5 voordelen van boerenkool

Van alle groenten is boerenkool misschien nog wel de meest krachtige ‘gezondheidsbom’ die je kunt toevoegen aan je eetpatroon. Maar waarom eigenlijk? Wij Nederlanders eten boerenkool al jaren, meestal in de vorm van een traditionele stamppot. En opeens is boerenkool dé gezonde optie? Zeker weten. Want boerenkool is gezond, vol vezels en laag in calorieën. Genoeg redenen dus om deze traditionele groene groente eens onder de loep te nemen.

Een gastblog van Jasper Alblas in de serie: voordelen van.

5 voordelen van boerenkool

1. Bron van Vitamine C

Jij dacht dat je met een sinaasappel je dagelijkse dosis Vitamine C wel binnenkreeg? Dan hebben wij iets veel beters voor je: boerenkool! Boerenkool bevat een enorme dosis van deze belangrijke voedingsstof, die je lichaam nodig heeft om goed en gezond te kunnen functioneren. Een portie boerenkool bevat meer Vitamine C dan een hele sinaasappel, en wel vierenhalf keer zoveel Vitamine C dan een handje spinazie. Weinig weerstand tijdens deze koude wintermaanden? Omhoog met die boerenkoolinname!

pompoen boerenkool stamppot

2.Het heeft een ontstekingsremmende werking

Een goede manier om ontstekingen te voorkomen in het nieuwe jaar? Meer boerenkool eten. Een handje boerenkool bevat 10% van de ADH omega-3-vetzuren. Deze heeft je lichaam nodig om te strijden tegen artritis (ontsteking van gewrichten), astma en auto-immuunziekten.

3. Het kan je helpen bij het verliezen van gewicht

Want zoals hierboven al werd genoemd: boerenkool bevat maar weinig calorieën, maar heeft een hoog vezelgehalte. Dit betekent dat het consumeren van boerenkool je snel een vol gevoel geeft, zonder dat je ongezond of te veel hoeft te eten. Bovendien bevat het helemaal geen vetten, waardoor het dus een extreem gezonde optie is. Wanneer je gewicht wilt verliezen, is het belangrijk veel gezonde en goede voedingsmiddelen aan je eetpatroon toe te voegen die een vol gevoel bevorderen.

4. De perfecte detox-groente!

Boerenkool zit naast vezels ook vol met zwavel. Eh, wat? Jawel, zwavel: net als vezels een belangrijke stof die helpt je lichaam te ontgiften en je lever gezond te houden. Mocht je tijdens de feestdagen dus iets te veel wijntjes of champagne hebben gedronken, is het eten van boerenkool een zeer goede en effectieve manier om je lichaam de detox te geven die het zo verdient.

boerenkool smoothie

5. Het is een goede bron van mineralen (waar sommige mensen een tekort aan hebben)

Boerenkool bevat een hele hoop belangrijke mineralen, zoals magnesium, calcium en kalium. Deze mineralen zijn van groot belang voor een gezond en goed werkend lichaam. Toch nemen veel mensen niet genoeg van deze mineralen tot zich. Zo is calcium belangrijk voor sterke, gezonde botten, kan magnesium je beschermen tegen diabetes type 2 en hart – en vaatziekten en helpt kalium je bloeddruk te verlagen. Het voordeel van boerenkool in tegenstelling tot andere bladgroenten (zoals spinazie), is dat het weinig oxolaat bevat. Dit is een stof die juist voorkomt dat je lichaam de mineralen absorbeert. Kortom: tijd voor meer smaakvolle boerenkoolgerechten in het nieuwe jaar!

Heb je na de voordelen van boerenkool zin gekregen in recepten? Neem hier eens een kijkje.

Boerenkool chips

Foto header: Shutterstock

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.