Tonijn in sojasaus en katenspek

Mijn ideale zaterdagochtend spendeer ik in de stad, lees Utrecht. Lekker op de fiets naar Vredenburg om daar op de markt mijn boodschappen te halen. Ik ben er vlakbij geboren en getogen en zelfs na mijn vertrek van meer dan 30 (!) jaar voelt het nog steeds als thuiskomen. Even een kopje koffie drinken en dan een rondje verse producten inslaan. Jaren was er geen viswinkel in de buurt dus waren wij afhankelijk van onze viskraam op de markt. De visboer heeft ons dit zalige recept van tonijn in sojasaus en katenspek gegeven.

Een toppertje in huize Linda. Bij veel etentjes hebben wij dit hapje gemaakt. De smaak is echt bijzonder en dat met slechts 4 ingrediënten. Ook op de vakantie in Italië hebben wij onze buurtjes met dit gerecht verwend. Wij nemen zelfs al een fles sojasaus mee vanuit huis, om ons een lange zoektocht in de supermarkt te besparen. Sowieso zijn wij gek op sojasaus. Het is een ideaal middel om vis of vlees mee te marineren.

tonijn in sojasaus

De tonijn in sojasaus wordt omwikkeld met katenspek. Eerst dacht ik dat de visboer een beetje gek was geworden. Tonijn en katenspek leek mij een vreemde combinatie. Maar ja, als je niet iets probeert eet je nooit wat anders. Vanaf de eerste hap waren wij verkocht.

tonijn in sojasaus

Tonijn in sojasaus en katenspek

voor 2 personen (of 4 personen als hapje):

  • 200 gram tonijn (visboer)
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml sojasaus (Kikkoman) – alternatief is teriyakisaus
  • 10 plakken katenspek (liefst dun gesneden, vraag dit na bij de slager)
  • extra nodig: 10 cocktail prikkers

Hoe maak je het klaar:

  1. Snijd de tonijn in stukken van 2 bij 2 cm. Snijd het teentje knoflook heel fijn.
  2. Vervolgens marineer je de tonijn in sojasaus. Het werkt het beste als je een bakje neemt waarin de tonijn precies past. Op die manier heb je minder sojasaus nodig. Giet eerst een flinke scheut sojasaus in het bakje en voeg de knoflook toe. Meng goed door elkaar. Leg de blokjes tonijn erop en voeg net zoveel sojasaus toe, zodat de tonijn geheel in de sojasaus ligt. Zet minimaal een uurtje in de koelkast zodat de smaken kunnen intrekken.
  3. Haal na een uurtje uit de koelkast en wikkel om elk stukje tonijn een plakje katenspek. Sluit af met een prikker.
  4. Verwarm een koekenpan met olie. Bak de tonijn in sojasaus en katenspek 2 minuten aan elke kant. De buitenkant is dan goudbruin en van binnen is de tonijn rosé. Houdt je hier niet van, dan dien je de tonijn langer te bakken.
  5. Serveer direct.

tonijn in sojasaus

 

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.