Review Novis Vita Juicer

Één apparaat dat op 4 verschillende manieren sappen en smoothies kan maken. Ik werd gevraagd of ik dit apparaat wilde uitproberen. Lees mijn review van de Novis Vita Juicer en doe mee aan één te gekke winactie!

Iedereen weet dat verse sapjes en smoothies goed zijn voor je lijf. Het verschil tussen beide is niet altijd even duidelijk. Een smoothie maak je gewoonlijk met een blender. Je gooit er groente, fruit en water of plantaardige melk bij dat zorgt voor een dikke substantie. Hierdoor eet je hele stuks groente en fruit inclusief de vezels. Ideaal als ontbijt of snack om 4 uur want het vult goed. Een sap maak je met een groente en fruit in sapcentrifuge. Het apparaat scheidt de vezels van het sap. Wat overblijft is puur sap met alle vitamines en mineralen er nog in. Je lijf kan doordat de vezels ontbreken dit sap makkelijk opnemen. Vergelijk het maar even met een glas vers geperst sinaasappelsap. Dat is een ware vitamine C bom, maar niet vullend voor een ontbijt. Een sapje of een smoothie hebben beide verschillende functies. Het is niet zo dat het een beter is dan het ander.

Novis Vita Juicer sappen

Om juice te maken heb je een sapcentrifuge nodig, voor een smoothie een blender en voor sinaasappelsap een pers. Juist, in totaal 3 verschillende apparaten. Het unieke aan dit nieuwe apparaat is dat dit alle 3 de functies in 1 heeft. Daarnaast nog een 4e functie de zogeheten Vitatec dat een echte innovatie is. Bij het maken van citrussap wordt het vruchtvlees gecentrifugeerd. Dit resulteert in meer en romiger sap.

Mijn mening
In het begin was ik een beetje sceptisch. Hoe kan een apparaat nu 4 verschillende functies in zich hebben? Ik zal ze 1 voor 1 uitleggen met mijn bevindingen:

Eerst maar eens een gewone sinaasappel persen. Ik heb zelf een hele eenvoudige pers van € 15,-. Ik ben daar niet zo tevreden over, omdat het apparaat staat stil staat op het aanrecht en de pers zit snel vol met vruchtvlees en sap. Het verschil met de 8 kilo zware gietaluminium Vita Juicer is dan ook groot. De conische vorm van perskegel zorgt ervoor dat het hele vruchtvlees in zijn geheel wordt gebruikt. De opbrengst is enorm. Met 6 sinaasappels kan ik 4 kleine Duralex (>100 ml) glaasjes uitschenken. Het unieke aan de citruspers is de 2e functie de zogeheten Vitatec functie. Hiervoor plaats je de centrifuge terug in het apparaat. Op die manier wordt het achtergebleven pulp gecentrifugeerd. Het resultaat is een sap met meer voedingsstoffen en vezels. Heel tof, alleen vind ik smaak nog steeds belangrijker dan alle gezondheidsclaims. Eerst maar eens even proeven: wauw! Bij normaal vers geperst jus d’orange prikkelt het zuurtje in mijn mond. Dit sap is zijdezacht, ik heb nog nooit zulk lekker sinaasappelsap gedronken.

Novis Vita juicer sinaasappelsap

Nu de centrifuge er toch in zit, maar eens lekker een groente sapje maken. Eerst even het sinaasappelpulp verwijderen. Zoals je ziet blijft er bijna niks over en het schoonmaken is een fluitje van een cent. De schijf maak je makkelijk los van de zeef, even afspoelen onder de kraan. Één van mijn favoriete sapjes is met 2 kleine bietjes, 1 appel en 1 cm gember. Een enorme energiebooster. Het apparaat heeft een brede invoeropening, alleen is het niet mogelijk om bijvoorbeeld een appel is zijn geheel er in te doen. Mijn ervaring is om een appel in 8 stukken te snijden en dan trekt het apparaat het fruit naar binnen. Zo hoef ik niet met kracht de ingrediënten naar beneden te duwen. Ik heb meerdere juice apparaten uitgeprobeerd en opvallend aan deze is dat er relatief weinig pulp achter blijft. Dit komt waarschijnlijk door de kracht – 2000 watt – van het apparaat. Het fijne is dat dit apparaat stil is en ik niet meer het idee heb dat er een helikopter land in mijn keuken.

Na het centrifugeren is het tijd voor een groene smoothie. Mijn kids zijn er gek op, al doe ik bij hun minder groen in. Tja, hoe ga ik dit nu maken want normaal gooi ik alles (bladgroente, fruit en water of plantaardige melk) in de kan en blenden maar. Hier zit geen kan op dus ik moest op een andere manier een smoothie maken. Het apparaat heeft een extra opzetstuk waardoor zacht fruit gepureerd kan worden. Dus eerst even banaan pureren, dat lukt prima. Alleen komt het gepureerde fruit er niet goed uit. Het handigst is om het opzetstuk te verwijderen en dan een sap houdend stuk fruit te centrifugeren. Zo stroomt de gepureerde banaan er makkelijk uit, samen met het sap van de appel. Tja en dan nu de bladgroente. Deze haal ik ook door de centrifuge met nog een stuk appel erachter aan. Uiteindelijk heb ik een smoothie gemaakt met 2 gepureerde bananen en 1 appel en een flinke hand spinazie gecentrifugeerd. Het resultaat is een groot glas sap (400 ml) waar ik geen extra vocht aan hoefde toe te voegen.

Ook al was ik in het begin sceptisch, inmiddels ben ik om. De Novis Vita Juicer is een geweldig apparaat dat fantastisch lekkere sapjes en smoothies maakt. Een mooie eyecatcher op mijn aanrecht. Ben je nieuwsgierig geworden naar deze vitamine twister? Hier kan je een fimpje bekijken om te zien hoe het apparaat werkt.

Novis Vita juicer - pulp

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.