Goedemorgen! Terwijl ik op het vliegveld sta in Florence na een paar dagen Toscane, staat er taart voor jullie klaar. Geen gewone taart, maar een tarte tatin ontbijttaart. Vandaag beginnen we de dag goed. De ontbijttaartjes zijn al jaren een dikke hit op de blog. Door de zomer waren ze in een vergeethoekje geraakt. Recentelijk heb ik ze herontdekt.
Deze ontbijttaart kun je binnenkort bereiden met je zelf geplukte appels. September is traditioneel het appelpluk seizoen. Bij een aantal telers in mijn omgeving mogen consumenten zelf het fruit van de bomen halen. Dit is zo leuk om samen met de kids te doen. Wij worden er altijd een beetje hebberig van en zo stond er ineens 16 kilo appels op de weegschaal.
Inmiddels is er een Landelijke Appelpluk dag op zaterdag 16 september. Op deze site kun je zien welke fruitteler er bij jou in de buurt meedoet. Neem een stevige tas mee en contant geld.
Voor vandaag zou ik gewoon een appel van de fruitschaal pakken en snel dit overheerlijke ontbijtje maken. Geniet van je dag!
Tarte tatin ontbijttaart
Ingrediënten
- 1 kleine appel elstar
- 1/2 eetlepel ahornsiroop
- 1 theelepel kokosolie
- 1 + 1/2 theelepel kaneel
- 20 gram havermout
- 10 gram amandelmeel
- 1 kleine banaan
- 1 ei
Extra nodig
- bakvorm 12 cm & bak spray
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de appel in kleine stukjes.
- Verwarm een kleine koekenpan op middelhoog vuur. Verwarm de ahornsiroop en kokosolie. Voeg de appel en 1 theelepel kaneel toe en hussel goed door elkaar. Laat zachtjes bakken.
- Maak ondertussen het beslag met het havermout, amandelmeel, (geprakte) banaan, 1/2 theelepel kaneel en ei. Het makkelijkste vind ik om alle ingrediënten in de hakmolen van de staafmixer te doen en het apparaat het beslag te laten maken.
- Vet de bakvorm in. Haal de gebakken appeltjes van het vuur. Leg op de bodem van de taart. Giet het beslag erover en zet 20 minuten in de oven.
Het bord is van het Deense merk IB Laursen.