Een salade in een pot recept, staat al tijden op mijn “to do” lijst. Op Pinterest kom ik de mooiste foto’s tegen van goed gevulde potten ook wel “salad in a jar” genoemd. Het voordeel van een salade in een pot is de langere houdbaarheid, mits je de juiste volgorde van ingrediënten aanhoudt.
Zorg in ieder geval dat je een flinke jampot, een lege groentepot of zo’n fijne mason jar in huis hebt. Mijn pot komt bij de Hema vandaan, omdat ik de kleur van de deksel zo mooi bij mijn logo vond passen.
Voor het maken van een salade in een pot zijn een aantal regels.
- Onderop de dressing
- Start met hardere (zwaardere) groente zoals courgette, bonen, wortelen etc
- Vervolgens (indien gewenst) een laagje complexe koolhydraten zoals zilvervliesrijst, volkoren couscous & pasta of aardappelen in de schil
- Vergeet de eiwitten niet in de vorm van feta, geitenkaas, stukje gerookte kipfilet, eitje etc
- On top lekker smaakmakers zoals noten, zaden, olijven
- Afsluiter van de salade zijn lichte ingrediënten zoals allerlei soorten sla of een andere bladgroente
De salade kun je direct uit de pot nuttigen. Vergeet niet om even te schudden voor gebruik. Of de salade direct op een bord storten en opeten.
En dan nu aan de slag met een heerlijke courgette couscous salade met een romige avocado dressing. Echt, ik had 2 potten in 1x klaar moeten zetten.
Wat heb je nodig voor 1 persoon:
- 30 gram rauwe couscous (50 gram gekookt)
- 1/2 avocado
- sap van 1/2 citroen
- 1 eetlepel olijfolie
- snufje zout
- 70 gram courgette
- 8 snack tomaatjes
- 5 olijven
- 30 gram feta
- handje spinazie
- extra nodig: mason jar of een groente pot
Hoe maak je het klaar?
- Doe de couscous in een schaaltje. Giet er kokend water over en zorg dat het water 0,5 cm boven couscous uitkomt. Dek af met een bord en laat 5 minuten wellen. Roer los met een vork.
- Maak de romige dressing. Pureer de avocado, citroen, olijfolie en zout met een staafmixer tot een egale massa.
- Snijd de courgette in sliertjes met een speciale schiller of in kleine blokjes. Halveer de tomaatjes en de olijven. Brokkel de feta in stukjes.
- Pak de mason jar. Giet eerst de avocado dressing in de pot, dan de courgette, tomaatjes, couscous, feta met olijven en dek af met de spinazie. Zet weg in de koeling.
Tip: maak de salade gerust de avond ervoor. De avocado dressing verkleurt niet en alle ingrediënten blijven lekker vers. Ik heb het zelf uitgeprobeerd, zie onderstaande foto na 24 uur in de koelkast. Bij de bovenzijde zie je een beetje condens zitten. Verder ziet de salade in een pot er perfect uit, inclusief de avocado dressing.
Wil je mijn tips en recepten om stap voor stap gezonder en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest | Google+
hoi je hebt er 2 x courgette in het recept staan. Ik zie de eerste courgette niet terug komen in het recept? waar heb je die gelaten? Ik dacht zelf dat het gemixt werd met de avocado saus/dressing
groetjes Ansuya
Hi Ansuya, ik heb de ingrediënten nog even doorgenomen maar ik zie maar 1x courgette staan. Of lees ik er overheen, want 1x is voldoende namelijk. Eerst komt de avocado dressing en dan de courgette. Succes.
Hoe ver vantevoren kun je dit maken? Is het ook na 2 dagen nog goed?
Ik zou het maximaal voor 3 dagen klaarzetten.