Zelf sushi maken met de Sushi box

Sushi is al jaren hot en happening. De all-you-can-eat Sushi restaurants schieten als paddenstoelen uit de lucht. Het is lekker, vers en bovendien gezond. Persoonlijk vind ik het heerlijk om allerlei kleine hapjes te eten om zo verschillende smaken te proeven. Thuis zelf sushi maken is een leuke kookactiviteit. Ik heb de Sushi Box ontvangen om mee aan de slag te gaan. Ik ben heel benieuwd of het mij lukt om dezelfde sushi smaak te ervaren als in een restaurant.

De box is toegestuurd door Asian Food Lovers. Dit is een online toko met de lekkerste producten uit de Aziatische keuken. Van kruiden en specerijen, kokosproducten, stoommandjes tot servies. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt het bestellen om je Aziatische gerecht compleet te maken. Zo hoef je zelf niet meer naar de toko en wordt alles aan huis geleverd.

sushi box

Aan mij nu de eer om de Sushi Box uit te proberen. De ontvangst van de box begon goed. De doos heeft de vorm van een wokbakje. Tot mijn verrassing bevat de box een receptenboekje met 5 verschillende sushi gerechten en een uitleg hoe je perfecte sushirijst maakt. Als extraatje 3 ansichtkaarten om vrienden uit de nodigen voor een sushi avond. Sympathiek.

Wat zit er allemaal in de box:

  • Nori vellen om de sushi mee te rollen
  • Bamboe matje, een essentiële tool, want zonder dit matje sushi maken lukt niet
  • Eetstokjes, dat maakt de Aziatische maaltijd compleet
  • Sojasaus, dé saus om mee te dippen
  • Wasabi, de ontzettend scherpe mierikswortel voor de liefhebbers
  • Ingemaakte gember, dit dient als garnituur en neutraliseert de smaakpapillen
  • Sushirijst, de speciale Shinoderijst met een korte en ronde korrel voor goed plakkende rijst
  • Rijstazijn, hiermee breng je de sushirijst op smaak
  • Panko, dat is Japans broodkruim voor een knapperige korstje
  • Houten lepel, om de rijstazijn door de rijst te scheppen
  • Witte en zwarte sesamzaadjes ter decoratie en voor extra smaak

De producten uit de box zijn natuurlijk bedoeld om er sushi mee te maken. Maar wist je dat de producten nog andere gebruiksmogelijkheden hebben? Zo zijn fijn geknipte nori vellen ook lekker over een salade. De sojasaus is ideaal om een stukje zalm mee te marineren of in een dressing te gebruiken of over gebakken kastanje champignons te gieten. Gebruik de sesamzaadjes eens over een salade, verwerk het in de muesli of smeer een boterham met honing en sesamzaad. Super gezond, want het zaad bevat eiwitten en goede vetten met een cholesterol verlagend effect.

zelf sushi maken

Mijn mening?
De inhoud van de box bevat alle basisbenodigdheden om zelf sushi te maken. Het enige dat je hoeft te doen is een paar verse ingrediënten zoals, goede vis of groente toe te voegen. De uitstraling van de box, de uitnodigingskaarten en het receptenboekje met uitleg, zorgen voor een special touch.

Het enige dat ik nog mis is de typische geur van de toko als ik de box open 🙂 En mijn lievelingssojasaus van Kikkoman met “less salt” (groene dop). Deze zit niet in de Sushi Box, maar is wel online te bestellen.

Nu aan de slag met een sushi die ik in elk restaurant bestel, de california sushi rolls. Ik ben heel benieuwd, want veel ervaring met zelf sushi maken heb ik niet. En ik raak toch wel een beetje van de wijs, wanneer ik hoor dat de opleiding voor sushi chef 5 jaar duurt.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

  • 320 gram gekookte sushirijst
  • 40 ml rijstazijn
  • 50 gram witte sesamzaad
  • 50 gram zwarte sesamzaad
  • 1 komkommer
  • 4 krabsticks
  • 1 rijpe avocado
  • 4 nori vellen
  • 40 gram mayonaise
  • sojasaus
  • ingelegde gember en wasabi naar smaak
  • extra nodig: huishoudfolie, bamboematje, eetstokjes

zelf sushi maken

Hoe maak je het klaar:

  1. Kook de sushi rijst volgens de verpakking. Schep met de houten lepel in een aardewerk kom (geen staal) en spatel voorzichtig de rijstazijn erdoor. Laat 10 minuten afkoelen onder een schone doek. Het receptenboekje bevat een uitgebreide uitleg om goede sushirijst te maken.
  2. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan.
  3. Snijd de komkommer in reepje van 5 cm lang en 1 cm breed. Zorg dat de zaadlijsten verwijderd zijn. Snijd de krabsticks doormidden en de avocado in repen net zo dik als de komkommer.
  4. Knip het norivel op 1/3 doormidden.
  5. Leg het 2/3 norivel op het bamboematje. Verdeel 80 gram rijst op de nori. Zorg dat je 1 cm aan de bovenzijde vrij laat. Strooi sesamzaad over de sushi rijst. Bedek de rijst en het sesamzaad met huishoudfolie en draai in 1x op zijn kop op het bamboematje. Nu ligt de nori bovenop en het huishoudfolie direct op het matje.
  6. Vouw de bovenkant van de nori 1 cm naar binnen, daar waar je de bovenzijde 1 cm vrij had gelaten.
  7. Maak in het midden een dunne streep met een theelepel mayonaise. Leg hierop 2 reepjes komkommer, 2 helften krabstick en 2 reepjes avocado.
  8. Schuif de duimen onder het bamboe matje en houd de ingrediënten tegen met de vingers. Rol de mat voorzichtig op over de ingrediënten, haal je vingers weg en rol de sushi verder op, zonder dat het matje er tussen komt. Vergeet niet om het huishoudfolie stukje bij beetje weg te trekken.
  9. Verwijder het bamboematje en de folie. Neem een scherp mes en maak dit vochtig. Snijd elke rol in 8 gelijke stukken.
  10. Serveer op een bord met de zoetzure gember, bolletjes wasabi en de sojasaus. Gebruik de eetstokjes om de sushi in style te nuttigen.

Tip: Maak je handen nat tijdens het sushi maken. Zo blijft de rijst minder plakken.

Wat vinden jullie van mijn zelfgemaakte sushi? De looks kunnen nog een beetje verfijnd worden. De smaak is perfect! Nooit gedacht dat het mij zou lukken om de smaak van een restaurant te evenaren. Ik waande mij even in een Japanse zaak in plaats van aan mijn eigen keukentafel. Ben jij net als ik enthousiast geworden en wil je ook eens aan de slag met zelf sushi maken? Bestel de Sushi Box online voor € 19,95.

zelf sushi maken

Dit is een samenwerking met Asian Food Lovers. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.