Kip met citroenboter en rozemarijn

Bij ons stond op zondag vaak kip en zelfgemaakte frieten van mijn moeder op het menu. Voor mij is een kippetje uit de oven pure nostalgie. Inmiddels heb ik mijn eigen favoriete recepten. Jaren geleden ben ik begonnen met de gebraden kip van Jamie Oliver. Nu heb ik het vertrouwen dat ik zelf met een kruidenmengsel kan komen zoals bij de hele kip in een braadzak. De zomer vraagt om een frissekip met citroenboter en rozemarijn.

Je kunt met 4 – 6 mensen van de kip eten of een restje gebruiken voor de volgende dag op brood. Het laatste jaar ben ik bewuster aan het leven. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik mijn afval beter scheidt en ook bewuster keuzes maak in de supermarkt. Bij kip neem ik altijd Beter Leven keurmerk mee. Biologische kip heb ik ook wel eens geprobeerd, maar dat vond ik toen niet zo lekker. Ik wil best iets meer betalen, maar dan moet de smaak wel goed zijn. De Beter Leven kippetjes vallen hier altijd goed in de smaak.

kip met citroenboter en rozemarijn

Kip met citroenboter en rozemarijn

recept voor 4 – 6 personen

  • 1 hele kip (Beter Leven)
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 1 biologische citroen
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 takjes rozemarijn
  • snufje zout en peper
  • 2 uien

Stappen om kip met citroenboter en rozemarijn te maken:

  1. Zorg dat de kip op kamertemperatuur is.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Maak de citroen en rozemarijn boter door de roomboter te mengen met de citroenrasp, 2 uitgeperste teentjes knoflook, 1 takje rozemarijn fijn gesneden (ongeveer 1 eetlepel) en een snufje zout en peper.
  4. Vul de buik van de kip met 2 geplette teentjes knoflook (velletjes verwijderd), een ui in vier stukken gesneden en 1 tak rozemarijn. Sluit af met citroen en bind de poten vast.
  5. Gebruik een kwast om de citroen en rozemarijn boter over de kip te smeren.
  6. Leg de rest van de ui, rozemarijn en citroen om de kip in een braadslee. Zet 1 uur tot 1,5 uur in de oven. Dit is afhankelijk van het gewicht. Reken met 30 minuten per 500 gram. Laat de kip met citroenboter onder folie nog 15 minuten rusten. Dit zodat alle sappen er niet in één keer uit sijpelen.

Tip: de kip wordt nog sappiger als je haar elke 30 minuten met het eigen braadvocht besprenkelt.

kip met citroenboter en rozemarijn

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.