Review: 100% suikervrij basiskookboek + winactie

Denk je dat het meevalt met je suiker inname, omdat je nauwelijks snoep of koek eet? Oeps, dan kom je waarschijnlijk bedrogen uit. Slechts 15% van onze suikerconsumptie eten wij bewust uit zoetigheid, het overgrote deel dus onbewust. Hoe kom ik aan die wijsheid? Ik heb het boek 100% suikervrij basiskookboek van Carola van Bemmelen gelezen. Enne, ik mag jullie blij maken door 1 exemplaar weg te geven. Hoe leuk is dat!

Carola van Bemmelen timmert al enige tijd met succes aan de weg met haar Sugarchallenge programma en haar boek 100% suikervrij in 30 dagen. Dit boek bevat een praktisch en eenvoudig 3-fasen plan om je af te laten kicken van suikers en snelle koolhydraten. En ja dan ben je afgekickt en hoe dan verder? Hoe kan je dan toch nog suikervrij bakken en koken? Het 100% suikervrij Basiskookboek geeft hierop antwoord.

Carola gaat terug naar de basis, waarbij ons voedingspatroon bestond uit verse en pure ingrediënten, zonder daarvoor uren in de keuken te staan. Makkelijke en betaalde recepten met producten die je voor 95% in de supermarkt koopt. Ideaal en past helemaal in mijn filosofie om stap voor stap gezonder en vooral lekker te eten.

Fase 1: voorbereiding
Niet iedereen heeft natuurlijk haar 1e boek in huis, dus eerst volgt er een uitleg. Het heeft geen zin om direct met allerlei recepten te komen, als je de basis van de sugarchallenge niet kent. Carola wijst je op een prettige manier op de gevaren van suiker. Vervolgens neemt ze je mee in het 3-stappen plan om suikervrij te kunnen leven. Dat doe je niet van de een op andere dag. Er volgt dan ook een voorbereidingstijd om de goede boodschappen in huis te halen en de keukenkastjes eens grondig te inspecteren op suikerhoudende producten.

Fase 2: de suikervrije fase
Nu komt het er echt op aan, Carola daagt je uit om 30 dagen geen suiker te gebruiken. Een aantal spelregels helpen je om de sugarchallenge aan te gaan. Ook geeft ze het belang aan van langzame koolhydraten, vezels, eiwitten en goede vetten. Dit zijn allemaal bouwstoffen van ons lijf en ook zo belangrijk om dan de juiste varianten te kiezen. Ze helpen je daarbij om je bloedsuikerspiegel in balans te houden en dat is de sleutel tot het succes.

Fase 3: de suikerbewuste fase
Zo, je hebt de 30 dagen zonder suiker “overleefd” en hoe nu verder. Wat te doen als met een feestje of een etentje. Gelukkig mag dit allemaal nog van Carola, mits je er bewust van bent. Net als ik roept ze ook “als je het doet, doe het dan goed en geniet er met volle teugen van”. Daarnaast draait het niet alleen om voeding, ook voldoende slaap, sport en minder stress lijden tot een gezonde suikerspiegel.

Bloedvrije suikerproducten

Ik ben gek op lijstje en daar houdt Carola ook wel van. Ze voorziet je dan ook van handige overzichten met bijv. bloedsuikerspiegelvriendelijke volkorenproducten of een lijstje met suikers die je beter kan mijden.

Recepten
En dat last but not least: de recepten. Er staan er maar liefst 100 in, van ontbijt tot zelfgemaakt brood, soepen, salades, fijne diner suggesties, sauzen en natuurlijk desserts. Er staat zelfs een suikervrije tiramisu in! Hmm, dat lijkt mij wel wat. Het enige minpuntje aan het overigens fijne ontwerp, is dat de recepten geen foto’s bevatten. Nu kan ik op basis van de ingrediënten best een goede voorstelling maken of het smaakt. Alleen geven foto’s voor mij altijd net even dat ene beetje extra.

Mijn oordeel
Mijn overal oordeel? Ik denk dat dit boek een eye-opener is voor veel mensen. Het laat zien dat suikervrij of suikerbewust echt niet moeilijk is, je moet het alleen wel zelf doen! De achtergrond info geeft veel duidelijkheid. De vele recepten zorgen voor heel veel inspiratie. Ik zeg, koop het boek, stroop de mouwen op, veeg alle suikerhoudende artikelen uit je keukenkastjes en ga (weer) koken. Gewoon zoals onze oma’s het vroeger ook deden met veel verse producten en een sloot liefde. Waarschijnlijk verlies je een paar kilo’s maar veel belangrijker je zal je fitter en energieker worden. En ja, dat gun ik iedereen toe!

Winactie
Wil je kans maken op 1 exemplaar?

  • Laat onder aan deze post weten waarom je dit boek graag wilt winnen, met een geldig e-mailadres
  • Like en deel dit bericht op Facebook of retweet via Twitter
  • De actie loopt tot en met zondag 23 maart 2014.

Maandag 24 maart heb ik de winnaar bekend gemaakt. Kees, van harte gefeliciteerd met het boek.

De winnaar krijgt per e-mail bericht, dus zorg dat je een juist adres achterlaat bij je reactie.

100% suikervrij Basiskookboek – Carola van Bemmelen
Uitgeverij Het Spectrum
ISBN 9789000336616
Bestellen!
Prijs € 19,99

Voor dit review heb ik een gratis boek ontvangen.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.