Tomatensoep maken

Vandaag deel ik met jullie een heerlijk basisrecept voor tomatensoep maken. Voorheen kocht ik regelmatig een verspakket tomatensoep in de supermarkt, zodat ik alle ingrediënten in 1x in huis had. Dit is eigenlijk helemaal niet nodig, de meeste ingrediënten heb jij net als ik vast op voorraad. Trek gekregen? Kijk dan snel verder voor het recept vantomatensoep maken met verse tomaten.

Aan tomatensoep heb ik zulke goede herinneringen. Mijn oma maakte op zondag vaak een zalige Chinese tomatensoep met kip en rijst. Thuis aten wij vroeger veel soep en de tomatensoep was favoriet. De basis voor de soep was een zakje of pakje of een kant en klaar blik. De tijden zijn (gelukkig) veranderd en de soep wordt nu gemaakt met verse groente.

Tomatensoep maken met verse tomaten

Zelf tomatensoep maken met verse tomaten is makkelijk, snel en zoveel lekkerder. Het is een kwestie van groenten snijden, vervolgens de groente kort bakken, water, kruiden en bouillon toevoegen. Voila, na 15 minuten is de basis tomatensoep klaar. Voeg gerust nog vermicelli, gehaktballetjes of restjes groente toe zoals paprika. Een flinke lepel pesto is ook zalig of een scheutje room. In deze tomatensoep met tortellini geef ik je een tip voor heerlijke makkelijke gehaktballetjes voor in de soep. Laat de balletjes gaar worden door 10 minuten te koken in de gepureerde soep.

Op de blog heb ik nog een aantal andere lekkere ideetjes voor je zoals deze pittige paprika tomatensoep of deze romige wortel tomatensoep met kokosmelk. De tomaten en wortel worden geroosterd in de oven. Dit geeft de groente en de soep een extra smaaksensatie.

Tomatensoep maken zonder pakjes en zakjes

Tomatensoep maken

recept voor 4 – 6 personen

  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • 3 knoflookteentjes
  • scheutje olijfolie
  • blikje tomatenpuree
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 750 gram (roma) tomaten
  • 2 rundvlees bouillon tabletten
  • 750 ml gekookt water

Hoe kun je zelf tomatensoep maken met verse tomaten?

  1. Schil en snijd de winterpeen in stukjes. Pel de ui en snijd in blokjes en hak de knoflookteentjes fijn.
  2. Verwarm een scheutje olijfolie in een pan met dikke bodem. Bak hierin de winterpeen, ui en knoflook in 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de tomatenpuree en tijm toe en bak even mee.
  3. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes. Voeg de tomaten, bouillon en het gekookte water toe. Breng de soep aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken. Pureer de tomatensoep met de staafmixer en breng eventueel op smaak met een snufje peper en zout.

Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.Tomatensoep makenTomatensoep met verse tomaten

Foto credits: Het Spijsdecor

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.