Zodra ik mijn ouders spreek, komt er altijd 1 gespreksonderwerp aan bod: eten. Ha, ik heb het niet van een vreemde. Mijn moeder zat afgelopen weekend enthousiast te vertellen dat mijn vader zo’n lekkere rode kool stoof had gemaakt. Ik kan het dan niet laten om mijn ouders de volgende dag te bellen en te vragen naar zijn bereiding. Zijn gestoofde kool, verwerk ik in een ovenschotel met rode kool en gehakt.
Rode kool met appeltjes kennen wij allemaal wel. Dat is dan ook de basis voor deze ovenschotel. De twist is dat de rode kool gestoofd wordt met gewelde rozijnen en sinaasappelsap. Daarbij worden er fijne smaakmakers zoals ahornsiroop (of kies een ander zoetje), kaneel en natuurlijk laurier en kruidnagel aan toegevoegd. De rode kool stooft totdat de aardappelen gaar zijn voor de puree.
Onze dochter lust geen rode kool. Ik was dan ook benieuwd naar haar reactie op deze ovenschotel met rode kool. In eerste instantie wilde ze zelf niet mee-eten. Er is hier 1 regel in huis: je hoeft het niet lekker te vinden, alleen wel altijd 1 hap proeven. En toen was ze om..
Laat je trouwens niet afschrikken door de lijst met ingrediënten. Het meeste zal standaard in je keukenkastje liggen. Dat kan bijna niet anders als jij mij al langer volgt.
Ovenschotel met rode kool en gehakt
voor 4 personen
- 150 ml sinaasappelsap
- 100 gram rozijnen
- 2 uien
- 2 appels
- eetlepel boter
- 600 gram (gesneden) rode kool
- 1 eetlepel ahornsiroop (of andere zoetstof naar keuze)
- 1 theelepel kaneel
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- 1 kg zeer kruimelige aardappelen
- scheutje melk
- 250 gram gehakt
- snufje zout en peper
- scheutje ketjap manis
- eventueel extra klontje boter
- extra nodig: ovenschaal
Stappen om de ovenschotel met rode kool en gehakt te maken:
- Wel de rozijnen in het sinaasappelsap.
- Snijd de uien en appels in stukjes. Bak 5 minuten op een laag vuurtje met een klontje boter.
- Snijd ondertussen de rode kool fijn. Voeg de kool, de gewelde rozijnen met sap, ahornsiroop, kaneel, laurierblaadjes en kruidnagels toe aan de pan. Laat op middelhoog vuur stoven.
- Was en schil ondertussen de aardappelen en kook in 15-20 minuten gaar. Haal dan ook de rode kool van het vuur.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden (hetelucht).
- Vet een ovenschaal in met olijfolie. Voeg de gestoofde rode kool toe. Vergeet niet om de laurierblaadjes en kruidnagels te verwijderen. Zet de pan terug op het vuur en roerbak het gehakt in 2 minuten bruin. Voeg geen boter toe en maak ook de pan niet schoon. Kruid het gehakt met zout, peper en een scheutje ketjap. Verdeel over de rode kool
- Stamp de aardappel tot een puree met een scheutje melk. Verdeel over de schotel. Strijk de puree glad met de bolle kant van een lepel. Voor een bruin korstje kun je de bovenzijde besmeren met een klontje roomboter. De handigste methode vind ik door een lepel met de bolle kant door de boter te halen en erover te smeren.
- Bak in 20 – 25 minuten bruin in de oven.
Tip: steek de kruidnagels in de laurierblaadjes of doe de specerijen in een thee ei.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Pinterest | Bloglovin’ | Google+
Hallo, het is mij niet duidelijk waar in de overnschaal de uien met appel gestopt moeten worden, lees daar niets meer over nml.
Hi, volgens mij staat dit bij stap 3. Je voegt nl kool etc toe aan de gebakken uien en appel.
Succes ermee.
Wat een geweldig recept, laatst heb ik dit op mijn werk gemaakt ( ik werk als verzorgende met dementerende ouderen) o wat hebben ze genoten.
Hi Sabrina, super bedankt voor je enthousiaste mail. Ik werd wakker met een grote glimlach op mijn gezicht. Echt super leuk! Ik wens je nog een fijne dag.