4.4 uit 5 beoordelingen
20 min
bereiding 25 min

Ovenschotel met bloemkool en zoete aardappel

Na de feestmaand vol gezelligheid ben ik blij om weer terug in balans te komen. Wat is het heerlijk om de groente weer terug op tafel te zetten. In deze winterse maand vind ik ovenschotels zalig. Via mijn social media heb ik jullie gevraagd met welke groente ik aan de slag moest: sperziebonen of bloemkool. Beide groente staan hier niet zo vaak op tafel. Het is duidelijk: de keuze viel op de ovenschotel met bloemkool en zoete aardappel.

Na alle kerstrecepten en borrelhappen snak ik in januari weer naar gewoon eten. Lekker veel verse groente, voedzame ontbijtjes, een salade als lunch en liters water en thee. Ik heb mijzelf tot doel gesteld om 3 weken lang elke dag een andere groente op tafel te zetten. De kinderen begonnen de laatste tijd te “klagen”. Eten we alweer boerenkool? In drukke tijden, zoals nu met het nieuwe huis, grijp ik graag naar makkelijke maaltijden, waar ik niet over na hoef te denken. Maar dat valt de kinderen nu dus ook op. Hoogste tijd voor actie dus.

Ik ga de uitdaging aan om eens andere groente op tafel te zetten. Het ontbreekt mij ook regelmatig aan inspiratie. In mijn PLUS supermarkt stond ik even te kletsen met de afdelingschef groente. Ik noem hem en zijn assistent altijd “mijn vrienden van de groente”. Inmiddels hebben ze mijn blog ontdekt en begrijpen ze mijn rare verzoeken beter (heb je in het magazijn nog een mooiere courgette, deze ziet er niet goed uit voor op de foto). Wat blijkt, na de komkommer en tomaat, zijn bloemkool en sperziebonen hardlopers in de supermaaltijd.

Bloemkool ovenschotel met zoete aardappel Linda scaled

De komende weken kunnen jullie meer recepten verwachten met alledaagse groente en eenvoudig te maken. De bloemkool met zoete aardappel uit de oven heb ik gepimpt door er een Aziatische twist te geven met komijn, koriander en curry poeder. Een makkelijke maaltijd boordevol groente en smaak!

Ovenschotel met bloemkool en zoete aardappel

Ingrediënten

4
  • 1 kilo zoete aardappelen
  • 1 bloemkool
  • snufje zout
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 300 gram gehakt
  • 3 theelepels curry madras of kerrie poeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • snufje zout en peper
  • scheutje zoete ketjap (optioneel)
  • olijfolie om ovenschaal in te vetten

Extra nodig

  • 1 ovenschaal

Hoe maak je een ovenschotel met bloemkool en zoete aardappel?

  • Schil en was de zoete aardappelen, snijd in stukken en kook ze gaar in 10 – 15 minuten. Bewaar een kopje kookvocht.
  • Snijd roosjes van de bloemkool en kook 5 minuten beetgaar met een snufje zout.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Rul het gehakt in een droge koekenpan goudbruin. Voeg de ui toe aan het gehakt en bak 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de curry of kerrie, komijn en koriander toe en bak 1 minuut mee. Roer de gekookte bloemkool erdoor. Breng op smaak met een snufje zout en peper en eventueel een scheutje ketjap.
  • Stamp de aardappelen tot puree, voeg net zoveel kookvocht toe totdat de zoete aardappelpuree smeuïg is.
  • Vet de ovenschaal in met olijfolie. Bedek de bodem met het gehakt groentemengsel. Dek af met de zoete aardappelpuree. Zet 25-30 minuten in de oven.

Linda’s Tips

  • Tip: wil je liever een vegetarische ovenschotel? Vervang het gehakt door linzen.
  • Tip: probeer deze broccoli ovenschotel met gehakt en een heerlijk laagje zoete aardappel puree ook eens!
Ovenschotel met bloemkool en zoete aardappel. Dit ovenschotel recept heeft een Oosterse twist. Vervang het gehakt door linzen voor een vegetarisch gerecht.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Dit artikel betreft een samenwerking met PLUS supermarkt. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.