Gepofte zoete aardappel met bonen en pittige tomatensalsa

Laatst kwamen vrienden bij ons barbecueën en ik zocht een alternatief voor brood. Nu met de mooie dagen in aantocht, wil ik graag gezellig mee-eten. Omdat ik “afwijk” van de rest van het gezelschap zoek ik iets bijzonder lekkers op mijn bord. Nou ik heb het gevonden: eengepofte zoete aardappel.

Persoonlijk ben ik niet iemand die bij een bbq veel vlees of vis eet. Mijn gevaar is dat ik los ga op het brood. De vezels van de zoete aardappel zorgen dat ik lang verzadigd blijf en minder geneigd bent om door te blijven eten. Ik ben een flinke eter en na 1 grote zoete aardappel zit ik redelijk vol.

Gepofte zoete aardappel (3)ab

Nu stond een 2e barbecue op het programma bij een kinderverjaardag. Ik heb de gepofte zoete aardappel met bonen en pittige salsa meegenomen, terwijl de rest aan het barbecuevlees zat. Het ideale is dat je een gepofte zoete aardappel kunt vullen met allerlei lekkers. Ik ben gek op peulvruchten. De eiwitten hierin zijn een goed alternatief voor de dierlijke eiwitten uit vlees. De rijpe avocado zorgt voor een goede portie vetten en de feta is een heerlijke smaakmaker. Kant en klare sausjes zijn nu natuurlijk uit den boze. Een flinke link chilisaus lijkt mij er zalig bij. Nu heb ik een pittige tomatensalsa gemaakt die ook zeer goed smaakt bij de vulling van de gepofte zoete aardappel.

Gepofte zoete aardappel

Dit eenvoudige recept is zo gemaakt. Terwijl de zoete aardappels staan te poffen, heb je de tijd om de vulling en de pittige tomatensalsa te maken. Ook na de detox blijf ik de gepofte aardappel erin houden!

Gepofte zoete aardappel

recept voor 4 personen:

  • 4 (flinke) zoete aardappelen
  • 1 avocado
  • 2 bosuitjes
  • 1 blik kidneybonen
  • 100 gram feta
  • 3 rijpe tomaten
  • 1/2 rode ui
  • 1/2 Spaanse peper zonder zaadjes
  • sap van 1/2 limoen
  • handje grof gehakte koriander
  • snufje vers gemalen zwarte peper en zeezout

Stappen om een gepofte zoete aardappel te maken:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Boen de aardappelen schoon en prik met een vork gaatjes in de zoete aardappel. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Plaats de zoete aardappelen 45 minuten in de oven en draai halverwege. Laat even afkoelen.
  3. Snijd de avocado in blokjes. Snijd de bosuitjes in kleine ringetjes. Zet de helft van de bosuitjes apart. Spoel de kidneybonen af in een zeef om overtollig zout te verwijderen. Doe alles in een kom en brokkel de feta erover.
  4. Maak vervolgens de pittige tomaten salsa. Snijd de tomaten in blokjes. Voeg de andere helft van de bosuitjes, gesneden rode ui en fijn gesneden Spaanse peper aan toe. Knijp een halve limoen er over uit. Strooi de koriander erover en breng op smaak met een snufje peper en zout.
  5. Snijd de zoete aardappel voorzichtig open. Vul met het avocado bonen mengsel en de pittige tomaten salsa.

Detox Family Tip: natuurlijk kun je dit gerecht ook met normale aardappelen maken. Maak de pittige salsa minder heftig door de koriander en Spaanse peper voor de kinderen weg te laten.

Tip: de zoete aardappel kun je ook op de barbecue bereiden. Wikkel in de aluminium folie en leg tussen de kolen. De gaartijd is afhankelijk van de grootte van de aardappel en de temperatuur van de bbq. Prik na een half uurtje met een vork in de aardappelen om te zien of de bataat gaar is.

Op zoek naar nog meer lekkere detox recepten? Ik heb ze hier voor je verzameld.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.