Wil je woksaus maken zonder kant en klaar flesje? Zelf woksaus maken is makkelijker dan je denkt. Met alledaagse ingrediënten uit de Aziatische keuken maak je in een handomdraai een woksaus. Deze ingrediënten koop je gewoon in de supermarkt. Kijk snel mee naar deze 3 woksaus recepten.
Een woksaus is een heerlijke en gezonde smaakmaker voor in een wokgerecht. Juist op drukke dagen is een wokgerecht ideaal, want het staat snel op tafel. Zelfgemaakte saus is zoveel lekkerder. Je kunt één van de woksaus recepten als basis gebruiken en de ingrediënten aanpassen naar behoefte.
Woksaus bewaren
De woksaus kun je maximaal een week bewaren in de koelkast. Nog handiger is om meerdere porties te maken en dit in kleine bakjes of zakjes te bewaren in de vriezer. De ochtend voor gebruik haal je de zelfgemaakte saus uit de vriezer.
Hoe maak je woksaus?
Binnen 2 minuten kun je woksaus maken. Kies één van onderstaande smaken en voeg alle ingrediënten samen en roer totdat de maïzena opgelost is. Of doe alle ingrediënten in een potje, sluit af en schud tot een egale massa. Makkelijk toch?
Woksaus maken – 3 recepten
Voor de selectie van de 3 woksauzen heb ik het assortiment van een aantal supermarkten bekeken. De teriyaki woksaus staat overal het uitgebreidst gepresenteerd. Daarna volgt een zoet zure woksaus en de laatste woksaus is met ketjap. Mis je nog een smaak, laat het mij dan gerust weten.
Teriyaki woksaus
voor 1 portie
- 4 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 1,5 eetlepel honing
- 1 theelepel maïzena
- 1 teentje geperste knoflook
- 1/2 theelepel vers geraspte gember
Voeg alle ingrediënten toe aan een potje, sluit af met een deksel en schud goed door elkaar. Bewaar in de koelkast tot gebruik.
Voeg de saus toe aan het wokgerecht zodra het vlees en groente bijna klaar is. Laat de saus 3-5 minuten pruttelen zodat de saus dikker wordt.
Zoet zure woksaus
voor 1 portie
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 eetlepels ketchup
- 1 eetlepel appelazijn
- 1 eetlepel honing
- 1 teentje geperste knoflook
- 1 eetlepel water
- 1 theelepel maïzena
Voeg alle ingrediënten toe aan een potje, sluit af met een deksel en schud goed door elkaar. Bewaar in de koelkast tot gebruik.
Voeg de saus toe aan het wokgerecht zodra het vlees en groente bijna klaar is. Laat de saus 3-5 minuten pruttelen zodat de saus dikker wordt.
Woksaus met ketjap en sesam
voor 1 portie
- 3 eetlepels ketjap
- 2 eetlepels oestersaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel water
- 1 theelepel maïzena
- optioneel: sambal, chilisaus of sriracha saus naar smaak
Voeg alle ingrediënten toe aan een potje, sluit af met een deksel en schud goed door elkaar. Bewaar in de koelkast tot gebruik.
Voeg de saus toe aan het wokgerecht zodra het vlees en groente bijna klaar is. Laat de saus 3-5 minuten pruttelen zodat de saus dikker wordt.
Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Recept: Linda Foto credits: Het Spijsdecor