Food tour op Texel

In februari van dit jaar, ben ik voor het eerst van mijn leven op Texel geweest. Voor mijn jubileum verjaardag (euh 30 something) kreeg ik een diner cadeau BijJef. Dit restaurant stond al jaren op mijn “to eat” lijstje.

Wij hebben er direct een lekker weekend samen van gemaakt. De kids bij opa en oma en even quality time. Ik ben gek op die kleine monsters, maar ik kan er ook zo van genieten om met manlief alleen op pad te zijn. Dit proberen wij elk jaar wel één keer te doen. Ongemerkt en ook ongepland hebben wij een food tour op Texel gedaan. Via Facebook heb ik 2 keer een foto gedeeld en jullie wilden graag weten waar ik geweest ben.

Tijd om mijn favoriete adresjes met jullie te delen. Zeker nu Texel culinair in aantocht is (11, 12 en 13 september) deel ik mijn persoonlijke tips over Texel. Dit zijn puur mijn eigen ervaringen en ik zal best het nodige links en rechts gemist hebben in die 2 dagen. Hebben jullie nog suggesties? Laat een berichtje achter onder de blog. Zo heb ik nog meer redenen om terug te gaan naar dit eiland.

Ons weekendje weg begon met een lunch bij Vincent Eilandkeuken. Dit restaurant tipten jullie mij meerder keren via Instagram. Bij binnenkomst een ferme handdruk van Vincent zelf. Op de kaart verse, lokale producten passend bij het seizoen. Oesters uit de Waddenzee, geitenkaas uit Texel en vlees van koeien die razen op het Texelse landschap. Een fijne informele sfeer met heel goed gastheerschap en goed eten.

Vincent Eilandkeuken

Na deze behoorlijke lunch door naar het strand de Slufter. Een onontdekt pareltje op Texel. Het is het enige gebied in Nederland waar de zee zo het land in kan stromen. Dit levert adembenemend mooi en ruig landschap op. Persoonlijk ben ik gek op zee, strand en wind. Gewapend met 2 jassen, handschoenen, mutsen en bergschoenen hebben wij het gebied een uur verkend. Geen bereik met de mobiele telefoon, nauwelijks mensen, alleen maar het geluid van vogels en het klappen van de golven. Zalig!

food tour op Texel slufter

In onze survival outfit stapten wij het restaurant / hotel BijJef binnen. Een aantal gasten hadden al plaatsgenomen voor het aperitief en dan komen wij binnen met bergschoenen vol zand. Na een warme kop thee vertrokken wij snel naar boven voor de “make-over”. Een volgende keer neem ik jullie mee in de ervaringen van dit Texelse sterrenrestaurant.

Tips over Texel
Nu eerst de hoogtepunten van onze food tour op Texel. Het eiland is uitermate geschikt om met de fiets te ontdekken. Gezien de korte tijd, hebben wij het gebied verkent met de auto. Het leuke op Texel is dat je onderweg bij mensen thuis aardappelen, bloemen, uien en eieren kunt kopen. Lang de kant van de weg staan houten kastjes met de koopwaar en de prijs. Het geld stop je in een kistje.

tips over Texel

Kaas
Een van de specialiteiten van het eiland is kaas. En daar ben ik een enorme liefhebber van. Een bezoek aan de kaasboerderij Wezenspyk kon niet uitblijven. Het leuke is dat je vanuit de winkel de kaasmakerij in kunt kijken. Naast klassieke Texelse boerenkaas wordt er ook schapenkaas en geitenkaas gemaakt. Met 5 stukken kaas verlieten wij de boerderij: Fenegriek, Orekees, Wezenparel en schapenkaas. De winnaar voor ons was de Orekees. Hierin wordt lamsoor, hier staat het eiland bekend om, een zoutwaterplantje in verwerkt. De schapen krijgen dit ook te eten, waardoor deze kaas een bijzonder zilte smaak heeft.

kaasboerderij Wezenspyk

Zilte aardappelen
Lamsoor is niet alleen lekker in kaas maar ook bij de aardappelen. Marcsfood ontwikkelt zilte aardappelen en groente op Texel. Deze aardappel koop je in elke supermarkt of Eko plaza op het eiland. Alleen wilde ik het bij Marc zelf kopen:). Via Facebook had ik leuk contact en er is een verkooppunt bij het Zilt Proefbedrijf de Boet genaamd aan de Hoornderweg 42 in Den Hoorn. Dit keer een koelkast vol met producten. Op het terrein stond een grote schuur. “Klop maar even aan bij de Boet, misschien zijn wij er wel“. Helaas voor mij was Marc er niet. Geweldig toch, dat mensen zo reageren op Facebook berichten? Thuis hebben wij genoten van de aardappels in de schil gekookt in een stukje zeewier in het kookvocht.

Marcsfood

Lam
Natuurlijk kan een stukje Texels lamsvlees niet ontbreken. Op het eiland is slagerij Goenga een begrip. Tot mijn verrassing zat deze slagerij in een supermarkt. Klein maar fijn. Mijn slagersdochter bloed begint direct te kruipen. Hier wordt het vak nog uitgevoerd, zodat ik dat vroeger thuis ook zag. Het hakblok, de worsten die hangen te drogen, de mannen in witte jasschorten met hoedjes op. Ik ga even terug in de tijd. En voor ik het vergeet, je hoeft voor dit vlees niet speciaal naar Texel. Het is ook online te bestellen.

slagerij Goenga

Ons diner en overnachting Bij Jef bewaar ik voor een volgend blog. Dit was een prachtige en heerlijke culinaire ervaring. Texel, wij hebben genoten en wij komen snel een keer terug!

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.