Tips tegen een stinkende GFT container

Tot een jaar terug scheidden wij nauwelijks ons afval. Voorheen had ik bijna elke dag een volle vuilnisbak, tegenwoordig nog maar 1 zak per week. Nieuwsgierig hoe wij afval scheiden in de keuken? Lees dit blog met mijn afval scheidingstips dan nog eens door. Alleen wilde ik bijna mijn scheidingsbeleid loslaten met het warme weer van de afgelopen weken. De geur uit onze container is niet te doen. Via Instagram heb ik jullie om raad gevraagd en dit zijn de tips tegen een stinkende GFT container.

Tips tegen een stinkende GFT container

1. Reinigings abonnement

De beste tip vond ik een abonnement afsluiten bij Cleanprofs. Dit bedrijf komt 1x per maand de container reinigen op de dag van de container geleegd wordt. Dit wordt een milieu bewust manier gedaan met zeep zonder chemicaliën. Op de site kun je checken of ze ook bij jouw in de buurt komen. Helaas voor mij kunnen ze in mijn regio nog (niet) reinigen.

2. Gebruik afbreekbare GFT zakjes

Zowel voor GFT bakjes in de keuken als voor de container bestaan er afbreekbare GFT zakjes. Dit kun je in elke supermarkt of huishoudwinkel kopen. Ik kreeg als tip om bij de Action te kijken voor Dumil zakken. De GFT container zakken kost daar € 1,76 voor 3 zakken versus € 1,50 bij Blokker. De rol met 10 zakken is € 1,04 bij Action versus € 1,59 bij Blokker.

Zoals je ziet heb ik in de keuken een afvalbakje staan voor het GFT afval. Inmiddels heb ik het zinken emmertje vervangen, want hierin ontstond schimmel. In plaats hiervan staat er er nu een plastic afvalbakje van Mepal (Calypso van 2 liter voor € 10,49). Dit bakje kan in de vaatwasser, wel zo handig. In het bakje hang ik een klein GFT zakje van 2 liter. Vervolgens deponeer ik het zakje dichtgeknoopt in de container.

In de GFT container zelf hangt nu ook een grote GFT zak, waardoor de container minder vies wordt.

Tips tegen stinkende GFT container

3. Zet de container in de schaduw

Een klein handigheidje is om de container niet in de volle zon te zetten. De zon zorgt voor een broeierige temperatuur waar bacteriën blij van worden.

4. Wekelijks legen

Met dit warme weer is het verstandiger om de container elke week te legen. Wij waren gewend om te wachten totdat de container vol zat. Eigenlijk een beetje suf dat wij hier niet eerder aan gedacht hebben. Wij hebben een herinnering in onze telefoons gezet zodat wij het niet meer kunnen vergeten.

5. Bodem bedekken van de container

Een aantal lezers gaven als tip om kranten op de bodem van de GFT container te leggen. Alleen is dit weer niet zo milieubewust. Een betere optie is om zaagsel (voor knaagdieren) op de bodem te leggen, zodat vocht in het zaagsel trekt en de container droog blijft.

6. Zet de GFT container open

In de zomermaanden kun je de container open zetten met een stokje of latje. Het afval kan zo beter luchten en zorgt voor minder stank.

7. Droog afval in de container

Hoe droger het afval in de bak, hoe minder het afval kan broeien in de container. Een tip voor minder stank is om de etensresten eerst goed uit te laten lekken.

8. Zelf container schoonmaken

Een inkoppertje is om de container na elke leging zelf te reinigen met een scheutje azijn of groene zeep. Of zet de hogedruk reiniger erop zoals een lezeres elke week even doet.

Om eerlijk te zijn, ben ik hier niet het type voor. Voor ons zijn de beste tips tegen een stinkende GFT container het gebruik van GFT zakken, wekelijks leging en de bak in de schaduw zetten. De stank is een stuk verminderd.

Heb jij nog een praktische en milieu bewuste tip om geurtjes in de GFT container tegen te gaan? Deel ze dan hieronder in de opmerkingen.

Tips tegen stinkende GFT container

Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.