Jullie moesten eens weten hoeveel kant en klare zakjes kip in een braadzak (braadstomen), ik in mijn leven al gegeten heb. Ze zijn ontelbaar. Ja, het is weer eens tijd voor een bekentenis. In mijn vorige leven (lees: vaste baan voor dit blogavontuur) was ik verantwoordelijk voor kookactiviteiten van grote merken op consumentenbeurzen. Een te gekke baan. Met een team van koks en crew lieten we (tien)duizenden mensen een hapje van een nieuw gerecht van merk X proeven in een kook omgeving die het meest lijkt op een camping. Een enorme uitdaging!
Ok, ik stond zelf niet achter de pannen (al hielp ik gerust links en rechts even mee als het nodig was). Mijn taak was om te bedenken hoe de doelstellingen binnen het budget van de klant behaald werden. Op kantoor was geen oven, dus voor deze opdracht nam ik de zakjes altijd mee naar huis om te experimenteren. De kinderen vinden het heerlijk om een stukje kip te kluiven. Regelmatig stond er op zondag kip braadstomen op het menu. Lekker makkelijk en altijd goed.
Het fijne aan kip in een braadzak is dat het vlees door het stomen lekker mals blijft. Er hoeft geen olie bij, alleen een kruidenmix. Deze mix maak je eenvoudig zelf met je favoriete kruiden. Dus zet de kruidenpotjes maar vast op het aanrecht om de drumsticks te kruiden.
Enne, een volgende keer stomen we een hele kip met verse groente en kruiden.
Kip in een braadzak
voor 8 – 10 drumsticks
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 theelepel koriander poeder
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel peper
- flinke snuf cayenne peper
- 8-10 drumsticks
- 1 braadzak met clip (te vinden bij het schap van het huishoudfolie etc)
Stappen om kip in een braadzak te maken:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Zet alle potjes op je werkblad met de maatlepels. Mix alle kruiden door elkaar. Doe de kip in de zak en voeg de kruidenmix toe. Sluit af met de clip. Zorg dat er voldoende ruimte overblijft voor de kip. Knip een klein hoekje af. Plaats de kip in braadzak in een ovenschaal op de onderste tree van de oven. Let op dat de zak de bovenkant en zijkanten van de oven niet raakt.
- Zet 45 minuten in de oven (check even de oventijd die op de achterzijde van de drumsticks staat. Dit varieert van 45 tot 60 minuten in de oven).
- Haal de schaal uit de oven. Knip de zak voorzichtig kapot, net onder het clipje. De zak is heet en er zal flink wat stoom afkomen. Haal de drumsticks eruit en laat even afkoelen alvorens je de kip serveert.
Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Ik raad het gebruik van braadzakken voor de oven af, door de hoge temperatuur komen er weekmakers vrij. Gebruik liever een stenen of glazen ovenschaal.
Hi Gina, de zakken worden gemaakt van PET en bij dit materiaal komen geen weekmakers vrij en zijn dus veilig om te gebruiken. Gr. Linda
in braadzakken zit geen weekmakers, zouden anders bij 120 graden c smelten.
Bedankt voor de tip, nu weet ik dat ik ze bij de huishoudfolie kan vinden, je maakt heerlijk recepten en vooral het feit dat ik de e nummers kan schrappen op deze manier, ik leer veel van je!!!
Hi Tineke, wat leuk om te horen. Gr. Linda
Hoi Linda,
Lijkt me een heerlijk recept, bedankt voor het delen!
Bedoel je met een klein hoekje afknippen, dat je dus een gaatje in de braadzak knipt?
Groetjes Ellen
Hi Ellen, ik zag je vraag te laat. Ja, ik bedoelde inderdaad een hoekje afknippen of er een gaatje in maken.
Oké dank voor je reactie!
Hi Linda, vandaag met de kids genoten van je recept. Ik heb een grotere hoeveelheid kruidenmix aangemaakt. Makkelijk voor een volgende keer. Groeten, Ton