de feta erover en zet 15 minuten in de oven. Haal eruit als de feta een lichtbruin korstje krijgt.

*maak van de andere helft een pompoen spread of in een speculaas pompoencake.

pompoen-ovenschotel-3a pompoen-ovenschotel-4a pompoen-ovenschotel-5a pompoen-ovenschotel-6a

Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Een ovenschotel met pompoen, zoete aardappel en gehakt. Een herfst recept waar iedereen blij van wordt, alleen al om de kleuren.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.