Nog geen beoordelingen

Kleine harde bolletjes met volkorenmeel

Het is weer zover. Ik zit in een fase en dat is deze keer van zelf brood bakken. Na het no knead bread recept ben ik druk aan het experimenteren geweest. Met een aantal mislukkingen als resultaat zoals gewoonlijk. Bijna had ik de handdoek in de ring gegooid. Maar de aanhouder wint en de kleine harde bolletjes met volkorenmeel zijn uiteindelijk goed gelukt.

Tja zal ik jullie vertellen wat ik eigenlijk wilde maken? Ik vond een brood van spelt- en volkorenmeel wel een goed idee voor de Pasen. Of gewoon omdat je zin hebt in zelf brood bakken. Mijn kennis van meel is niet zo groot. De zelfgemaakte broodjes leken meer op hele stevige volkoren pita broodjes. En dat wilde ik juist niet. Ik had van die mooie (enigszins open gebarstte) bolletjes in mijn hoofd. Ik ben er gelukkig uitgekomen. Op mijn “wish list”staat nu een broodcursus zodat ik eens leer wat ik doe…. Iemand nog goede tips?

Voor nu kunnen jullie aan de slag met de kleine harde bolletjes. Zorg wel dat je de avond ervoor het deeg vast maakt, zodat je de volgende dag direct verder kunt met brood bakken. Lekker met de eiersalade met zalm of zelfgemaakte filet americain.

Kleine harde bolletjes maken van volkorenmeel. Zelf brood bakken uit de pan is makkelijk en weinig werk. Deze volkoren bollen maak je lekker voor het weekend, brunch of Pasen.

Kleine harde bolletjes met volkorenmeel

Ingrediënten

6 stuks
 • 130 gram volkoren meel
 • 260 gram tarwe bloem
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel gist
 • 360 ml koud water
 • extra bloem voor het draaien van de balletjes

Extra nodig

 • extra nodig: bakpapier en gietijzeren pan van 24 cm

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

 • Voeg het meel, bloem, zout en gist bij elkaar en roer goed door elkaar. Voeg voorzichtig het water toe en roer tot een deeg. Dek af met huishoudfolie en laat 12 – 18 uur staan op het aanrecht. Het deeg is redelijk vloeibaar en niet zo stevig als pizzadeeg.
 • Haal het deeg uit de kom met flink bebloemde handen (het deeg is nl vochtig) en sla de lucht eruit. Dit kun je doen door kort te kneden of je vuist erin te drukken. Dek af met huishoudfolie en laat 30 minuten staan.
 • Verwarm de hetelucht oven voor op 220 graden met een bakplaat erin.
 • Zorg dat je handen flink onder de bloem zitten en verdeeld het deeg in tweeën. Vervolgens elk deel weer in drieën. Of gebruik een soeplepel om iedere keer een even grote portie van het deeg uit de kom te pakken. Draai snel met je bebloemde handen tot een bal en zet op het bakpapier. Herhaal deze procedure met de andere 5 bolletjes.
 • Haal de bakplaat uit de oven en leg het papier met de bolletjes voorzichtig hierop. Plaats 25-30 minuten in de oven. De broodjes zijn gaar als ze hol klinken als je op de onderkant tikt.
 • Laat iets afkoelen voordat je de harde broodjes opensnijdt.

Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.Kleine harde bolletjes maken van volkorenmeel. Zelf brood bakken uit de pan is makkelijk en weinig werk. Deze volkoren bollen maak je lekker voor het weekend, brunch of Pasen. Klik snel op de foto voor het recept. #broodmaken #brood #pasen Harde bolletjes met volkorenmeel. Zelf brood maken is makkelijk met dit brood recept uit de pan. Klik snel op de foto om te zien hoe je dit gezonde volkoren brood kunt maken.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.