Samenwerking. Zoals jullie weten ben ik dol op “zelf maak” recepten. Op dit recept voor Vietnamese loempia’s heb ik letterlijk peentjes zitten zweten. Lukt het om goed gerolde loempia’s te krijgen en lijkt de smaak op die van de loempia’s uit het kraampje? Wat blijkt? De bereiding is een fluitje van een cent en de smaak is goddelijk volgens mijn dochter. De volgende keer maken wij samen loempia’s voor haar verjaardag.
Inmiddels kan ik hard lachen om mijn zorgen over deze snack. De stap voor stap foto’s zijn een handig hulpmiddel, zodat je kunt zien hoe je de loempia’s rolt. Vervolgens bak je de springrolls in de frituurpan. Hiervoor gebruik ik Diamant frituurolie. Dit is gemaakt van 100% plantaardige olie, bevat minder verzadigde vetten en heeft een neutrale geur.
Op de lagere school had ik een Vietnamees vriendinnetje en was de loempia vaste prik op woensdag. Nooit beseft dat het zo eenvoudig was. Zelfs op onze reis naar Vietnam heb ik het recept en bereidingswijze niet kunnen achterhalen. Uiteindelijk stelt het dus niets voor en maak je in een handomdraai zelf de lekkerste loempia’s.
Vietnamese loempia’s zelf maken
Recept voor 10 stuks:
- 10 ontdooide loempiavellen (te vinden in vriesvak bij supermarkt of toko)
- 25 gram ongekookte glasnoedels (100 gram gekookt)
- 200 gram kipdijfilet (of nog beter kip gehakt)
- snuf zout en peper
- olijfolie
- 50 gram wortel julienne
- 50 gram zeer fijn gesneden prei
- 50 gram taugé
- 0,5-1 kippen bouillonblokje
- Diamant frituurvet Original 3L
- 1 los geklopt ei
serveer de zelf gemaakte loempia’s met chilisaus of een Vietnamese dipsaus
Recept voor Vietnamese dipsaus:
- 2 eetlepels limoensap
- 2 eetlepels suiker
- 3 eetlepels water
- 4 eetlepels vissaus
- 1 flink teentje knoflook fijn gesneden
- 1 theelepel chili vlokken
- optioneel: eetlepel gehakte koriander blaadjes
Stappen om Vietnamese loempia’s te maken:
- Week de glasnoedels volgens de gebruiksaanwijzing. Spoel het af met koud water en laat ze goed uitlekken. Snijd de glasnoedels (rijstvermicelli) in kleine stukjes van 2 cm.
- Maal de kipdijfilet fijn in een keukenmachine of hakmolen van de staafmixer. Kruid met zout en peper en bak gaar in een koekenpan met olijfolie. Voeg vervolgens de wortel, prei, taugé en rijstvermicelli eraan toe. Bak 2 minuten mee zodat, de groente lekker knapperig blijft. Zorg in ieder geval dat al het vocht verdampt is. Verkruimel het bouillonblokje en breng de loempiavulling hiermee op smaak.
- Neem een loempiavel (bewaar de rest onder een natte theedoek) en leg dit met de punt naar je toe. Leg 2 eetlepels vulling in het midden van het vel. Zorg dat een kwart van beide kanten vrij blijft. Vouw de zijkanten over de vulling. Neem de bovenste punt en leg over de vulling heen en rol op. Bestrijk de randen met het los geklopte ei. Herhaal dit met de rest van de loempiavellen en vulling.
- Verwarm in een frituurpan de Diamant frituurolie tot 175 graden en bak de loempia’s 5 tot 6 minuten goudbruin. Draai ze na 2 minuten om met een tang, zodat ze aan alle kanten garen. Laat de loempia’s even uitlekken op een stuk keukenrol.
- Serveer met een zelfgemaakte chilisaus of nuoc cham (de Vietnamese dipsaus) door de limoensap, suiker, water, vissaus, knoflook, chili vlokken en eventueel verse koriander met elkaar te mengen.
Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Wat goed zeg dat het je gelukt is om ze te maken. En dat het vrij eenvoudig is geeft hoop 😉 Ze smaken ongetwijfeld veel en veel lekkerder zelfgemaakt 😀
Hey, nou het is vast ook een recept voor jou! Gr. Linda
zo blij met dit recpetje 🙂 zoek al lang een lekker recept voor Vietnamese loempia’s en nu vind ik ze hier op je blog waar ik al veel receptjes van heb geprobeerd. Dankjewel, zal ik dit weekend zeker uittesten!
Hi Silke, is het je gelukt? Ik ben zo benieuwd.
Hoi,
Leuk recept ik maak ze zelf ook al een tijdje. Ipv kipdijfilet gebruik ik kipfilet. Kook de kip eerst uit en dan pluk ik de kip en doe het dan bij de groeten. En ipv ei doe ik ze dicht plakken met mengsel van bloem en water. Alleen deed ik ze anders vouwen. Jou techniek ga de eerst volgende keer toepassen. Bedankt voor de foto ?
HI, ik heb ook de versie geprobeerd met koken in bouillon. Persoonlijk vond ik dat minder lekker. Daarbij heb ik ook gelezen dat het water en bloem “dichtgeplakt” kan worden. Wat is de verhouding van water en bloem, dan probeer ik dit een volgende keer.
Zijn deze ook goed af te bakken in een airfryer?
Hi Eric, ik heb dit nog niet uitgeprobeerd. Toevallig heb ik er nog 4 liggen. Ik ga het proberen 8 minuten op 200 graden.
Vanmiddag samen met mijn dochter van 12 gemaakt, 40 stuks want we zijn net z’n 6-en thuis ( en er zaten 40 loempiavellen in het pak🤣).
Heerlijk waren ze, zeker voor herhaling vatbaar! Bedankt voor het delen👍
Hi Elsa, dank je wel zeg voor je reactie. Echt super leuk!
Hoi Linda, ik heb gisteren samen met mijn 12 jarige dochter er 40(!) gemaakt, omdat we thuis met z’ n 6en zijn. Ze waren zo op! Heerlijk en zeker voor herhaling vatbaar.
Bedankt voor het delen, groetjes Elsa.
Lukt dit ook met rijstvellen? Die zijn nl gluten vrij . loempia vellen niet…daar zit tarwe in.
Hi, ik heb dit zelf nooit geprobeerd. Ik vraag me af of het knapperig wordt. Bij Miss Glutenvrij heb ik wel een bereiding voor je gevonden zie hier https://missglutenvrij.nl/2012/10/19/vegetarische-loempias/ Succes ermee.
Echt lekker recept ik ben 12 en kan het al😋
Wauw top Job! Leuk dat je mij even mailt. Succes met je volgende recept.
Kun je de loempiatjes invriezen
Gr petra
Hi Petra, ja hoor je kunt de loempia’s invriezen. Gr. Linda
Heb ze net voor de 2e keer gemaakt. 1e keer met een hele bouillonblok vonden we toch te zout. Nu met een halve geprobeerd. Vanavond proberen 😋
Enne hoe smaakte het nu? Ik gebruik altijd biologische bouillon die minder sterk van smaak zijn. Dus dat zou het verschil in smaak kunnen verklaren.
Ja hij was perfect nu, zo lekker 😋
Ik heb ze vandaag gemaakt
Heerlijk ik heb er 40 gemaakt
Maar ik krijg ze meer plat ipv zo mooi rond als de jouwe.
Ipv kip heb ik rundgehakt gebruikt.
Ik wil ze invriezen doe je ze daarna bevroren bakken? En hoe lang?
Bedankt
Hi Anneke, misschien kun je de loempia’s nog iets strakker oprollen, zodat ze ronder worden. Je kan ook even op YouTube kijken voor een instructiefilmpje, dan wordt het waarschijnlijker duidelijker. Je kunt de loempia’s zeker invriezen en gewoon bakken tot ze mooi goudbruin zijn. Start met 6 minuten en kijk of ze langer moeten, maar ik verwacht van niet. Groeten, Linda
Super leuk hoor je recept! Heb al vaker loempia’s gemaakt doe er alleen nog snufje vetin en vissaus bij. Maar sinds een jaar eten we geen vlees meer dus ga ze vandaag, met dochter 6 met vegetarische kipstukjes maken. Voor het eerst helemaal vega, ben benieuwd 🥰
Hi Patricia,
Wat leuk zeg. Ik ben benieuwd hoe ze smaken.