Andijviestamppot met ham en kaas

De laatste tijd spoken er allerlei recepten van vroeger rond in mijn hoofd. Geen idee waar die nostalgische mood vandaan komt. Ik verlangde naar de smaak van mijn moeders andijviesalade. Een paar ingrediënten wist ik nog wel. Gelukkig bood de familie What’s App uitkomst. Het handgeschreven recept werd de basis voor dezerauwe andijviestamppot met ham en kaas.

Ondanks dat de lente in de lucht hangt, serveer ik nog graag een stamppot. Alleen niet te zwaar en met lichte frisse smaken. De andijviestamppot is pittig door de ui, lekker zoutig door de kaas en fris door het citroensap. Zo heb je andijvie nooit eerder gegeten. Ook mijn kinderen niet. Het commentaar was niet mals na een blik in de pan. “Gatverdamme, mama wanneer ga je weer eens iets lekkers maken?” Diepe zucht…… Zo zie je maar weer, bij mij thuis is het net als bij elk ander gezin.

Aan tafel begonnen de kinderen direct weer even te zeuren. Bij ons thuis is één regel belangrijk: het bord hoeft niet leeg als je maar proeft (en er komt ook niks anders op tafel). Na de eerste hap waren ze beide verkocht. “Mam, wat is dit lekker” Uiteindelijk heb ik de pan van het aanrecht gepakt en hebben de kinderen de pan nog net niet leeg gelikt.

Andijviestamppot met ham en kaas

Andijviestamppot met ham en kaas

recept voor 4 personen

  • 150 gram champignons
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram (been) ham reepjes
  • 100 gram extra belegen kaas
  • 1 klein blikje maïs
  • snufje zout en peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 400 gram (gesneden) andijvie
  • 1 kg aardappelen
  • scheutje melk

Stappen om andijviestamppot met ham en kaas te maken:

  1. Boen de champignons schoon en snijd in plakken. Kook 3 minuten in een halve liter water met 1 eetlepel citroensap. Giet af, spoel af met koud water en laat uitlekken.
  2. Snijd het sjalotje heel fijn en doe in een kom. Pers hierboven de teentjes knoflook uit. Snijd de ham en kaas in blokjes. Spoel de maïs af. Voeg de champignons, ham, kaas, maïs, zout, peper, olijfolie en de resterende 2 eetlepels citroensap toe aan de kom. Zet koel weg en laat bij voorkeur minimaal een uurtje intrekken.
  3. Snijd de krop andijvie fijn, was en droog de groente. Of gebruik een kant en klare zak.
  4. Schil en snijd de aardappelen in stukken. Kook 15 – 20 minuten en stamp met de melk tot een smeuïge massa.
  5. Meng de andijvie met de aardappelpuree en zet even terug op het vuur. Zo slinkt de groente iets. Roer het champignon, ham & kaas mengsel erdoor en serveer direct.

Andijviestamppot met ham en kaas

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.