Nog geen beoordelingen

Koffie ontbijtcake met appel

Het is zondag en ik heb een lekker bakrecept voor het ontbijt. Ja, waarom niet eigenlijk. Anders dan de “koffie ontbijtcake met appel” misschien doet vermoeden, wordt de koffie niet bij de ontbijtcake geserveerd maar in het beslag verwerkt.

Ik vind het ideaal om een snel beslag te maken zoals bij de stoofperen havermout ontbijt cake en het kommetje de oven in te schuiven. In plaats van melk of yoghurt heb ik koffie gebruikt. Het was eigenlijk gewoon een experimentje. Ik had zin in een eierkoek en heb het recept iets aangepast om het zo geschikt te maken als ontbijt. Tenminste dat maak ik mezelf wijs.

Maar goed, beter kan de zondag niet beginnen. Dus check snel je keukenkastjes op alle ingrediënten. Wie weet staat er over 10 minuten ook zo’n verwenontbijtje bij je in de oven.

koffie ontbijtcake met appel

Koffie ontbijtcake met appel

Ingrediënten

Aantal personen1 persoon
  • 60 ml koude sterke koffie
  • 50 gram amandelmeel (ander meel is ook mogelijk, de cake is dan alleen minder luchtig)
  • 1 eetlepel agavesiroop
  • 1 ei
  • 1/2 theelepel (wijnsteen) bakpoeder
  • snufje zout
  • olijfolie om in te vetten
  • 1 appeltje
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 eetlepel olijfolie boter of kokosolie

Extra nodig

  • ovenschaaltje

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Voor dit recept heb je koude koffie nodig. Ben je dit vergeten? Zet dan snel een kopje sterke koffie en laat dit afkoelen in een gootsteen gevuld met koud water. Terwijl je het beslag maakt, roer je af en toe en dan is de koffie al klaar voor gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
  • Mix de amandelmeel, agavesiroop, ei, bakpoeder, zout en afgekoelde koffie goed door elkaar.
  • Vet het ovenschaaltje in met olijfolie en stort het deeg erin. Zet 17 minuten in de oven.
  • Schil het appeltje en snijd in stukjes en bestrooi met de kaneel. Verwarm een kleine koekenpan en bak hierin de appel in 10 minuutjes zacht.
  • Haal de koffie ontbijtcake uit de oven. Wees voorzichtig want het schaaltje is loeiheet. Serveer de appeltjes erbij en eventueel nog een klodder kwark.
koffie ontbijtcake met appel

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.