• Skip to secondary menu
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Lekker eten met Linda

Lekkere en makkelijke recepten

  • HOME
  • RECEPTEN
    • Weekmenu
    • Barbecue recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Snack
      • HAPJES
      • Sinterklaas recepten
    • Drankjes en smoothies
    • Diner
    • Vegetarisch
    • Dessert
  • E-BOOKS
    • E-BOOK BARBECUE RECEPTEN
    • KOKEN OP DE CAMPING
  • INSPIRATIE
    • Algemene tips
    • Op bezoek bij
    • Review
    • Sport
      • Bikini body guide
      • FOOD EN MOVING EXPERIENCE
  • CONTACT
    • Over mij
    • Persoonlijk
    • Adverteren
    • Privacyverklaring
  • ZOEKEN

Ovenschotel met rode kool en gehakt

ovenschotel met rode kool en gehakt

november 29, 2016 door Linda 4 Reacties

Zodra ik mijn ouders spreek, komt er altijd 1 gespreksonderwerp aan bod: eten. Ha, ik heb het niet van een vreemde. Mijn moeder zat afgelopen weekend enthousiast te vertellen dat mijn vader zo’n lekkere rode kool stoof had gemaakt. Ik kan het dan niet laten om mijn ouders de volgende dag te bellen en te vragen naar zijn bereiding. Zijn gestoofde kool, verwerk ik in een ovenschotel met rode kool en gehakt.

Rode kool met appeltjes kennen wij allemaal wel. Dat is dan ook de basis voor deze ovenschotel. De twist is dat de rode kool gestoofd wordt met gewelde rozijnen en sinaasappelsap. Daarbij worden er fijne smaakmakers zoals ahornsiroop (of kies een ander zoetje), kaneel en natuurlijk laurier en kruidnagel aan toegevoegd. De rode kool stooft totdat de aardappelen gaar zijn voor de puree.

Onze dochter lust geen rode kool. Ik was dan ook benieuwd naar haar reactie op deze ovenschotel met rode kool. In eerste instantie wilde ze zelf niet mee-eten. Er is hier 1 regel in huis: je hoeft het niet lekker te vinden, alleen wel altijd 1 hap proeven. En toen was ze om..

Laat je trouwens niet afschrikken door de lijst met ingrediënten. Het meeste zal standaard in je keukenkastje liggen. Dat kan bijna niet anders als jij mij al langer volgt.

ovenschotel met rode kool en gehakt

Ovenschotel met rode kool en gehakt

voor 4 personen

  • 150 ml sinaasappelsap
  • 100 gram rozijnen
  • 2 uien
  • 2 appels
  • eetlepel boter
  • 600 gram (gesneden) rode kool
  • 1 eetlepel ahornsiroop (of andere zoetstof naar keuze)
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 1 kg zeer kruimelige aardappelen
  • scheutje melk
  • 250 gram gehakt
  • snufje zout en peper
  • scheutje ketjap manis
  • eventueel extra klontje boter
  • extra nodig: ovenschaal

Stappen om de ovenschotel met rode kool en gehakt te maken:

  1. Wel de rozijnen in het sinaasappelsap.
  2. Snijd de uien en appels in stukjes. Bak 5 minuten op een laag vuurtje met een klontje boter.
  3. Snijd ondertussen de rode kool fijn. Voeg de kool, de gewelde rozijnen met sap, ahornsiroop, kaneel, laurierblaadjes en kruidnagels toe aan de pan. Laat op middelhoog vuur stoven.
  4. Was en schil ondertussen de aardappelen en kook in 15-20 minuten gaar. Haal dan ook de rode kool van het vuur.
  5. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden (hetelucht).
  6. Vet een ovenschaal in met olijfolie. Voeg de gestoofde rode kool toe. Vergeet niet om de laurierblaadjes en kruidnagels te verwijderen. Zet de pan terug op het vuur en roerbak het gehakt in 2 minuten bruin. Voeg geen boter toe en maak ook de pan niet schoon. Kruid het gehakt met zout, peper en een scheutje ketjap. Verdeel over de rode kool
  7. Stamp de aardappel tot een puree met een scheutje melk. Verdeel over de schotel. Strijk de puree glad met de bolle kant van een lepel. Voor een bruin korstje kun je de bovenzijde besmeren met een klontje roomboter. De handigste methode vind ik door een lepel met de bolle kant door de boter te halen en erover te smeren.
  8. Bak in 20 – 25 minuten bruin in de oven.

Tip: steek de kruidnagels in de laurierblaadjes of doe de specerijen in een thee ei.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

ovenschotel met rode kool en gehakt

Ovenschotel rode kool met gehakt. Liever een vegetarische ovenschotel? Vervang het gehakt dan door meer linzen. Klik snel op de foto voor het recept en de bereiding. #rodekool

Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Pinterest | Bloglovin’ | Google+

Categorie: Diner Tags: aardappel recepten, aardappelen, gehakt, gehakt recepten, ovenschotel, ovenschotel recepten, rode kool, rode kool recepten

Lees Interacties

Reacties

  1. Ada zegt

    maart 15, 2018 om 6:15 pm

    Hallo, het is mij niet duidelijk waar in de overnschaal de uien met appel gestopt moeten worden, lees daar niets meer over nml.

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      maart 16, 2018 om 2:05 pm

      Hi, volgens mij staat dit bij stap 3. Je voegt nl kool etc toe aan de gebakken uien en appel.

      Succes ermee.

      Beantwoorden
  2. Sabrina zegt

    januari 18, 2021 om 9:23 pm

    Wat een geweldig recept, laatst heb ik dit op mijn werk gemaakt ( ik werk als verzorgende met dementerende ouderen) o wat hebben ze genoten.

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      januari 19, 2021 om 9:40 am

      Hi Sabrina, super bedankt voor je enthousiaste mail. Ik werd wakker met een grote glimlach op mijn gezicht. Echt super leuk! Ik wens je nog een fijne dag.

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Zoeken

Volg lekker eten met Linda

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
Lekker eten met Linda – ava Welkom! Ik inspireer je graag met makkelijke en lekkere recepten. Met alledaagse ingrediënten draai je een heerlijke maaltijd in elkaar. Daarvoor hoef je geen uren in de keuken te staan. Op zaterdag staat er een weekmenu klaar. Kijk lekker rond en laat je inspireren. Ik wens je veel kookplezier. Liefs, Linda

Pizza van de bbq

pizza van de bbq

Weekmenu’s makkelijke recepten 256

Lekker eten met Linda - weekmenu

Asperge recepten

Lekker eten met Linda - asperges

Barbecue recepten

Barbecue-recepten

Recepten index

Lekker eten met Linda - receptenindex

Meest gelezen

  • Spaghetti bolognese van Jamie Oliver Spaghetti bolognese van Jamie Oliver
  • Zelf burritos maken met kip Zelf burritos maken zonder pakje en zakje
  • Limoncello pasta met zalm Limoncello pasta met zalm
  • Snelle kip marinade voor een Oosterse maaltijd Snelle kip marinade (oosters) maken
  • 9 x amuse in een glaasje. Ideaal om een dinertje mee te beginnen. Alle amuse recepten zijn makkelijk vooraf te bereiden. 9 x Amuse in een glaasje

Aanmelden nieuwsbrief

Bekijk het profiel van Lekker eten met Linda op Pinterest.

Aanbevolen door Linda

  • 9 x amuse in een glaasje. Ideaal om een dinertje mee te beginnen. Alle amuse recepten zijn makkelijk vooraf te bereiden. 9 x Amuse in een glaasje
  • Een hartige taart met kip en Boursin, champignons, spekjes, pesto en cashewnoten. Deze quiche lust iedereen en ideaal voor een etentje. Hartige taart met kip en Boursin
  • Drie verschillende soorten thee tegen verkoudheid van een gember citroen thee, tijm honing thee en een bijzondere kurkuma kaneel thee. 3x thee tegen verkoudheid
  • Kip in een braadzak Kip in een braadzak
  • vietnamese loempia's zelf maken Vietnamese loempia’s zelf maken

Copyright © 2022 · Lekkeretenmetlinda.nl