Appelcake met caramelsaus

Zondag is bakdag en vandaag heb ik deze heerlijkappelcake met caramelsaus voor jullie klaarstaan. Voor de appelcake heb ik een bakmix gebruikt die ontwikkeld is door Uit Pauline’s Keuken. De mixen bevatten veel minder suiker en weinig verzadigde vetten en zitten bomvol smaak.

Alles projecten die Pauline met haar team oppakt veranderd in goud. De pakken zijn sinds eind januari niet aan te slepen en steeds meer grote retailers nemen de bakmixen op in het schap. Naast de appel kaneel, is er ook een bananabread mix, een carrotcake mix en een chocolat chip cake mix. De pakken hebben 4 maanden “mooi” staan wezen in mijn keuken. Eindelijk komt er een soort rust in huis en mijn keuken en ben ik ermee aan de slag gegaan. Bij inspectie van de lade, bleek ik er nog maar 2 te hebben, mijn dochter had de andere bakmixen ingepikt.

Appelcake met caramelsaus

Gelukkig had ze de appelcake laten staan. Ik heb er een soort plaattaart van gemaakt met een extra topping. Wil je liever voor een gezondere versie gaan, laat dan de caramelsaus achterwege. Ik wilde dit graag eens uitproberen voor over een cake. Of het lekker was? De kinderen hebben ervan gesmuld en namen zelfs een stukje mee naar school. Ze stonden samen stiekem even te proeven tijdens het ontbijt: “mam, we kijken even over de cake nog wel goed is…”

Appelcake met caramelsaus

Appelcake met caramelsaus

  • 1 verpakking appel-kaneel cake van Leev
  • 4 eieren maat L
  • 200 gram ongezoete appelmoes (Servero is mijn favoriet)
  • 2 kleine zoete appels
  • extra nodig: ovenschaal 20 cm x 20 cm en bakpapier

Stappen om een appelcake met caramelsaus te maken:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (onder en bovenwarmte).
  2. Mix de eieren met de appelmoes luchtig. Voeg de bakmix toe en spatel dit door het beslag.
  3. Schil de appels, doorboor en snijd in 3 ringen.
  4. Maak een stuk bakpapier nat en leg in de ovenschaal. Neem ongeveer 1/4 van het beslag en stort op de bodem. Verdeel de appel erover. Giet de rest van het beslag erop.
  5. Bak de appelcake in 55 – 60 minuten gaar in de oven. Controleer met een satéprikker of deze schoon en droog uit de cake komt.

Caramelsaus

  • 40 gram suiker
  • 40 ml kookroom
  • 1 klein theelepeltje zeezout (Maldon)
  • 1 eetlepel roomboter

Stappen om een caramelsaus te maken:

  1. Verwarm de suiker, room, zeezout en roomboter in een pannetje. Breng voorzichtig aan de kook en roer continue. Laat de saus iets inkoken en haal van het vuur.
  2. Giet de caramelsaus over de appel-kaneel cake en dien op. Bewaar de rest van de cake in de koelkast.

Tip: de bakmixen kun je vinden bij de Albert Heijn, Jumbo of COOP.

Appelcake met caramelsaus

Recept: Linda Foto credits: My Lucie

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.