• Skip to secondary menu
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Lekker eten met Linda

Lekkere en makkelijke recepten

  • HOME
  • RECEPTEN
    • Weekmenu
    • Barbecue recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Snack
      • HAPJES
      • Sinterklaas recepten
    • Drankjes en smoothies
    • Diner
    • Vegetarisch
    • Dessert
  • E-BOOKS
    • E-BOOK BARBECUE RECEPTEN
    • KOKEN OP DE CAMPING
  • INSPIRATIE
    • Algemene tips
    • Op bezoek bij
    • Review
    • Sport
      • Bikini body guide
      • FOOD EN MOVING EXPERIENCE
  • CONTACT
    • Over mij
    • Persoonlijk
    • Adverteren
    • Privacyverklaring
  • ZOEKEN

Rozijnen broodjes

rozijnen broodjes

oktober 26, 2015 door Linda 2 Reacties

Sponsored. Ik ben zo blij met de trend naar pure ingrediënten. En weet je waarom? De smaak! Ok, eerlijk is eerlijk, ik heb jaren meegedaan en allerlei laag calorische producten gegeten. Op een gegeven moment smaakt alles hetzelfde. Nu ik vers en onbewerkt(er) eet, ben ik veel producten meer gaan waarderen. Fruit bijvoorbeeld, dat at ik met moeite en nu krijg ik er geen genoeg van.

Zo heb ik mij ook jaren de smaak van boter onthouden. Alleen met de feestdagen kocht ik dit product om er met volle teugen van te genieten. Inmiddels gebruiken wij thuis alweer een paar jaar boter, naast de olijfolie en kokosolie. Afhankelijk van de bereiding kies ik voor de ongezouten of gezouten variant. En nu ben ik in aanraking gekomen met een merk dat ik nog niet kende: Lurpak. Dit is een onafhankelijk keurmerk voor Deense boter.

Boter is dé Deense trots. De Vikingen namen dit al mee tijdens hun rooftochten in houten botervaatjes. Er ontstonden valse vaatjes uit andere landen. Om dit een halt toe te roepen hebben de zuivelboerderijen zich in 1901 verenigd om het boterkeurmerk Lurmark op te richten. Inmiddels is dit omgedoopt tot Lurpak. Ja, boter maken is een serieuze gelegenheid in Denemarken en dat merk je aan alles.

Om boter te maken wordt al eeuwen een simpel recept gevolgd. De boter bestaat uit natuurlijke ingrediënten: room, melkzuurbacteriën, water en zout. Het bijzondere aan deze boter is dat verse melk van de beste koeien wordt gebruikt en niet de melk die overblijft. Daarnaast de beste room voor een boter vol smaak en een bijzonder zachte textuur. Een ander verschil is de productie, waarbij de room in enkele seconden tot boter wordt gevormd. Juist die snelheid en constante temperatuur zorgen ervoor dat de smaak en textuur van de verse room zo goed behouden blijft in Lurpak boter.

De Denen nemen de productie van boter net zo serieus als de Franse wijnboeren hun wijn. Er is zelfs een heuse boterproeverij. Elke 2 weken vindt dit plaats, waarbij de boter net als wijn wordt geroken, geproefd en uitgespuugd. Om de kwaliteit te garanderen wordt iedere stap in het proces getest en geproefd. Van de dagelijkse levering van verse room tot de vers gemaakte boter. Bijzonder toch?

rozijnen broodjes

Tijd om de Lurpak boter zelf eens te proeven. De smaak van Lurpak boter wordt omschreven als fris-romig en lekker stevig. Vanaf de eerste hap proef je inderdaad een hele volle romige smaak. Onwijs lekker kan ik je vertellen. Door de stevigheid is de boter niet direct smeerbaar. Om die reden wordt er een beetje raapzaadolie (zonder genetische modificatie) door heen geroerd, zodat de boter direct uit de koelkast te gebruiken is. De temperatuur tijdens dit proces blijft laag (15 graden) waardoor er geen transvetten ontstaan. De boter blijft dus puur natuur.

Wat is dan het verschil met margarine? Boter is een natuurlijk product gemaakt van melk en margarine wordt gemaakt van oliën en vetten die via een industrieel proces worden verstevigd. En dit zorgt onder andere voor een verschil in smaak.

Naast het reguliere pakje Lurpak is er een ongezouten en gezouten smeerbare boter. Lekker voor op de boterham, cracker of rijstwafel. Ook is deze boter geschikt om bijvoorbeeld vlees mee te bakken. Ik houd van een zilte smaak en kies dan ook voor de gezouten roomboter op zondagse rozijnen broodjes.

In het weekend ontbijt ik graag uitgebreider en met brood. De geur van zelfgemaakte broodjes geeft mij altijd zo’n goed gevoel. Alleen neem ik niet altijd de tijd om het deeg te laten rijzen. Ik wil snel iets op tafel toveren. Nou dan zijn deze rozijnen broodjes een perfect alternatief.  Het deeg maak je in een paar minuten en vervolgens een kwartiertje de oven in. Lekker, snel en makkelijk. Serveer ze warm met gezouten boter.

rozijnen broodjes

Wat heb je nodig voor 8 – 12 broodjes:

  • 250 gram speltbloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snufje zout
  • 2 eetlepels (kokosbloesem) suiker
  • 90 gram koude roomboter
  • 125 ml (plantaardige) melk
  • 1 ei
  • 75 gram rozijnen
  • 50 gram grof gehakte pecannoten
  • 2 theelepels venkelzaad

Hoe maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Zeef het bloem en de bakpoeder.
  3. Voeg zout, suiker, roomboter, melk en ei toe en meng door elkaar. Voeg de rozijnen, pecannoten en venkelzaad toe en kneed licht en snel met bebloemde handen tot een samenhangende bal.
  4. Bestuif het aanrecht met bloem en druk de deegbal plat tot een plak van 2 cm.
  5. Steek de broodjes uit met een glaasje en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Kneed de restjes tot een nieuwe bal om een nieuwe plak van te maken en broodjes uit te steken.
  6. Bak ze in ongeveer 15-17 minuten goudbruin en gaar. Serveer ze warm met de gezouten boter.

Tip: mocht je geen venkelzaad hebben, gebruik dan een theelepel kaneel als extra smaakmaker.

Tip: mocht je Lurpak niet kunnen vinden, bij Albert Heijn kun je de boter in ieder geval kopen.

rozijnen broodjes

Wil je mijn tips en recepten om stap voor stap gezonder en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest | Google+

Deze blog is een samenwerking met Lurpak. Lees hier mijn disclaimer.

Categorie: Kerst, Ontbijt, Pasen Tags: brood, verwenontbijt, zelf brood maken, zondagochtend ontbijt

Lees Interacties

Reacties

  1. Maria zegt

    mei 8, 2016 om 8:47 am

    Heerlijke broodjes.

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      mei 8, 2016 om 9:30 am

      Dank je wel. Goed om te horen. Groeten, Linda

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Zoeken

Volg lekker eten met Linda

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
Lekker eten met Linda – ava Welkom! Ik inspireer je graag met makkelijke en lekkere recepten. Met alledaagse ingrediënten draai je een heerlijke maaltijd in elkaar. Daarvoor hoef je geen uren in de keuken te staan. Op zaterdag staat er een weekmenu klaar. Kijk lekker rond en laat je inspireren. Ik wens je veel kookplezier. Liefs, Linda

Pizza van de bbq

pizza van de bbq

Weekmenu’s makkelijke recepten 257

Lekker eten met Linda - weekmenu

Asperge recepten

Lekker eten met Linda - asperges

Barbecue recepten

Barbecue-recepten

Recepten index

Lekker eten met Linda - receptenindex

Meest gelezen

  • Weekmenu wat eten we vandaag 257 Weekmenu makkelijke recepten 257
  • Spaghetti bolognese van Jamie Oliver Spaghetti bolognese van Jamie Oliver
  • Zelf burritos maken met kip Zelf burritos maken zonder pakje en zakje
  • Groentepakketjes met feta van de bbq Groentepakketjes van de barbecue
  • Snelle kip marinade voor een Oosterse maaltijd Snelle kip marinade (oosters) maken

Aanmelden nieuwsbrief

Bekijk het profiel van Lekker eten met Linda op Pinterest.

Aanbevolen door Linda

  • Drie verschillende soorten thee tegen verkoudheid van een gember citroen thee, tijm honing thee en een bijzondere kurkuma kaneel thee. 3x thee tegen verkoudheid
  • 9 x amuse in een glaasje. Ideaal om een dinertje mee te beginnen. Alle amuse recepten zijn makkelijk vooraf te bereiden. 9 x Amuse in een glaasje
  • Kip in een braadzak Kip in een braadzak
  • vietnamese loempia's zelf maken Vietnamese loempia’s zelf maken
  • Een hartige taart met kip en Boursin, champignons, spekjes, pesto en cashewnoten. Deze quiche lust iedereen en ideaal voor een etentje. Hartige taart met kip en Boursin

Copyright © 2022 · Lekkeretenmetlinda.nl