Nog geen beoordelingen

Zelf zuurvlees maken

Beloofd is beloofd hier is dan het recept voorzelf zuurvlees maken. Ik had dit gerecht tot een paar weken terug nog nooit gegeten (!). Voor een echte zuurvlees ervaring moet je natuurlijk in Limburg zijn. Manlief en ik hadden een super weekendje quality time in Stein (Zuid Limburg). Hier heb ik dit heerlijke stoofvlees twee keer gegeten.

Het is zo fijn om even samen weg te zijn. Je hoeft echt niet direct een weekendje Barcelona te boeken om een vakantie gevoel te krijgen. Nederland is zo mooi en Stein is echt een onontdekte parel in het zuiden van het land. Van historie, natuurlijk, sportief, cultuur en ook culinair is er van alles te beleven. In mijn vorige blog met tips voor eten en drinken in Stein lees je er meer over. Wij komen graag nog eens terug, want we hebben echt genoten.

Bij thuiskomst vroeg ik jullie om een zuurvlees recept en daar hebben jullie en masse gehoor aan gegeven.Van foto’s van originele Mestreechse recepten, handgeschreven papiertjes, een vertaalde versie in de mail tot verschillende linkjes. Ik heb alle berichtjes bekeken en hiermee zelf zoervleis gemaakt. De basis bestaat uit rundvlees, uien, azijn, laurierblaadjes, peperkorrels, kruidnagels, ontbijtkoek en appelstroop. Daarnaast bestaan er allerlei variaties met jeneverbes en suiker. Als basis heb ik dit zuurvlees recept gebruikt. Mocht je de echte originele smaak zoeken, dan heb je paardenvlees nodig. Geen nood, rundvlees voldoet prima.

De bijzonder smaak van zuurvlees ontstaat doordat het vlees 24 uur moet marineren in azijn en water met specerijen. Ik heb het recept twee keer gemaakt om tot een juiste bereiding te komen. Zo had ik de eerste keer teveel ontbijtkoek en appelstroop gebruikt. Daarbij had ik de uien gebakken met het vlees. Persoonlijk vind ik het lekkerder om de uien apart te bakken en toe te voegen aan het aangebraden vlees.

Zelf zuurvlees maken

Biefstuk met sherrysaus

Ingrediënten

4 personen
 • 60 gram rozijnen
 • 60 gram sjalotjes
 • klontje roomboter
 • 400 ml runderfond
 • 200 ml sherry Pedro Ximénez
 • 2 theelepels maizena en scheutje water
 • 4 herten biefstuk (kamertemperatuur)
 • snufje peper en zout
 • 50 gram roomboter om in te bakken

Bereiding

 • Maak eerst de sherrysaus. Wel de rozijnen kort in warm water. Snijd ondertussen de sjalotjes heel fijn. Verwarm een kleine koekenpan met een klontje roomboter op laag vuur en voeg de ui toe en bak tussen de 5-10 minuten. Voeg de gewelde rozijnen, runderfond en sherry toe en roer door elkaar. Zet het vuur hoger, zodat de sherrysaus zachtjes kookt. Roer de maizena met een klein scheutje water in een kopje tot een papje en voeg toe aan de saus en kook een beetje in. Zeef de saus en houd warm tot gebruik.
 • Haal de biefstukken een half uur voor bereiding uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Dep de biefstukken droog met keukenpapier. Breng op smaak met een snufje peper en zout. Verwarm een koekenpan met de roomboter en bak de biefstuk in 4 minuten op hoog vuur medium rare. Keer halverwege. Haal het vlees uit de pan en omwikkel met aluminiumfolie 5 minuten. Sla deze stap niet over want het komt de malsheid van het vlees ten goede.
 • Snijd de biefstuk in plakken en serveer met de sherrysaus.

Linda’s Tips

 • Voorbereiding voor kerst: je kunt de sherrysaus van te voren maken.
Zelf zuurvlees maken

Ik bezocht Stein op uitnodiging van VVV Zuid- Limburg. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.