Heerlijk zeg, de kids zijn weer naar school. Ik heb het huis weer voor mezelf en kan het ritme weer beginnen. In januari snak ik naar normaal eten. Deze periode noem ik altijd “back to normal”. De groente staat in de hoofdrol deze maand. Dat past ook goed bij mijn doelstelling om 3 weken lang iets anders op tafel te zetten. Mijn idee is uit mijn vertrouwde kringetje met groente te treden. Deze zuurkoolschotel met ananas en kaas is daar een goed voorbeeld van.
Zuurkool is een groente waar mijn kinderen hun neus voor ophalen. Er is altijd gemopper aan tafel als de zuurkool stamppot met worst op de borden ligt. Dan kookt manlief een keertje en geeft een twist aan het gerecht door er een zuurkoolschotel met ananas, kaas, gehakt en rozijnen te maken. Wat denk je? Het dak ging eraf. Echt, zo frustrerend.
Ik heb nog snel aan hem gevraagd hoe hij dit winterse recept gemaakt heeft. De ingrediënten heb ik hier en daar aangepast, want ik vond 500 gram gehakt voor 4 personen en 250 gram geraspte kaas een beetje te veel van het goede.
De zuurkoolschotel past perfect bij deze periode van het jaar. Het gerecht is zo gemaakt en lekker voedzaam. Dit ovengerecht is ideaal om een dag van te voren te maken. Zet de ovenschotel wel 10 minuutjes langer in de oven, zodat het gerecht goed door en door warm wordt.
Zuurkoolschotel met ananas en kaas
recept voor 4 personen
- 1,5 kilo kruimige aardappelen
- scheutje warme melk
- klontje roomboter
- 300 gram gehakt
- 80 gram rozijnen
- 500 gram verse zuurkool
- 8 ananasschijven (blik 567 gram)
- 100 gram jong belegen kaas
Stappen om een zuurkoolschotel met ananas en kaas te maken:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil en was de aardappelen, kook in 20 minuten gaar en giet af. Voeg een scheutje warme melk toe met een klontje boter en stamp fijn.
- Bak ondertussen het gehakt bruin in een droge koekenpan. Haal de pan van het vuur en voeg de rozijnen toe.
- Vet een ovenschaal in met olijfolie. Leg de verse zuurkool op de bodem. Vervolgens het gehakt met de rozijnen.
- Dek af met de aardappelpuree. Leg de schijven ananas op de puree en strooi de kaas erover. Zet de zuurkoolschotel met ananas 20 minuten in de oven.
Bewaar dit ovenschotel recept op Pinterest
Wil je dit recept opslaan zodat je het terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Oh dat klinkt ontzettend lekker! Ben een zoetekauw en ook al zo verzot op pizza met ananas, dus ben benieuwd :)
Hi, je kunt het gehakt ook vervangen door hamblokjes.
Lekker lijkt dit, ga ik zeker eens zo maken.
Ik stamp altijd de aardappelen met de zuurkool.
En dan doe ik blokjes ananas en blokjes rookworst er door.
Dat vinden wij heel lekker.
Waarschijnlijk zijn er nog wel meer variaties.
Hoi,
Als je de schotel een dag later wil eten, doe je deze dan pas in de oven? Doe je wel al de kaas en ananas er overheen?
Hi Mieke, ik heb dat niet eerder gedaan. Maar kan mij voorstellen dat je de schaal maakt tot en met stap 5, exclusief de ananas en kaas. Terwijl je de oven voorverwarmt, doe je de ananas en kaas erop. Ik verwacht dat de bereiding iets langer duurt, want alle ingrediënten komen koud uit de koelkast.
Jaa, zo maak ik hem ook ongeveer, doe alleen nog tomatenpuree door het gehakt, heerlijk!
Heerlijk recept waar we vorige week van gesmikkeld hebben! vanwege het succes maak ik hem vandaag weer. Wat over is word de dag erop opgebakken en is dan ook erg lekker!
Hi Jojo, heerlijk zeg dat het recept zo goed bevalt. Dank je wel voor je reactie.
het lijkt mij een heerlijk recept ,ik ben weg van zuurkool, alleen mag ik niet veel ZOUT hebben . ik heb last van Hart FALEN. dus mijn vraag is zit er veel zout in het recept. ?
en kan ik het evt. voor een persoon klaar maken?
groetjes ans vervoot
Hi Ans, ik heb geen ervaring met zoutberekeningen in gerechten. Ik weet wel dat je bij de Eetmeter van het Voedingscentrum kunt bijhouden hoeveel zout je binnenkrijgt. Misschien kun je daar de ingrediënten invoeren en kijken hoe je zit met de zoutinname voor de hele dag. Ik weet namelijk ook niet hoeveel zout je mag hebben per dag.
Natuurlijk kun je dit gerecht ook voor 1 persoon maken, alleen heb je dan allemaal open verpakkingen over. Misschien kun je het voor meerdere keren maken en in porties invriezen?
Succes ermee.