Wat een dag was het gisteren zeg. Mijn “onthulling” heeft wat losgemaakt. Vandaag gaan we terug naar de orde van de dag. De voorbereidingen voor Pasen zijn in volle gang. Mijn Facebook ontplofte toen ik vroeg naar jullie paaswensen. Het is duidelijk: ontbijt, brunch en lunch recepten graag. En natuurlijk hoort hier zelfgebakken brood bij. Van dit brood recept wordt iedereen gelukkig en het kan absoluut niet mislukken! Ja ik heb het over een no knead bread recept, oftewel een zelfgemaakt brood zonder te kneden. Je gooit de 4 ingrediënten bij elkaar en laat dit 12-18 uur rijzen. Even het lucht laten ontsnappen door kort te kneden en 30 minuten later mag het brood met gietijzeren pan en al de oven in.
Het resultaat was verbluffend goed. In één keer gelukt! Oh ik was als een kind zo blij. Dit home made brood is echt een topper op de paastafel. Het enige dat je niet mag vergeten is het rijsproces. De dag ervoor zet je het deeg klaar. Vervolgens kan iedereen het brood afmaken. De korst was ook echt zo lekker knapperig. Dit brood komt zeker nog vaker bij ons op tafel. De kids vragen nu al wanneer ik het brood weer maak. Ze waren er niet bij weg te slaan.
No knead bread recept
voor 1 stuk
- 390 gram tarwe bloem
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel gist
- 360 ml koud water
- extra nodig: bakpapier en gietijzeren pan van 24 cm
Stappen om een no knead bread recept in een pan te maken:
- Voeg het bloem, zout en gist bij elkaar en roer goed door elkaar. Voeg voorzichtig het water toe en roer tot een deeg. Dek af met huishoudfolie en laat 12 – 18 uur staan. Ik heb mijn deeg gewoon op het aanrecht gezet.
- Verwarm de hetelucht oven voor op 220 graden.
- Haal het deeg uit de kom met flink bebloemde handen (het deeg is nl vochtig) en sla de lucht eruit. Dit kun je doen door kort te kneden of je vuist erin te drukken. Dek af met huishoudfolie en laat 30 minuten staan.
- Zet de pan met deksel in een lege oven om voor te verwarmen. Haal de pan uit de oven. Let op deze is super heet. Haal het deeg uit de kom en vorm tot een bal en zet op het bakpapier. Laat voorzichtig zakken in de pan. Plaats de deksel erop en zet 45 minuten in de oven. Verwijder de deksel en zet nog eens 10 minuten in de oven.
- Laat iets afkoelen voordat je het brood aansnijdt.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Hoi… Ik heb geen gietijzeren pan. Kan het ook in bakblik??? Denk je?
Groet Conchita
Nou dat is lastig, want je kunt een bakblik niet afsluiten. Misschien lukt het wel, maar moet je tijd dan verkorten zodat het brood niet te bruin word of korst te hard. Ik weet het niet zeker om eerlijk te zijn.
Ik heb een gewone, uiteraard hittebestendige, WMF pan met redelijk dikke bodem gebruikt.
Leverde een heerlijk grof maar toch zacht broodje op, al was de korst minder knapperig dan ik had verwacht.
Ik heb wel een wat lagere temperatuur gebruikt. 210 graden, hoger durfde ik mijn pannetje niet aan te doen (volgens WMF mag ik gewoon tot 250…)
Hi Adrie, de lagere temperatuur verklaart de minder knapperige korst. Misschien durf je het een volgende keer wel aan om de pan heter te zetten? Gr. Linda
Klinkt goed! Zou het ook met andere bloem kunnen? Bijvoorbeeld spelt of glutenvrij?
Ik denk dat speltbloem zeker kan. Glutenvrij daar heb ik geen ervaring mee. Gr. Linda
Klopt de verhouding water /tarwe bloem wel ?
Na meer dan 12 uur staan bleek het nog ontzettend vloeibaar pas na een grote hoeveelheid extra bloem werd het alsnog een heerlijk brood.
Zeker voor herhaling vatbaar !!
Hi Yvonne, oh echt? Ik heb dezelfde verhouding gebruikt voor de kleine broodjes en toen was het niet te vloeibaar. Ook weet ik dat meer lezers (waaronder mijn ouders) het recept gemaakt hebben. Ik zal het deze week zelf nog eens maken voor een extra check. Gr. Linda
Klopt de verhouding 390 gr bloem op 360 ml water wel het is super du
Gr Hanneke