Retraite op Bali (Ubud)

De retraite op Bali (Ubud) heeft mij meer dan goed gedaan. Inmiddels ben ik 2,5 week terug, net zo lang als dat ik weggeweest ben. En ik loop nog steeds (een beetje) op wolken. Meerdere keren per dag, denk ik er met een bijzonder gevoel aan terug. Ik kan het eigenlijk niet zo goed beschrijven.

Laat ik jullie eens meenemen in mijn ervaringen van de retraite in Ubud. Uit mijn omgeving komt veel de vraag: “wat is een retraite?”. Wikipedia zegt: “Een retraite is een afzondering voor spiritueel zelfonderzoek en geestelijke oefening. Een daarvoor geschikte omgeving kan een klooster of een speciaal daarvoor opgericht retraitecentrum zijn. Een retraite biedt vaak de gelegenheid om in een groep met de hulp van een leider gedurende een aantal dagen intensief te mediteren.

Oeps, dat klinkt best heel zwaar en ook een beetje zweverig. Mijn retraite daarentegen was heel laagdrempelig en gericht optotale ontspanning. Ik verbleef in Kumara resort in Ubud. Hemels! Vanaf het begin tot het einde wordt je daar in de watten gelegd.

yogareis op Bali

Het resort staat zo’n 1,5 kilometer buiten het centrum midden in de heuvels. Het verblijf is kleinschalig (14 kamers) waardoor je niet het idee hebt een nummer te zijn. Het bijzondere aan deze locatie is dat er elke week op zondag een retraite start met een andere thema. Ik heb meegedaan aan de Beautiful Bali Yogareis. Een ervaring die ik iedereen gun.

De retraite duurt 6 dagen. Elke ochtend werd ik om 6:30 uur gewekt door een speciale bel en stond er een kop thee klaar op mijn balkon. Zo fijn om de deuren op te gooien en even te genieten van de geluiden van de jungle waar ik op uit keek. Om 7:00 uur startte de yogales die zowel voor beginners als gevorderden geschikt is. Zo doe ik al 4 jaar aan yoga en bak er nog steeds niks van. Een dame in mijn groep had elastieken benen en kreeg verdiepingsoefeningen. Met een jaloerse blik heb ik daar wel eens naar zitten kijken. Frustrerend. Al vond ik de 2 uur soms wel lang duren. Een yogales van 1,5 uur zou ook genoeg voor mij zijn.

Aan het einde van de dag stond een 2e yogasessie op het programma. Deze les heet restorative yoga. Met allerlei hulpstukken lig of zit je langere tijd (5 minuten) in 1 houding. In het begin was mijn lijf nogal stijf, maar na enige tijd voelde ik het bloed weer stromen en werd ik soepel. Echt een sensatie en dit zorgt voor totale ontspanning. Ik heb nog nooit zulke fijne yoga gehad. Het was zo relax dat ik een paar keer bijna in slaap ben gevallen.

retraite bali restorative.jpg

In de ochtend of middag had ik vrije tijd of een behandeling. Mijn focus was rust en ik wist dat er bij de yogareis 2 behandelingen waren inbegrepen. Maar ik wist niet, dat er ter plekke nog van alles bijgeboekt kon worden. Wat een luxe. En ook nog eens heel betaalbaar. Voor € 13,- krijg je een behandeling van 1 uur! Zo heb ik een behandeling genomen waarbij ik in een bad met kruiden heb gelegen. Verse gember, pandan bladeren, geelwortel en kaneelstokken. Met uitzicht over de rijstvelden. Naderhand tintelt je hele lijf. Echt waanzinnig! Daarbij heb ik ook nog een speciale hoofdmassage genomen. Alle spanningen worden uit je schouders, nek en hoofd gehaald. Ondertussen krijgt je haar een hibiscus masker en wordt je hoofd omwikkeld met een groot bananenblad.

retraite op Bali

Bij mijn retraite hoorde ook een bezoek aan een healer. Het begint steeds meer op Eat, Pray, Love te lijken. En nu word het dan toch een beetje vaag. Wij gingen naar de beroemde Tjokorda Gde Rai. Zo vreemd, hij start eerst met het prikken van zijn vingers in je oren en betast je hoofd op allerlei plekken. Vervolgens ga je liggen en prikt met een stok onder je voetzolen en tenen. Jeetje, wat deed hij mij zeer. Ondertussen vertelt hij wat je “problemen” zijn en gaat met zijn stok over de energiebanen van je lijf en heft eventuele blokkades op. Hij prikt opnieuw op de eerst zo pijnlijke plekken die ineens geen pijn meer doen. Ja, klinkt bizar hè? Zeker ook, omdat hij mij doorgrondde binnen een paar minuten en precies kon vertellen wat mijn aandachtspunten waren.

retraite op Bali

Een van de fijnste dagen vond ik de “stilte dag”. Op deze dag mocht je geen gesprekken hebben met elkaar, een boek lezen of je telefoon gebruiken. Alle maaltijden bracht je in stilte door op je balkon. Van te voren had ik bedacht om een dagje mijn e-reader te gebruiken, maar dat was uit den boze. Toch een beetje koud water vrees, wat ga ik de hele dag doen dan. Uiteindelijk verliep de dag als vanzelf met de yogalessen, heerlijke dutjes, een 2,5 uur durende behandeling, schrijven, verven (hiervoor lag materiaal klaar) en met bloemen een mandala maken op mijn balkon.

retraite op Bali

De volgende ochtend vertrokken wij om 5:00 uur voor yoga- en meditatieles met uitzicht op de vulkaan Batur. De zonsopkomst was prachtig en heel bijzonder om op die plek wederom buiten het actieve programma te hebben. Bij het ontbijt mocht er eindelijk weer gepraat worden. Even een dagje mijn mond houden was erg fijn en absoluut niet moeilijk.

retraite op Bali

Vervolgens stond het meest actieve onderdeel op het programma: een 22 km lange fietstocht terug naar het resort. Fietsen door de rijstvelden stond al jaren op mijn bucketlist. Ik vond het geweldig. Van het ene kleine dorpje naar het andere dorpje. Onderweg passeerden wij nog een illegale hanengevecht. Maar ook tempels waar ceremonies voor bruiloften en begrafenissen plaatsvonden. Eigenlijk kregen wij een kleine blik in het leven van de lokale bevolking, buiten het drukke centrum van Ubud. Op het laatste stuk kon niet meer gefietst worden en werd wandelend afgelegd op een pad met de rijstvelden aan beide kanten en prachtige natuur. Echt een genietmomentje.

retraite op Bali

Deze retraite kan ik het beste omschrijven als een soort Yoga, Sleep, Eat versie. Het eten heb ik nog niet genoemd, maar het beste bewaar ik voor het laatst. Het eten was meer dan geweldig. Zeven jaar geleden heeft een Zweedse dame het menu aangepast en ze was haar tijd ver vooruit. Alle westerse invloeden zijn bijna verdwenen, op scrumbled eggs bij het ontbijt en 1 keer een croissantje. Voor de rest werden er elke dag super verse, lichte en smaakvolle Aziatische maaltijden geserveerd. Veel aandacht voor vegetarische maaltijden. Zo heb ik de lekkerste tempé gemarineerd in sojasaus met chili gegeten. Bij de dessert wordt zo min mogelijk suiker gebruikt en vaak volgens het raw food principe dus zonder meel, boter, zuivel maar met noten, dadels, vers fruit en rauwe cacao. Dat leverde mijn idee voor het chocolade taartje op.

retraite op Bali

De ochtend startte ik met zwarte rijstpudding, bananen pannenkoeken, yoghurt met homemade muesli of zelfgemaakte glutenvrij bananenbrood. Voorheen werd dit product besteld bij een lokale leverancier, alleen was de kwaliteit niet constant. De keuken is gaan experimenteren en heeft uiteindelijk een eigen recept bedacht. Te gek. De lunch bestond uit salades en zo heb ik een gado gado met een rauwe pindasaus gegeten. Of een heerlijke springroll gevuld met groente en pittige dip. Het diner was ook elke keer een feestje met een voorafje, hoofdgerecht en die zalige toetjes. Je zou denken dat ik retraite rollend heb verlaten. Niets is minder waar. De porties waren niet te ruim, precies goed eigenlijk. Een soort mini detox, want binnen een paar dagen was ik het opgeblazen gevoel in mijn buik kwijt.

retraite op Bali

Ook heb ik nog een kookles gehad en een Ayurvedische voedingsconsult. Deze beide activiteiten zal ik nog uitgebreid beschrijven.

De yoga, de fijne massages, de ongelofelijk lekkere verse gevarieerde maaltijden, de vele slaapjes, het zalige niks doen heeft mij goed gedaan. Complete overgave aan de rust, de geluiden van de jungle en de zalige bloemen geuren. Zes dagen in een soort cocon waar ik eigenlijk niet uit wilde. Ik kan het iedereen aanbevelen. Nu hoef je niet zoals ik direct naar de andere kant van de wereld. Bij HappySoulTravel kun je ook retraites in Nederland of Europa boeken. Ik heb de smaak inmiddels te pakken en wil zeker nog eens zo’n verwenweek meemaken.

Of ik veranderd ben? Ja en nee. Ik ben natuurlijk nog steeds dezelfde Linda. Al merk ik dat ik een aantal zaken anders wil organiseren of zelfs al anders regel. Halverwege de ochtend doe ik bijvoorbeeld een paar yogaoefeningen. Dit kost mij misschien 5 minuten en het geef zoveel energie en ontspanning. Mijn telefoonverslaving loopt terug. Ik kijk niet meer 100 x per dag op dat ding, nu misschien nog maar 50 x en dat is al een hele stap :). De woensdagmiddag is definitief voor de kids. Vaak stond ik nog te koken of te fotograferen, maar met spelende vriendjes en kinderen om je heen is dat niet altijd ideaal. Nu ben ik er echt voor hun. Mijn kinderen geven aan dat ik relaxter ben (auw dat doet pijn). Nu ik terug ben, merk ik pas wat ik geleerd heb tijdens de yogareis maar ook het reizen alleen. Jeetje wat maak ik het mezelf toch soms moeilijk. Eindelijk lukt het mij om bepaalde zaken te keren en dat maakt mij zo gelukkig. Echt, als ik oud en bejaard ben dan denk ik nog geregeld terug aan deze fantastische inspirerende reis.

yogareis op Bali

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.