3.8 uit 105 beoordelingen
bereiding 15 minuten
stooftijd 30 minuten

Stoofpotje met gehakt

Een stoofpotje maken met riblappen is alom bekend. Wist je dat je ook een stoofpotje met gehakt kunt maken? Naast het vlees is het gerecht goed gevuld met groente en aardappel. In het Engels wordt dit recept voor een stoofpotje Poor Man’s Stew genoemd, oftewel armeluis stoofpotje. Dit gerecht is dus vriendelijk voor de portemonnee.

Kijk een budgetvriendelijk recept in januari is altijd welkom. Traditiegetrouw neem ik in het begin van het jaar mijn voorraad van de koelkast, vriezer en voorraad(kast) flink onder de loep. Bij de vriezer haal ik alle bakjes er even uit en maak ik een lijst met kliekjes. In mijn weekmenu staat 1 tot 2 keer per week een vriezer dag op het programma.

Stoofpotje met gehakt. Een snel eenpansgerecht met lekker veel groente en nog budget vriendelijk ook.

Daarnaast maak ik mijn voorraadlades schoon. In mijn nieuwe keuken heb ik minder ruimte voor voorraad. Dat was even wennen in het begin, maar het zorgt ervoor dat ik minder (onnuttige producten in de aanbieding) koop en dat er minder verspild wordt. Met de producten tegen de datum, bedenk ik een lekker recept. Kortom, ik bespaar deze maand op de boodschappen zonder aan smaak in te boeten.

In dit eenpansgerecht met gehakt kun je allerlei restjes groente in verwerken. Dit keer heb ik gekozen voor winterpenen en diepvries doperwten. Mocht je nog champignons, courgette en aubergine of bloemkool hebben, dan kun je dit er ook aan toevoegen. Het voordeel van gehakt in een stoofgerecht is ook nog eens dat het niet uren hoeft te stoven!

Stoofpotje met gehakt

Stoofpotje met gehakt

Ingrediënten

4 personen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 blik 400 gram gepelde tomaten blokjes
  • 250 ml gekookt water
  • 1 theelepel oregano
  • 1/2 runderbouillonblokje
  • zout
  • peper
  • 500 gram krieltjes of vastkokende aardappels in evengrote stukjes
  • 200 gram winterpenen
  • 450 gram diepvries doperwten
  • verse peterselie (optioneel)

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je een stoofpotje met gehakt?

  • Snijd de ui in halve ringen. Hak de knoflook fijn. Bak de ui samen met de knoflook 5 minuutjes in een pan met dikke bodem.
  • Voeg het gehakt toe en bak al roerend bruin.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee.
  • Voeg de tomatenblokjes toe, water, oregano en een half verkruimeld bouillonblokje toe aan de pan. Breng op smaak met versgemalen zout en peper. Laat zachtjes pruttelen.
  • Schil en snijd ondertussen de aardappel in stukjes en de winterpeen in plakjes. Voeg toe aan de pan en sluit af met een deksel. Laat het armeluis stoofpotje met gehakt 30 minuten stoven op laag vuur, totdat de aardappels gaar zijn. Voeg 5 minuten voor tijd de diepvries doperwten toe. Strooi er eventueel verse peterselie over.

Linda’s Tips

  • Tip: Mocht het stoofpotje te droog worden, voeg dan water toe. Maak de saus van het stoofpotje met gehakt dikker met water en maizena.
  • Wil je de stoofpot met gehakt met een slowcooker maken? Lezer Patricia, heeft het recept tot en met stap 3 gevolgd. Vervolgens alles in de slowcooker met 200 ml warm water en 6 uur op low. De doperwten heeft ze het laatste uur toegevoegd.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Recept: Linda | Foto credits: My Lucie

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.