Food tour door Leeuwarden deel 1

Van oudsher wordt er in Friesland veelvuldig gebruik gemaakt van (biologische) streekproducten. En laat ik daar nu dol op zijn. Ik zei dan ook volmondig ja of ik mee wilde op een Friese food tour met 20 andere bloggers naar Leeuwarden hoofdstad van de smaak 2015.

Na een reis van bijna 3 uur worden wij warm onthaald in het Oranje Hotel Leeuwarden. Onder het genot van een kop koffie en een lekkernij worden wij geïnformeerd over alle culinaire evenementen in 2015. Een jaar lang kun je het beste eten en drinken van Friesland proeven, onder het motto “Lekker en eerlijk eten uit de eigen omgeving”.

 

food tour door Leeuwarden

Foodtour
Vervolgens gingen wij in groepjes op ontdekkingstocht door de start. Het is 10:00 uur ‘s ochtends en ik heb al een oester achter mijn kiezen. Onze eerste stop is namelijk bij Goede Vissers. Het is algemeen bekend dat het al jaren niet goed gaat met de visstand. Bij de Goede Vissers wordt er net even anders omgegaan met het vis vangen. Zij vissen met respect voor de natuur en willen zo weinig mogelijk schade brengen aan de bodem, het zeemilieu, vogels en de zeezoogdieren. Bij de vis van Goede Vissers draait het niet alleen om de vis die je koopt, maar ook hoe, waar en wanneer de vis is gevangen. Alles onder het motto: “eet wat de zee ons schaft”. Maar liefst 40% (!) van de gevangen vis wordt verwerkt tot veevoer. Als visser kan je nu eenmaal de ene vis niet links laten liggen. Het gaat er dan om wat je met die gevangen (bij vangst) vis doet.

Bij een aantal restaurants kun je deze vis al eten zoals bijvoorbeeld Eet Lokaal ‘t Ailand in Lauwersoog, restaurant ’t Feithhuis in Groningen en restaurant Merkelbach in Amsterdam. Er wordt ook direct aan de consument verkocht. Zo staan Jan en Barbara Geertsema elke vrijdag op het Vredenburgplein in Utrecht (bij mij in de buurt) en elke zaterdag op de Noordermarkt in Amsterdam. Na nog een kraakverse oester genomen te hebben, vervolgden wij ons tocht.

food tour door Leeuwarden

De tweede stop was op de boot Leeuwarden om te starten met een Fryske bapao met ingrediënten van Friese bodem. Het deeg bestaat uit Koopmans meel met een vulling van gele woudboontjes van Greijdanus uit Heerenveen, droge worst van Weidenaar uit Dokkum en Wartenser mosterd uit Wartena. Dit hapje is ontwikkeld Chef-kok Daan Nagelkerke van Restaurant van Buren. Om eerlijk te zijn was deze bapao niet mijn smaak. Ik heb het idee dat er bij mijn versie iets mis is gegaan want de combinatie van alle ingrediënten zou toch lekker moeten zijn.

food tour door Leeuwarden

Op de boot konden wij nog meer lekkers proeven van pannenkoeken, energierepen en fantastische bierbrood van Hielke met een daslook kruidenboter. Jeetje, zo jammer dat hij ver weg woont. Al heeft hij beloofd een bestelling af te leveren in Utrecht als hij in de buurt is. Ik houd hem eraan.. Een bezoek aan Friesland is niet compleet zonder de kruidenbitter van Boomsma Beerenburger. En dat op de vroege ochtend om 11:00 uur. Ok, een klein nipje dan.

food tour door Leeuwarden

Ons laatste onderdeel die ochtend was bij de Lost Animals Kiosk van WEareGRUTSK (wij zijn trots). De kiosk is het startpunt om op smaak ontdekkingstocht te gaan door Leeuwarden. Allerlei friese specialiteiten staan centraal van vroeger naar nu. Het Friese dúmke, Boomsma Beerenburger, sûkerbôle en tsiis. De stichting Lost Animals besteed aandacht aan de knelpunten in de voedselketen en de verspilling van het vlees van o.a. jonge stiertjes en geitenbokjes. Het klinkt misschien erg zielig om deze dieren te eten. Alleen als dit niet gebeurd worden ze vaak vernietigd omdat ze niet genoeg geld, melk of vlees opleveren en gebruikt als veevoer. Esther van restaurant Tandjong Priok liet ons dit vlees proeven. Ter plekke roosterende zij saté van gemarineerde stukjes geitenbokjes. Ook proefden wij rookworst van jonge Jersey stieren, gerookte ganzenborst en droge ganzenworst.

food tour door Leeuwarden

food tour door Leeuwarden

Lunch
Onze buikjes waren al redelijk gevuld met al het lekkers en toen moest de lunch nog komen. Onderling hadden wij al grapjes gemaakt dat het net leek of wij op een schoolreisje voor foodies waren. Tot onze grote verrassing stond er een heuse Amerikaanse schoolbus op ons te wachten om ons naar de lunch te brengen. Geweldig!

food tour door Leeuwarden

Ik heb zoveel lekkers gegeten en gedronken en enorm veel foto’s gemaakt dat ik het middagprogramma in een apart blog zet. Daarin lees je alles over mijn lunch bij Sems, de presentatie over de duindoornbes en een jamsessie met 4 Friese topchefs. En met 1 van die chefs heb ik iets waanzinnigs gedaan. Ik heb mijn grenzen verlegd en het heeft te maken met stierenballen, meer zeg ik nog niet. Oh en ik heb ook nog een hele fijne aanbieding voor een weekendje weg naar Friesland.

Bij deze wil ik Simone nog even bedanken voor een aantal foto’s. Zij heeftde gevoelige plaat gezet met de oester en de bapao en bierbrood foto’s zijn ook van haar.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.