salade in een pot recept

Een salade in een pot recept, staat al tijden op mijn “to do” lijst. Op Pinterest kom ik de mooiste foto’s tegen van goed gevulde potten ook wel “salad in a jar” genoemd. Het voordeel van een salade in een pot is de langere houdbaarheid, mits je de juiste volgorde van ingrediënten aanhoudt.

Zorg in ieder geval dat je een flinke jampot, een lege groentepot of zo’n fijne mason jar in huis hebt. Mijn pot komt bij de Hema vandaan, omdat ik de kleur van de deksel zo mooi bij mijn logo vond passen.

salade in een pot recept

Voor het maken van een salade in een pot zijn een aantal regels.

  1. Onderop de dressing
  2. Start met hardere (zwaardere) groente zoals courgette, bonen, wortelen etc
  3. Vervolgens (indien gewenst) een laagje complexe koolhydraten zoals zilvervliesrijst, volkoren couscous & pasta of aardappelen in de schil
  4. Vergeet de eiwitten niet in de vorm van feta, geitenkaas, stukje gerookte kipfilet, eitje etc
  5. On top lekker smaakmakers zoals noten, zaden, olijven
  6. Afsluiter van de salade zijn lichte ingrediënten zoals allerlei soorten sla of een andere bladgroente

De salade kun je direct uit de pot nuttigen. Vergeet niet om even te schudden voor gebruik. Of de salade direct op een bord storten en opeten.

salade in een pot recept

En dan nu aan de slag met een heerlijke courgette couscous salade met een romige avocado dressing. Echt, ik had 2 potten in 1x klaar moeten zetten.

Wat heb je nodig voor 1 persoon:

  • 30 gram rauwe couscous (50 gram gekookt)
  • 1/2 avocado
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • snufje zout
  • 70 gram courgette
  • 8 snack tomaatjes
  • 5 olijven
  • 30 gram feta
  • handje spinazie
  • extra nodig: mason jar of een groente pot

Hoe maak je het klaar?

  1. Doe de couscous in een schaaltje. Giet er kokend water over en zorg dat het water 0,5 cm boven couscous uitkomt. Dek af met een bord en laat 5 minuten wellen. Roer los met een vork.
  2. Maak de romige dressing. Pureer de avocado, citroen, olijfolie en zout met een staafmixer tot een egale massa.
  3. Snijd de courgette in sliertjes met een speciale schiller of in kleine blokjes. Halveer de tomaatjes en de olijven. Brokkel de feta in stukjes.
  4. Pak de mason jar. Giet eerst de avocado dressing in de pot, dan de courgette, tomaatjes, couscous, feta met olijven en dek af met de spinazie. Zet weg in de koeling.

Tip: maak de salade gerust de avond ervoor. De avocado dressing verkleurt niet en alle ingrediënten blijven lekker vers. Ik heb het zelf uitgeprobeerd, zie onderstaande foto na 24 uur in de koelkast. Bij de bovenzijde zie je een beetje condens zitten. Verder ziet de salade in een pot er perfect uit, inclusief de avocado dressing.

salade in een pot recept

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.