5 uit 1 beoordeling

Traybake met bloemkool, krieltjes en worst

Zoals je waarschijnlijk weet ben ik niet zo dol op een standaard aardappel – groente – vlees maaltijd. Dit vind ik vaak een beetje saai en op het burgerlijke af. Een traybake maakt de Hollandse pot net even anders en veel lekkerder als je het mij vraagt. Je vult een bakplaat met ingrediënten en schuift de traybake de oven in. Na de herfst variant met pompoen is het nu tijd voor een traybake met bloemkool, krieltjes en worst.

De oven vind ik een ideaal middel om mijn maaltijd in te bereiden. Ik kan niet wachten om straks in het nieuwe huis met de stoomoven aan de slag te gaan. Voor nu doe ik nog even met een “gewone” oven. Groente mag ik er graag in klaarmaken. Een bloemkool bijvoorbeeld smaakt perfect als je deze roostert. Veel beter dan koken in de pan. Voor de traybake marineer je het kooltje met olijfolie, mosterd, azijn en kruiden. Zo herken je de smaak van bloemkool niet eens meer.

Naast de bloemkool leg je de krieltjes op de bakplaat. Zo lust ik aardappeltjes elke dag wel. Lekker met een beetje olijfolie en een snufje zeezout. Het vlees voor deze makkelijke maaltijd zijn chipolata’s. Dit zijn dunne kruidige worstjes. Meestal zijn ze van varkensvlees gemaakt maar je hebt de worstjes ook van kip en die heb ik voor dit gerecht gebruikt. Alle ingrediënten garen tegelijk in de oven. Super handig. Kijk maar snel mee hoe je de traybake met bloemkool maakt.

Traybake met bloemkool, krieltjes en worst

Traybake met bloemkool, krieltjes en worst

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 1 bloemkool
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1,5 eetlepel Dyon mosterd
  • 1,5 eetlepel appel azijn of witte wijn azijn
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde bieslook
  • 1 theelepel knoflook poeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1/2 theelepel chili vlokken
  • snufje zout en peper naar smaak
  • 500 gram krieltjes met schil
  • 6 kip chipolata worstjes

Extra nodig

  • extra nodig: bakplaat met bakpapier

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verwijder de bladeren en snijd het hart uit de bloemkool. Snijd de roosjes eraf. Leg ze in een vergiet en spoel af.
  • Maak een dressing van de olijfolie, mosterd, azijn en de kruiden. Roer goed door elkaar. Leg de bloemkool roosjes in een kom en verdeel de dressing erover. Hussel bij voorkeur met je handen zodat de dressing goed verdeeld is.
  • Borstel de krieltjes schoon. Snijd eventueel grote krieltjes doormidden zodat ze allemaal dezelfde grootte hebben en tegelijk gaar zijn.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Let de bloemkool erop, daarnaast de krieltjes (besprenkel met een beetje olijfolie en een snufje zout) en de worstjes.
  • Zet 30 minuten in de oven en hussel halverwege alles door elkaar.
Traybake met bloemkool, krieltjes en worst

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.