Nog geen beoordelingen

Rozijnen broodjes

Sponsored. Ik ben zo blij met de trend naar pure ingrediënten. En weet je waarom? De smaak! Ok, eerlijk is eerlijk, ik heb jaren meegedaan en allerlei laag calorische producten gegeten. Op een gegeven moment smaakt alles hetzelfde. Nu ik vers en onbewerkt(er) eet, ben ik veel producten meer gaan waarderen. Fruit bijvoorbeeld, dat at ik met moeite en nu krijg ik er geen genoeg van.

Zo heb ik mij ook jaren de smaak van boter onthouden. Alleen met de feestdagen kocht ik dit product om er met volle teugen van te genieten. Inmiddels gebruiken wij thuis alweer een paar jaar boter, naast de olijfolie en kokosolie. Afhankelijk van de bereiding kies ik voor de ongezouten of gezouten variant. En nu ben ik in aanraking gekomen met een merk dat ik nog niet kende: Lurpak. Dit is een onafhankelijk keurmerk voor Deense boter.

Boter is dé Deense trots. De Vikingen namen dit al mee tijdens hun rooftochten in houten botervaatjes. Er ontstonden valse vaatjes uit andere landen. Om dit een halt toe te roepen hebben de zuivelboerderijen zich in 1901 verenigd om het boterkeurmerk Lurmark op te richten. Inmiddels is dit omgedoopt tot Lurpak. Ja, boter maken is een serieuze gelegenheid in Denemarken en dat merk je aan alles.

Om boter te maken wordt al eeuwen een simpel recept gevolgd. De boter bestaat uit natuurlijke ingrediënten: room, melkzuurbacteriën, water en zout. Het bijzondere aan deze boter is dat verse melk van de beste koeien wordt gebruikt en niet de melk die overblijft. Daarnaast de beste room voor een boter vol smaak en een bijzonder zachte textuur. Een ander verschil is de productie, waarbij de room in enkele seconden tot boter wordt gevormd. Juist die snelheid en constante temperatuur zorgen ervoor dat de smaak en textuur van de verse room zo goed behouden blijft in Lurpak boter.

De Denen nemen de productie van boter net zo serieus als de Franse wijnboeren hun wijn. Er is zelfs een heuse boterproeverij. Elke 2 weken vindt dit plaats, waarbij de boter net als wijn wordt geroken, geproefd en uitgespuugd. Om de kwaliteit te garanderen wordt iedere stap in het proces getest en geproefd. Van de dagelijkse levering van verse room tot de vers gemaakte boter. Bijzonder toch?

rozijnen broodjes

Tijd om de Lurpak boter zelf eens te proeven. De smaak van Lurpak boter wordt omschreven als fris-romig en lekker stevig. Vanaf de eerste hap proef je inderdaad een hele volle romige smaak. Onwijs lekker kan ik je vertellen. Door de stevigheid is de boter niet direct smeerbaar. Om die reden wordt er een beetje raapzaadolie (zonder genetische modificatie) door heen geroerd, zodat de boter direct uit de koelkast te gebruiken is. De temperatuur tijdens dit proces blijft laag (15 graden) waardoor er geen transvetten ontstaan. De boter blijft dus puur natuur.

Wat is dan het verschil met margarine? Boter is een natuurlijk product gemaakt van melk en margarine wordt gemaakt van oliën en vetten die via een industrieel proces worden verstevigd. En dit zorgt onder andere voor een verschil in smaak.

Naast het reguliere pakje Lurpak is er een ongezouten en gezouten smeerbare boter. Lekker voor op de boterham, cracker of rijstwafel. Ook is deze boter geschikt om bijvoorbeeld vlees mee te bakken. Ik houd van een zilte smaak en kies dan ook voor de gezouten roomboter op zondagse rozijnen broodjes.

In het weekend ontbijt ik graag uitgebreider en met brood. De geur van zelfgemaakte broodjes geeft mij altijd zo’n goed gevoel. Alleen neem ik niet altijd de tijd om het deeg te laten rijzen. Ik wil snel iets op tafel toveren. Nou dan zijn deze rozijnen broodjes een perfect alternatief. Het deeg maak je in een paar minuten en vervolgens een kwartiertje de oven in. Lekker, snel en makkelijk. Serveer ze warm met gezouten boter.

rozijnen broodjes

Rozijnen broodjes

Ingrediënten

8 broodjes
  • 250 gram speltbloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snufje zout
  • 2 eetlepels kokosbloesem suiker
  • 90 gram koude roomboter
  • 125 ml plantaardige melk
  • 1 ei
  • 75 gram rozijnen
  • 50 gram grof gehakte pecannoten
  • 2 theelepels venkelzaad

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Zeef het bloem en de bakpoeder.
  • Voeg zout, suiker, roomboter, melk en ei toe en meng door elkaar. Voeg de rozijnen, pecannoten en venkelzaad toe en kneed licht en snel met bebloemde handen tot een samenhangende bal.
  • Bestuif het aanrecht met bloem en druk de deegbal plat tot een plak van 2 cm.
  • Steek de broodjes uit met een glaasje en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Kneed de restjes tot een nieuwe bal om een nieuwe plak van te maken en broodjes uit te steken.
  • Bak ze in ongeveer 15-17 minuten goudbruin en gaar. Serveer ze warm met de gezouten boter.

Linda’s Tips

  • Tip: mocht je geen venkelzaad hebben, gebruik dan een theelepel kaneel als extra smaakmaker.
  • Tip: mocht je Lurpak niet kunnen vinden, bij Albert Heijn kun je de boter in ieder geval kopen.
rozijnen broodjes

Deze blog is een samenwerking met Lurpak. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.