Oh ik heb toch zoiets lekkers voor jullie vandaag: zoete aardappel wafels met pecannoten pasta. Ik ben er nog niet uit of ik dit in de categorie ontbijt, lunch of tussendoor plaats. Dat komt omdat ik wafels zoals die met havermout en appel als ontbijt eet, de hartige wafels als tussendoortje en deze variant altijd wel lust. Alleen denk ik dat jullie zoete aardappel als ontbijt minder zien zitten. Klopt dat?
Ach, het maakt mij echt helemaal niks uit. Deze zoete aardappel wafels WIL je gewoon een keer uitproberen. Mocht je geen wafelijzers in je tosti apparaat hebben, dan heeft de Xenos voor € 6,99 een fijne bakvorm die je in de oven zet. Of je maakt van dit recept kleine pannenkoekjes, dat kan natuurlijk altijd. Geen paniek dus iedereen kan dit recept uitproberen.
Even terug naar de smaak. Ik ben dol op zoete aardappels. Ik was laatst op een zoete aardappel event en daar at ik een zoete aardappel gember koek. Echt te lekker en zo ben ik op het idee tot deze wafels gekomen. En de pecannoten pasta is een aanrader om erbij te maken. Zo makkelijk en smakelijk en dan heb je direct een potje met zelfgemaakt broodbeleg in de koeling staan.
Na het fotograferen had ik de wafels in stukken gesneden en uitgedeeld aan de kinderen en 3 spelende vriendinnen. Puur uit zelfbescherming, anders had ik de wafels in 1x zelf opgegeten. Alle kids waren dol op de smaak en het bord ging schoon op. Er werd nog net niet gevochten om het laatste stukje….
Zoete aardappel wafels
recept voor 4 stuks
- 1 flinke zoete aardappel (200 gram gekookt)
- 1 ei
- 150 ml amandelmelk
- 2 eetlepels ahornsiroop
- 100 gram speltbloem (of bloem naar keuze)
- 1 theelepel kaneel
- snufje nootmuskaat & gember
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel vanille poeder
- olijfolie of kokosolie
- optioneel: 1 appel
pecannoten pasta
- 200 gram ongezouten pecannoten
- optioneel: 1 eetlepel ahornsiroop & snufje kaneel en zout
Stappen om de zoete aardappel wafels te maken.
- Schil de aardappelen, snijd in blokjes en kook 7-9 minuten. Giet af en stamp fijn.
- Meng in een kom de natte ingrediënten: zoete aardappel, ei, amandelmelk, ahornsiroop.
- Meng alle droge ingredienten in andere kom: bloem, kaneel, nootmuskaat, gember, bakpoeder en vanillepoeder.
- Voeg alle ingrediënten bij elkaar en roer snel door elkaar.
- Verwarm het wafelapparaat. Smeer de ijzers in met olijfolie en bak in een paar minuten bruin en gaar. Serveer met de appel en de pecannoten pasta.
Stappen om de pecannoten pasta te maken:
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Spreid de noten uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster 10 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen en maal tot een pasta in de keukenmachine. Voeg eventueel nog een eetlepel ahornsiroop en een snufje kaneel en zout toe. Bewaar in een schoon glaasje potje in de koelkast.
Mhmm! Wat een heerlijk recept! Ik ga ze binnenkort uitproberen! Zou ik eventueel de zoete aardappel ook kunnen vervangen door pompoen? En bedoel jij dat de Xenos een wafel bakvorm verkoopt? Daar ben ik heel benieuwd naar!
Dankjewel voor de reactie!
Hi Cathelijne, ja natuurlijk kun je ook pompoen gebruiken. Dat smaakt ook geweldig bij de pecannoten pasta. En ja de Xenos verkoopt zo’n wafelvorm. Succes en laat jij mij weten hoe het smaakte? Een fotootje erbij is helemaal te gek. Gr. Linda
Wauw, deze wafels zien er echt geweldig uit. Ik heb voor mijn blog wel eens pancakes gemaakt met zoete aardappel erin. Super lekker. Maar deze wafels zien er ook super lekker uit. Ik ga ze binnenkort uitproberen (eerst maar een wafelijzer scoren). Fijn weekend. x
Nou…….compleet mislukt 🙁 Het bleef slappe hap die wafels. Het werden geen mooie stevige wafels. Hoe heb jij ze zo mooi stevig gekregen? Een gewone wafel word met zelfrijzend bakmeel gemaakt. Die ene theelepel bakpoeder en dat ei doet dan toch niks. Het stolde gewoon niet genoeg. Jammer
Hi Vivian, ik heb even geen idee wat er mis is gegaan. Was jouw zoete aardappelpuree goed droog? Hoe vloeibaar was je beslag? Wist je trouwens dat zelfrijzend bakmeel bloem met bakpoeder is? In dit recept zit 50 gram bloem en 1 theelepel dus dat zou geen probleem mogen zijn. Een tip: maak er anders een volgende keer kleine pannenkoekjes van.
Eehhh…ja, hoe droog moet de puree zijn? Ik heb het afgegoten en nog even laten staan dus ik denk dat het wel droog genoeg was. En mijn beslag was volgens mij gewoon goed, niet te dik maar ook niet te dun.
Of het moet aan mijn wafelijzer liggen ofzo? Alhoewel dat ding toch ook wel loei heet word.
Tja, ik weet het ook niet. Ik heb wel 2 wafels gegeten, ook al waren ze slap maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er de hele dag misselijk van geweest ben.
Ik word ook misselijk van mijn eigen gemaakte granola dus ja…ik zit raar in elkaar vrees ik haha
En ik geloof niet dat ik ze nog eens ga maken. Maar ja, als je het niet probeert weet je het niet he!
Hi Vivian, ik “ken” je inmiddels wat langer en ik heb heel hard gelachen om je reactie. Ik zou gewoon een ander receptproberen. Die havermoutbroodjes vind je te gek, weet ik zeker. Tot een volgende reactie. Warme groeten, Linda
Zou ik van dit recept ook een taartje kunnen maken? Of moet ik dan iets aanpassen?
Hi Shauni, ik denk wel dat je het recept iets moet aanpassen. En dan wil je natuurlijk weten hoe. Dat laat ik aan jou over 🙂 Gr. Linda
Zou je deze wafels ook kunnen invriezen, zo kan ik er op elk moment van genieten 🙂
Heerlijk waren de wafels, zelfs de kids vonden ze lekker en dat zegt best veel ?
Helaas blijven de wafels bij mij ook slap. Heb je enig hoe dit kan?
De smaak op zich is wel lekker hoor. Ik had er ng wat speculaaskruiden bij gedaan.
Inmiddels opgelost met meer ern extra ei en meer meel in het recept :)!