Jullie moesten eens weten hoeveel kant en klare zakjes kip in een braadzak (braadstomen), ik in mijn leven al gegeten heb. Ze zijn ontelbaar. Ja, het is weer eens tijd voor een bekentenis. In mijn vorige leven (lees: vaste baan voor dit blogavontuur) was ik verantwoordelijk voor kookactiviteiten van grote merken op consumentenbeurzen. Een te gekke baan. Met een team van koks en crew lieten we (tien)duizenden mensen een hapje van een nieuw gerecht van merk X proeven in een kook omgeving die het meest lijkt op een camping. Een enorme uitdaging!
Ok, ik stond zelf niet achter de pannen (al hielp ik gerust links en rechts even mee als het nodig was). Mijn taak was om te bedenken hoe de doelstellingen binnen het budget van de klant behaald werden. Op kantoor was geen oven, dus voor deze opdracht nam ik de zakjes altijd mee naar huis om te experimenteren. De kinderen vinden het heerlijk om een stukje kip te kluiven. Regelmatig stond er op zondag kip braadstomen op het menu. Lekker makkelijk en altijd goed.
Het fijne aan kip in een braadzak is dat het vlees door het stomen lekker mals blijft. Er hoeft geen olie bij, alleen een kruidenmix. Deze mix maak je eenvoudig zelf met je favoriete kruiden. Dus zet de kruidenpotjes maar vast op het aanrecht om de drumsticks te kruiden.
Enne, een volgende keer stomen we een hele kip met verse groente en kruiden.
Kip in een braadzak
Ingrediënten
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 theelepel koriander poeder
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel peper
- flinke snuf cayenne peper
- 8-10 drumsticks
Extra nodig
- 1 braadzak met clip (zie het huishoudfolie schap)
Hoe maak je kip in een braadzak?
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Zet alle potjes op je werkblad met de maatlepels. Mix alle kruiden door elkaar. Doe de kip in de zak en voeg de kruidenmix toe. Sluit af met de clip. Zorg dat er voldoende ruimte overblijft voor de kip. Knip een klein hoekje af. Plaats de kip in braadzak in een ovenschaal op de onderste tree van de oven. Let op dat de zak de bovenkant en zijkanten van de oven niet raakt.
- Zet 45 minuten in de oven (check even de oventijd die op de achterzijde van de drumsticks staat. Dit varieert van 45 tot 60 minuten in de oven).
- Haal de schaal uit de oven. Knip de zak voorzichtig kapot, net onder het clipje. De zak is heet en er zal flink wat stoom afkomen. Haal de drumsticks eruit en laat even afkoelen alvorens je de kip serveert.