Samenwerking. Na de feestmaand vol gezelligheid ben ik blij om weer terug in balans te komen. Wat is het heerlijk om de groente weer terug op tafel te zetten. In deze winterse maand vind ik ovenschotels zalig. Via mijn social media heb ik jullie gevraagd met welke groente ik aan de slag moest: sperziebonen of bloemkool. Beide groente staan hier niet zo vaak op tafel. Het is duidelijk: de keuze viel op de ovenschotel met bloemkool en zoete aardappel.
Na alle kerstrecepten en borrelhappen snak ik in januari weer naar gewoon eten. Lekker veel verse groente, voedzame ontbijtjes, een salade als lunch en liters water en thee. Ik heb mijzelf tot doel gesteld om 3 weken lang elke dag een andere groente op tafel te zetten. De kinderen begonnen de laatste tijd te “klagen”. Eten we alweer boerenkool? In drukke tijden, zoals nu met het nieuwe huis, grijp ik graag naar makkelijke maaltijden, waar ik niet over na hoef te denken. Maar dat valt de kinderen nu dus ook op. Hoogste tijd voor actie dus.
Ik ga de uitdaging aan om eens andere groente op tafel te zetten. Het ontbreekt mij ook regelmatig aan inspiratie. In mijn PLUS supermarkt stond ik even te kletsen met de afdelingschef groente. Ik noem hem en zijn assistent altijd “mijn vrienden van de groente”. Inmiddels hebben ze mijn blog ontdekt en begrijpen ze mijn rare verzoeken beter (heb je in het magazijn nog een mooiere courgette, deze ziet er niet goed uit voor op de foto). Wat blijkt, na de komkommer en tomaat, zijn bloemkool en sperziebonen hardlopers in de supermaaltijd.
De komende weken kunnen jullie meer recepten verwachten met alledaagse groente en eenvoudig te maken. De bloemkool met zoete aardappel uit de oven heb ik gepimpt door er een Aziatische twist te geven met komijn, koriander en curry poeder. Een makkelijke maaltijd boordevol groente en smaak!
Ovenschotel met bloemkool en zoete aardappel
recept voor 4 personen:
- 1 kilo (zoete) aardappelen
- 1 bloemkool
- snufje zout
- 1 ui
- 300 gram gehakt
- 3 theelepels curry madras / kerrie poeder
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- snufje zout en peper
- olijfolie om ovenschaal in te vetten
- extra nodig: ovenschaal
- optioneel: scheutje zoete ketjap
Stappen om een ovenschotel met bloemkool en zoete aardappel te maken:
- Schil en was de zoete aardappelen, snijd in stukken en kook ze gaar in 10 – 15 minuten. Bewaar een kopje kookvocht.
- Snijd roosjes van de bloemkool en kook 5 minuten beetgaar met een snufje zout.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Rul het gehakt in een droge koekenpan goudbruin. Snijd ondertussen de ui in stukjes. Voeg de ui toe aan het gehakt en bak 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de curry of kerrie, komijn en koriander toe en bak 1 minuut mee. Roer de gekookte bloemkool erdoor. Breng op smaak met een snufje zout en peper en eventueel een scheutje ketjap.
- Stamp de aardappelen tot puree, voeg net zoveel kookvocht toe totdat de zoete aardappelpuree smeuïg is.
- Vet de ovenschaal in met olijfolie. Bedek de bodem met het gehakt groentemengsel. Dek af met de zoete aardappelpuree. Zet 25-30 minuten in de oven.
Tip: wil je liever een vegetarische ovenschotel? Vervang het gehakt door linzen.
Tip: probeer deze broccoli ovenschotel met gehakt en een heerlijk laagje zoete aardappel puree ook eens!
Bewaar dit ovenschotel recept op Pinterest
Wil je dit recept opslaan zodat je het terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Heb het een beetje anders gemaakt, mix van zoete aardappel, gewone aardappel en knolslderij. En een korstje van paneermeel erover met paar klontjes roomboter. Het was erg lekker, dank voor het recept.
Hi Greta, nou dat klinkt zalig. Leuk dat ik je heb mogen inspireren. Groeten, Linda
Dag Linda, ik was op zoek naar een lekker recept met zoete aardappel en bloemkool. En lekker dat was het, bedankt! Groeten Inez
Hi Inez, wat onwijs leuk om te horen. Dank je wel.
Ik wens je alvast fijne dagen.
Warme groeten, Linda