Nog geen beoordelingen

Speculaas appel galette met amandel crunch

September is het oogstseizoen voor de Hollandse appels en peren. Deze maand kun je bij verschillende tuinders zelf het fruit in de boomgaarden plukken. Wij doen dit al jaren bij ons in de buurt. Zondag is een uitgelezen moment om te bakken met het vers geplukte fruit. Op deze bakdag maak je een super makkelijke speculaas appel galette met amandel crunch.

De appels zijn bij ons niet aan te slepen, zoveel wordt er wekelijks gegeten. Voorheen ging ik vaak naar een landwinkel om appels en appelsap van de boer groot in te slaan. Het geeft een goed gevoel om groente en fruit uit de omgeving te eten. Daarbij vind ik die appels gewoon ook lekkerder, maar dat zal wel psychologisch zijn. Nu ben ik ook van het gemak en bezoek het liefst zo min mogelijk winkels. Het lukt mij met twee kids, een man met een eigen bedrijf en het nieuwe huis in zicht echt niet om overal naar toe te rijden voor boodschappen. Op dit moment kom ik gewoon tijd te kort.

Het liefst doe ik al mijn boodschappen in één winkel. Nu kom ik al 18 jaar bij de PLUS. Het bijzondere aan mijn PLUS supermarkt is dat ze veel lokale producten in het assortiment hebben opgenomen. Zo koop ik er het brood van de bakker uit het dorp. Echt zo fijn. Het grote voordeel vind ik het fruit van boer Goes. De landwinkel is beperkt open. Nu kan ik de appels gewoon bij de supermarkt kopen en hoef ik ook niet meer apart te rijden. Ideaal! Het assortiment met lokale producten verschilt per PLUS supermarkt. Heb jij ook favoriete lokale producten die je graag gebruikt? Ik ben benieuwd welke.

Speculaas appel galette met amandel crunch

Bij een verse oogst appelen hoort natuurlijk een bakrecept. Een galette is een klassiek Frans taartje. Het is een open taartje dat er vrij rommelig uit mag zien. De vulling kun je zelf bepalen van zoet tot hartig. De appels worden bestrooid met speculaas kruiden (koekkruiden). Voor een lekkere knapperige bite, maak je een amandel crunch. Als basis kun je de appel galette ook maken zonder de noten crunch. Kijk wat bij je past.

Speculaas appel galette met amandel crunch

Speculaas appel galette met amandel crunch

Ingrediënten

Aantal personen1 taart
  • 1 rol kant en klaar taartbladerdeeg
  • 600 gram Jonagold appels
  • 1 eetlepel speculaas/koekkruiden
  • 100 gram amandelen
  • 30 gram boter
  • 3 eetlepels honing
  • 1 eetlepel bruine suiker

Extra nodig

  • taartvorm

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor volgens de gebruiksaanwijzing van het bladerdeeg.
  • Rol het deeg uit. Prik met een vork gaatjes in het deeg.
  • Schil en snijd vervolgens de appels in schijfjes. Doe de appel in een kom en strooi de speculaas/koek kruiden erover. Hussel de appels door elkaar en zorg dat de kruiden zich goed verspreiden. Leg het deeg in een taartvorm en stort de appeltjes erop.
  • Hak de amandelen grof. Verwarm in een pannetje de boter, honing en bruine suiker en roer tot een egale massa. Voeg de amandelen toe en verdeel vervolgens over de speculaas appel galette. Vouw de bladerdeeg randen naar binnen. Zet 35 tot 40 minuten in de oven en bak goudbruin.

Linda’s Tips

  • Tip: geen speculaaskruiden in huis, gebruik dan kaneel.
Speculaas appel galette met amandel crunch

Dit artikel betreft een samenwerking met Plus supermarkt. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.